Előfizetői tartalom

Brexit: akkor most összedőlt minden, vagy van még remény az EU-s megegyezésre?

Weinhardt Attila
Könnyen lehet, hogy utólag visszanézve a szeptember 10-i dátum úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint az a nap, amikor valójában eldőlt, hogy átfogó kereskedelmi megállapodás nélkül zuhan ki az Egyesült Királyság 2021. január elsején az EU-ból. Azért még nincs minden veszve, van esély a megegyezésre, de egyre kevesebb, mert a brit kormány tegnap kimondta, hogy a belső piaci törvényjavaslatot az EU ultimátuma ellenére sem akarja visszavonni szeptember végéig, sőt egy újabb bizalomromboló törvényjavaslatot is készít, így mindezekre hivatkozva október eleje-közepe körül bemutathatja a piros lapot az EU a briteknek. A brit kormányt közben felbátoríthatja, hogy haladjon tovább a no-deal Brexit útján, mert az első nagy kereskedelmi partnerként ma délelőtt sikerült összehoznia a brit-japán kereskedelmi alku elvi kereteit.

Látszólag egyértelmű a helyzet A szerdán közzétett brit belső piaci törvényjavaslat az Európai Bizottság csütörtöki éles hangú közleménye szerint több ponton sérti a januárban ratifikált uniós kilépési megállapodást, így annak legkésőbb szeptember végéig való visszavonására szólította fel a brit kormányt. Még tegnap este Michael Gove brit miniszter viszont világosan...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái