Előfizetői tartalom

Ki fizeti meg a válság árát? Sokkal magasabb adókra készülhetünk

A koronavírus-járvány rövidtávú gazdasági hatásait már a bőrünkön érezzük, korábban nem látott összeomlást hozott a mostani válság. Ennek azonban lesznek hosszabb távú következményei is, a költségvetési hiány és az adósság megugrása miatt sok országban adóreformokra lehet szükség, a terheket extra bevételekkel kell majd ellensúlyozni a kormányoknak – vélik a Fitch Solutions szakértői. A cég szerint Magyarországon is jó esély van egy átfogó adóreformra, csak az a kérdés, kik fogják a nagyobb terheket viselni a gazdaság szereplői közül.

Lesznek fájdalmas következményei a járványnak

Ha a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság eddigi következményeit nézzük, akkor két dolog világosan látszik:

  • Minden eddiginél nagyobb állami mentőcsomagokat láttunk, ami a költségvetési hiányt megemeli. Persze lehet abban bizakodni, hogy ez csak átmeneti lesz, de korai lenne máris kivezetni ezeket a programokat.
  • A gazdaság a világon szinte mindenhol meredeken zuhanni fog 2020-ban, és szintén csak reménykedhetünk, hogy 2021-ben jön a visszapattanás.

A fenti két tényezőből pedig az következik, hogy ha csak átmenetileg is, de biztosan megugrik majd az adósság az országok nagy részében, a GDP-arányos adósságráta pedig még inkább emelkedhet. Ez pedig általában nem jó jel a befektetők szemében. A fejlett országok többségét nem kell félteni, az ő finanszírozásuk biztonságban van, a feltörekvő piacon viszont sokaknak meg kell majd húzni a nadrágszíjat.

fitch200805egy

A Fitch Solutions úgy számol, hogy a globális költségvetési hiány idén a GDP 8%-ára emelkedhet a 2019-es 3,2%-ról, majd 4% körül stabilizálódhat 2022-re. Ezzel párhuzamosan az átlagos adósságráta a feltörekvő országokban a tavalyi 50-ről 60%-ra, míg a fejlett országokban 100-ról 130%-ra emelkedhet.

Mindenkinek több pénzre lehet szüksége

  • Nő az adósság és a hiány
  • Elkerülhetetlen lesz adókat emelni
  • Magyarországon is átfogó adóreform lehet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés