koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Gazdaság

Koronavírus: bezárták az újságot, mert megírták, hogy kamuznak az iráni hatóságok

MTI
Portfolio
Bezárattak az iráni hatóságok egy napilapot hétfőn, miután az közölte egy olyan szakértőnek a nyilatkozatát, aki szerint az iszlám köztársaságban közzétett hivatalos adatok a koronavírus-fertőzöttek és a járványhoz köthető halálozások számáról csak a valós esetek 5 százalékát teszik ki.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 2004 óta működő Dzsahán-e-Szanaat című lap vasárnap hozta le Mohammad Reza Mabubfar járványügyi szakértő véleményét, aki szerint a koronavírus-fertőzöttek száma akár a hússzorosa is lehet annak, amennyit az egészségügyi minisztérium közzétesz.

A szakértő, aki az iráni kormány járványellenes stábjának is tagja, arról is beszélt, hogy a hatóságok csak február 19-én jelentették be az első koronavírusos esetet, pedig már egy hónappal korábban észlelték a vírust az országban. 

A bejelentéssel azért késlekedtek szerinte, mert meg akarták várni az 1979-es iszlám forradalom évfordulóját és a parlamenti választásokat. Az iráni vezetés politikai és biztonsági okokból titkolózott a járványügyi adatokkal kapcsolatban, és csak "kozmetikázott" statisztikákat hozott nyilvánosságra - állította a járványügyi szakértő.

Az újságcikkben bírálóan szólt a hatóságok tesztelési gyakorlatáról is, és arra figyelmeztetett, hogy ismét berobbanhat a járvány szeptemberben, amikor az egyetemi felvételi vizsgákat tartják, illetve a síita ünnepek idején.

Az egészségügyi minisztérium szerint Iránban eddig csaknem 330 ezer ember kapta el a koronavírust, és 18 616-an haltak bele a fertőzés okozta betegségbe. Nemzetközi szakértők szerint Irán sokkal kevesebb beteget és elhunytat jelent be, mint ahányat regisztrálnak. Tehát az országban nem csupán arról lehet szó, hogy sokkal nagyobb a járvány, mint amit a hivatalos adatok mutatnak (nem szűrnek ki mindenkit), hanem arról is, hogy a hivatalos adatok manipuláltak.

Az iráni hatóságokat a világjárvány kezdete óta számos kritika érte amiatt, hogy nem vezettek be időben olyan szigorú korlátozásokat, mint a térség más országai. A Közel-Keleten Iránt sújtja a leginkább a koronavírus-járvány.

Címlapkép: Getty Images

jarmuipar szignicsor
pf_biztosito-173681134-20200913
orbanvarga
csehország prága
kórház orvosok koronavírus
hitel és maszk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
jarmuipar szignicsor