Előfizetői tartalom

Szokatlan árhullám alakult ki a Dunán, egyre szélsőségesebb viszonyokra számíthatunk

Feltűnően magas vízállások alakultak ki a Duna hazai szakaszán augusztus elején, melyek az év ezen szakaszában nem tekinthetők megszokottnak, igaz, rendkívülinek sem. Az árhullám kialakulását az okozta, hogy a Duna osztrák és bajor területein rövid idő alatt, területi átlagban igen jelentős, 70-90 milliméter mennyiségű csapadék hullott. Az elmúlt évtizedekben a jellemző vízállások mind a Duna, mind a Tisza esetében egyértelműen csökkenő tendenciát mutatnak, ami a jövőben is folytatódhat az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint.

A szokatlan augusztusi dunai árhullám Nagybajcsnál 2020. augusztus 6-án 538 centiméteres vízállás mellett tetőzött, vagy mindössze 2 centiméterrel elmaradva a már másodfokú árvízvédelmi készültséget jelölő szinttől. Az árhullám Nagybajcs alatt készültségi szintek alatt vonult le, Budapestnél augusztus 7-én 514 centiméteres, a 620 centiméteres elsőfokú készültségi...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés