Előfizetői tartalom

Jogállamot és piacpárti fordulatot vártak, válságot és botrányokat hozott az új kormány a szomszédban

Kormányválságok sora alakult ki Szlovákiában, miután az idén hatalomra kerülő kormány tagjairól sorra derül ki, hogy diplomamunkájukat másolták. Előbb a parlament elnöke, péntek hajnalban pedig a miniszterelnök elleni bizalmi szavazás miatt ült össze a parlament, végül mindkét politikus a helyén maradt. A kormánykoalíciót előzetesen az elemzők egy jobboldali, piacpárti fordulatot vártak, valamint a jogállami normák helyreállítását. Pedig előre lehetett látni, hogy a koalíció tagjai egyenként és együtt sem rendelkeznek koherens gazdaságpolitikai vízióval, a koronavírus pedig csak rontott a helyzeten. Pedig valamilyen reformokra szükség lenne, mert az ország gazdasága nem diverzifikált, túlságosan nyitott, emiatt a koronaválság is nagyobb visszaesést hoz, mint a régió többi országában.

Szlovákiában kormányválság alakult ki, miután a jobboldali kormányfőről, Igor Matovicról kiderült, hogy a diplomamunkájának nagy részét hivatkozás nélkül másolta. A kormányfő nem is tagadta a tettet, ugyanakkor megpróbálta azt bagatellizálni, illetve az ügyet feltáró újságírókat kritizálta.

Az országot 2006 és 2020 között kisebb megszakítással vezető Smer, Robert Fico pártja a legutóbbi választáson ellenzékbe szorult. A párt a februári választás óta kettészakadt, a Ficot a kormányfői székben az újságírógyilkosságot követő tömegtüntetések miatt leváltó Peter Pellegrini kilépett a Smerből, és új baloldali pártot (Hlas) alapított. A Smer és a Hlas együtt kezdeményezték a kormányfő leváltását, amelyről a parlament csütörtöki, maratoni ülésén döntött. A négypárti koalíció nem szavazta majd meg a bizalmatlansági indítványt, a kormányra nézve viszont így is óriási presztízsveszteséget jelent az ügy, tekintve, hogy ez már a sokadik plágiumbotrány a kabinet szűk három havi kormányzása óta .

Jobboldali fordulatot vártak, instabilitás és sorozatos botrányok jöttek

A februári parlamenti választást a jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nyerték, a négypárti jobboldali koalíció Igor Matovicot jelölte kormányfőnek. A makrogazdasági elemzők Szlovákiában a korábban Mikulás Dzurindára jellemző jobboldali gazdaságpolitikai fordulatot vártak, az ellenzéki és független szavazók pedig valóságos katarzisként élték meg, hogy a közel 15 évig tartó, korrupt és a jogállamiságot gyakran figyelmen kívül hagyó Fico-éra után egyfajta demokratikus fordulat következhet az országban.

Miről lesz szó a cikkben?

  • A szlovák kormánypártok valóban jobboldaliak, de átfogó piacorientált gazdaságpolitikai víziójuk nincs
  • Szlovákia járványügyi szempontból gyorsan lépett, de a gazdasági visszaesés mélyebb lehet, mint a régió többi országában
  • A szlovák gazdaság szerkezete nem egészséges, túl nagy az ipar szerepe
  • A reformok szükséges, de a jelenlegi kormánynak aligha lesz kapacitása a véghezvitelükhöz

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés