worker dolgozó maszk koronavírus
Gazdaság

Itt a történelmi magyar GDP-adat! Kiderült, miért esett hatalmasat a gazdaság

Portfolio
Még a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakban sem láttunk olyan gyenge negyedévet a magyar gazdaságban, mint idén április és június között. A KSH most megjelent részletes GDP-adatai megerősítik az előzetes becslést: a bruttó hazai termék volumene (nyers adatok szerint) 13,6%-kal esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva. A koronavírus okozta járvány miatt kialakult rendkívüli helyzet a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítményére kedvezőtlen hatást gyakorolt: az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor is kétszámjegyű visszaesést mutatott. A jó hír az, hogy a harmadik negyedév már sokkal kedvezőbb számokat hozhat, hiszen erre az időszakra már kevésbé volt hatással a vírus, elkezdett felállni a padlóról a turizmus, erősödhetett az ipar és a szolgáltató szektor is. A koronavírus-járvány második (őszi/téli) hulláma azonban kifejezetten bizonytalanná teszi a kilátásokat.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Nyers adatok szerint 13,6%-kal esett vissza a magyar gazdaság az idei második negyedévben, ekkora zsugorodásra pedig még a világgazdasági válság időszakában sem volt példa. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez mérten 13,5, az előző negyedévhez viszonyítva 14,5%-kal csökkent. Magyarország teljesítménye nem egyedi: a legtöbb európai országban példátlan visszaeséseket látunk, miután a koronavírus-válság elleni küzdelem, illetve a járvány megfékezése végett hozott súlyos lezárások időszaka az első félévre koncentrálódott. Jóllehet, régiós összevetésben a hazai gazdaság kifejezetten gyengén teljesített az időszakban.

Az eurózónában szemben azonban egy minimális előnyünk ebben a negyedévben is volt, vagyis a valutaunió országai nálunk is nagyobbat estek:

A jelentős mértékű visszaesés mögött az áll, hogy a gazdaság csaknem minden szegmensét érintette a koronavírus-válság. Termelési oldalról nézve:

  • az ipar teljesítménye 20,1, ezen belül a feldolgozóiparé 21,7%-kal zsugorodott az előző év azonos időszakához mérten. A feldolgozóipari ágazatok közül a gyógyszergyártás növekedése mérsékelte a visszaesést, az ipar hozzáadott értékének csökkenéséhez a közútijármű-gyártás járult hozzá a legnagyobb mértékben.
  • A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 12,2%-kal csökkent. A legnagyobb visszaesés a művészet, szórakoztatás, egyéb szolgáltatás (27,1%), illetve a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban (24,6%) volt. Ez nem meglepő, hiszen a korlátozások időszakában bezártak a mozik, színházak, ami súlyosan érintette az ágazatot.
  • A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység hozzáadott értéke 12,6 és 14,1%-kal csökkent. A pénzügyi, biztosítási tevékenység teljesítménye 3,4%-kal nőtt. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 13%-kal visszaesett.
  • Az építőipar hozzáadott értéke 13,2%-kal csökkent.
  • A mezőgazdaság teljesítménye 2,1%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest.

A KSH megjegyzi, hogy az új koronavírus okozta járvány a GDP számításhoz használt adatok gyűjtésére, minőségére, ezen keresztül a GDP összeállítására is hatással van. A hivatal "számszerűsítette a koronavírus okozta járvány gazdasági növekedésre gyakorolt hatását. A számítás alapfeltevése, hogy a gazdaság növekedési pályáját kizárólag a járványhelyzet befolyásolta, tehát a többi tényezőt változatlannak tételezi fel a becslés". 

A második negyedévben a hatás a legtöbb nemzetgazdasági ágra kiterjedt. A mezőgazdaságban, a pénzügyi és biztosítási tevékenység esetében nem volt kimutatható a járvány miatti gazdasági helyzet hatása - írta a KSH.

Ahogy az alábbi táblázat is mutatja, negyedéves alapon kifejezetten mély visszaesést láthatunk szinte minden ágazatban:

hőtérképestáblázat

Ha megnézzük, hogy melyik ágazat mennyivel vetette vissza a GDP-t, akkor láthatjuk, hogy az ipar és a szolgáltató szektor zsugorodása volt a legkedvezőtlenebb tényező. Az építőipar hiába esett jelentős mértékben, ennek a szektornak kicsi a súlya a gazdaságban, így nem fogta vissza nagymértékben a gazdasági teljesítményt.

Felhasználási oldalról nézve is hasonló kép tárul elénk:

  • A háztartások tényleges fogyasztása 8,6%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakihoz képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 8,4%-kal csökkent.
  • A kormányzattól kapott természetbeni társadalmi juttatások volumene 11,1%-kal csökkent, a közösségi fogyasztásé 5,8%-kal nőtt.
  • A bruttó állóeszköz-felhalmozás 13,5%-kal kisebb lett az előző év azonos időszakához képest. Mind az építési beruházás, mind a gép- és berendezésberuházások volumene jelentősen csökkent.
  • A fogyasztási és felhalmozási folyamatok révén a belföldi felhasználás 6,1%-kal alacsonyabb lett.
  • A külkereskedelmi forgalomban (folyó áron) 53 milliárd forintos passzívum keletkezett. (Utoljára 2008 negyedik negyedévében volt a külkereskedelmi egyenleg negatív.) Az export volumene 24, az importé 15,8%-kal csökkent.

Felhasználási oldalon a készletek változása és a közösségi fogyasztás is pozitívan járult hozzá a GDP-változáshoz, utóbbi esetében mutatkozik meg az a jelentős mértékű költségvetési hiány, amelyet a kormányzat felhalmozott az idei első félévben, hogy igyekezzen tompítani a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait. Azonban látható, hogy a legtöbb nemzetgazdasági ág a felhasználási oldalon is visszaesett, jelentős mértékű volt a háztartások fogyasztásának a zsugorodása, a beruházások visszaesése, valamint az export mélyrepülése is.

A magyar gazdaság teljesítménye az év első felében 6,1%-kal volt alacsonyabb a tavalyinál, így az már biztos, hogy az idei év jelentős mértékű visszaeséssel kerül be az adatsorba, még akkor is, ha az év második fele javulást hoz. Ami a kilátásokat illeti, a harmadik negyedévben erőre kaphatott a magyar gazdaság, hiszen az átmenetileg leálló gyárakban felpöröghetett a termelés és elkezdődhetett a kilábalás a szolgáltató szektorban is. Ennek köszönhetően a harmadik negyedév már a korábbinál jobb adatokról szólhat, azonban a jövőt tekintve még rengeteg a bizonytalanság. A koronavírus-járvány második hulláma újra nehézségeket és bizonytalanságokat okozhat az előttünk álló időszakban, nem csupán Magyarországon, hanem a világ minden táján, az európai gazdaság konjunkturális problémái pedig a magyar gazdaságot is súlyosan érinteni fogják az exporton keresztül. Amennyiben pedig újabb szigorító jellegű intézkedések bevezetésére lesz szükség a járvány kordában tartására, úgy fel kell készülni arra, hogy a gazdaság teljesítménye is gyengébb lesz. A második negyedéves történelmi visszaesés minden bizonnyal nem valósul meg újra, hiszen a kormányok nem szeretnének teljes lezárással védekezni a vírus ellen, azonban a szelektív szigorítások sem hagyják érintetlenül a gazdaságot. Nem beszélve arról, hogy a vállalatok és a háztartások részéről erőteljesek lehetnek az óvatossági megfontolások (a bizonytalan jövő miatt), amelyek fékezhetik a fogyasztás és a beruházások növekedését egyaránt. A legvalószínűbb forgatókönyv most az, hogy idén 5-7% közötti visszaesést szenved el a magyar gazdaság, attól függően, hogy mennyire készültünk fel a járvány második hullámára, és mennyire tudjuk sikeresen kordában tartani a vírust célzott, a korábbinál kisebb mértékű korlátozásokkal.

Címlapkép: Getty Images

aranyos ubs 22
GettyImages-166300867
vera jourova megvedte ursula von der leyen 200929
forint mnb épület sötét magyar jegybank
bét
bika3
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
A-tól Z-ig átvesszük a platform funkcióit és a megbízástípusokat.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. október 8.
Budapest Economic Forum 2020
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
gyári munkás dolgozó factory worker