Előfizetői tartalom

Cukorkákkal és korbáccsal készülhetnek Merkelék a kényes fehérorosz helyzet enyhítésére

Portfolio
Ma délben kezdődik az uniós állam- és kormányfők rendkívüli videókonferenciás csúcstalálkozója a kényes fehérorosz helyzet kapcsán, amelyben úgy kell eljárnia a 27 vezetőnek, hogy egyszerre üzenjen valami hatásosat, de közben ne keltse a beavatkozási szándék látszatát az oroszokban. Ehhez egy kétlépcsős szankciós stratégia lehet az üdvözítő út szakértők szerint, amelyekkel talán elkerülhető, hogy az oroszok katonailag beavatkozzanak a fehérorosz helyzetbe. Egyelőre egyébként nem úgy tűnik, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök mindenképpen távozna a hatalomból, hiszen az ellenzék által tegnap megalakított, a hatalom békés átadását célzó koordinációs testületet nyílt hatalomátvételi kísérletnek minősítette és elutasította, miközben a háttérben az egészségügyi minisztere nyitottságát jelezte a tüntetőknek a párbeszédre.

A fehérorosz gazdaság nagyon erőteljesen függ az orosz gazdaságtól, szerződésben rögzített államuniót is alkotnak, így ahogy keddi elemzésünkben rámutattunk: az ország sorsa hosszú évekre előre meg van határozva, és lényegében Vlagyimir Putyin orosz elnök akaratától függ (mennyire akar még kiállni az országot 26 éve vaskézzel irányító, a tüntetők százezrei által...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái