zsiday0420
Gazdaság

Zsiday Viktor újabb jóslattal állt elő: indul a dollár medve?

Portfolio
Az elmúlt évek alapvető trendje volt, hogy bár a dollárt mindenki drágának tartotta és utálta, az ennek ellenére szép lassan erősödött – írja legújabb blogbejegyzésében Zsiday Viktor. A befektetési véleményvezér ugyanakkor arra is rámutat, hogy a koronavírus-válság törést hozott ebben a trendben, így a dollár szinte mindennel szemben tartósan gyengülhet idén, különös tekintettel az euróra.

Zsiday Viktor szerint a dollár erősödének nagyon egyszerű oka volt, gyakorlatilag az összes többi értelmezhető devizában nem volt kamat. Rámutatott, ha mindenhol 0 százalék a kamat, egyetlen helyen pedig 1-2 százalék, akkor nyilván szépen oda áramlik a pénz.

A befektetési véleményvezér kiemelte, hogy a devizapiacokon és máshol is az értékeltség, az adott eszköz drágasága vagy olcsósága csak igen hosszú, több éves távon releváns, rövidebb távon nem ez mozgatja az árakat - viszont arra jó, hogy a drágaságtól, vagy olcsóságtól rettegőket távol tartsa a piactól.

A koronavírus-válság törést hozott ebben a folyamatban, az amerikai kamatok nagyon gyorsan - a világ többi részéhez hasonlóan - nullába kerültek, aminek hatására logikus módon először esni kezdett a dollár, hiszen elvesztette a kamat okozta hátszelét

– írja Zsiday Viktor.

Hozzáteszi, a válság hatására - szokás szerint - az történt, hogy a de facto világpénz dollárban likviditáshiány alakult ki sok helyen és erre a dollár ára felrobbant. Ezt követően pedig az amerikai jegybank úgy reagált, ahogy kell egy válságban: biztosította a dollárhoz való hozzáférést szinte minden más nagy jegybank számára, aminek hatására a likviditáshiány eltűnt.

Most pedig ott tartunk, hogy a dollár kamatszintje ugyanannyi, mint a világon szinte minden más komolyabb devizáé: nulla. Viszont az Egyesült Államokban irgalmatlan költségvetési hiány van, olyan elképzelhetetlenül nagy, amekkora a második világháború óta nem volt. Ezt pedig pénznyomtatásból fedezik. Ez a lehető legrosszabb, ami egy devizával történhet: kamat nincs, miközben borzasztó mennyiségben gyártják – hívja fel az olvasók figyelmét Zsiday Viktor.

A befektetési szakember rámutat, paradox módon ebben a helyzetben az euró a legvonzóbb alternatíva: a sok szereplő annyira nehezen egyezik meg, hogy itt komoly költekezésre esély sincs.

Ez negatív az európai gazdasági növekedés szempontjából, de pozitív a devizának: a politikai egység hiánya miatt nem lehet korlátlanul nyomtatni. Ha valamiből nincs sok, annak pedig felmegy az ára

– írja Zsiday Viktor.

Összegzésében hangsúlyozza, a dollár drága, kamata nincs és lesz belőle bőven. Emellett az elmúlt hónapok extrém mozgásai lemészárolták mind a long, mind a short irányba játszó spekulánsokat, tehát feltételezhetjük, hogy a piac valamennyire "tiszta".

Azt gondolom, hogy a fentieknek az a következménye, hogy a dollár az idei évre tartós gyengülő trendbe került szinte mindennel szemben, különös tekintettel az euróra

– zárta blogbejegyzését Zsiday Viktor.

koronavírus
butor_vasarlas
Esett a KBC nyeresége, de így is sikerült meglepni az elemzőket
london nagy britannia city
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
butor_vasarlas