Előfizetői tartalom

Nagyobb megrázkódtatás vár idén a magyar lakosságra, mint a 2008-2009-es válság idején

Bár a koronavírus-járvány miatti korlátozások nagy részét már feloldotta a kormány Magyarországon, de továbbra is az látszik, hogy a magyar lakosság óvatos és négy ok miatt összességében nagyobbat fog esni idén a lakossági fogyasztás, mint amekkora fogyasztási sokk 2008-ról 2009-re érte a magyarokat – mutat rá átfogó elemzésében a Fitch Solutions.

A hitelminősítő cégtől függetlenül működő elemző részleg friss anyaga csaknem minden olyan korlátozást, illetve annak feloldását számba veszi, amelyeket a kormány a legutóbbi napokig bejelentett a járvány miatt, beleértve a bajba jutott szektoroknak juttatott különféle adókedvezményeket, munkahelyvédő intézkedéseket, hitelprogramokat és ezek alapján fogalmazta meg az idei és a jövő évi lakossági fogyasztással kapcsolatos előrejelzéseit.

A Fitch szakértői többek között emlékeztetnek rá, hogy

  • május 4-től fokozatosan elkezdődött a gazdaság újraindítása, aztán június 18-án hivatalosan is vége lett a veszélyhelyzetnek (azóta folyamatos járványügyi készültség van, amelynek jegyében egyrészt az itthoni gócpontokra figyelnek a hatóságok, másrészt július 15-től háromféle színkóddal látják el az országokat, amely a beutazási feltételeket meghatározza)
  • megnyitottak a közterek, boltok, parkok, bevásárlóközpontok, piacok, az éttermek, kávézók, bárok, hotelek, de ezekben a személyzetnek maszkot kell viselnie
  • az emberek kötelesek maszkot viselni a boltokban, tömegközlekedési eszközökön, taxikban és be kell tartaniuk a védőtávolságot.

Az elemzést a Fitch Solutions július 23-án zárta le, és az azutáni napokban döntött arról a kormány, hogy az 500 főnél nagyobb zenés-táncos rendezvények nem tarthatók meg augusztus 15. után sem, így az elemzésben vázoltnál feltehetően még nagyobb is lehet a fogyasztói kiadások idei visszaesése, hiszen a nyári-kora őszi fesztiválok, rendezvények eddig tervezett sora sem kerül megtartásra. Ezekről és a Pénzügyminisztérium által becsült költségvetési hatásukról bővebben:

Miről szól ez az elemzés?

  • A Fitch Solutions elemzői csapata átnézte az összes magyar kormányzati korlátozó intézkedést, hogy előrejelzést tudjon adni a magyar lakossági fogyasztás idei és jövő évi alakulására.
  • Figyelembe vettek négy olyan világszintű trendet is, amelyek más országok lakossági fogyasztására is rányomják a bélyegüket.
  • Ezek alapján azt találták, hogy idén nagyobb fogyasztási sokk éri a magyar lakosságot, mint ami 2008-ról 2009-re, azaz a nagy gazdasági válság során bekövetkezett.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés