Előfizetői tartalom

Kevésbé függ Magyarország a szomszéd országok erőműveitől, de így sem teljesült a kormány célja

2012 óta a legalacsonyabb szintre süllyedhet idén Magyarország villamosenergia-ellátásban az import aránya, legalább is 2020 eddig eltelt hónapjainak adatai alapján. Az idei január-júliusi időszakban az ország villamosenergia-felhasználásának valamivel több, mint 25 százalékát fedezte a környező országokból származó importból (jellemzően Ukrajna, Szlovákia és Ausztria irányából). Bár ez az arány az év végéig jelentősen módosulhat, az mindenesetre megállapítható, hogy amennyiben e szint körül is alakul majd az egész éves adat, az importarány akkor is közel háromszorosan múlja felül a 2012-ben kijelölt kormányzati célt.

Ahhoz, hogy az ideinél alacsonyabb importfüggőségi arányra bukkanjunk a múltbeli adatok között, egészen 2012-ig kell visszamennünk az időben. Az ország áramellátásában nyolc évvel ezelőtt még mindössze 18,7 százalékos súlyt képviselt a behozatal - 20 százalék alatti értéket azóta sem sikerült elérni. A trend már 2012-ben emelkedést mutatott, 2013-ban azonban egyszerre mintegy 10 százalékpontot emelkedett az importarány, és a következő években nagyjából e szinten állandósult is.

Az import megugrása a fogyasztás enyhe csökkenése és a hazai termelés zuhanása mellett következett be, összefüggésben a világgazdasági válsággal, a kereslet pangásával, illetve a szektor kilátásainak romlásával, így egybeesik a rezsicsökkentés indulásának évével is. Így, míg a 2000-es évek második felében, a válság kitöréséig a hazai erőművek éves össztermelése 40 millió megawattóra körüli szintre futott fel, 2008-tól 2014-ig 30 millió MWh alá, vagyis több mint 25 százalékkal zuhant az itthon megtermelt és felhasznált villamos energia mennyisége.

Ezt követően a hazai termelés mérsékelt ütemű bővülése következett, nagyjából követve a fogyasztás emelkedését is, így 2019-re ismét 33 millió MWh fölé emelkedett. Ezekben az években az import aránya 27,6 és 31,6 százalék között alakult, az idei év januártól júliusig terjedő időszakában pedig számításaink szerint 25,6 százalékot ért el.

A cikk tartalmából:

  • 2012 óta nem volt ilyen alacsony az importfüggőségünk
  • Az év első felében 25 százalék körül lehetett
  • Ennek oka részben a koronavírus miatt visszaeső villamosenergia-felhasználás, részben a hazai termelés növekedése
  • De milyenek a hosszabb távú kilátások?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés