mintavétel pcr teszt koronavírus
Gazdaság

Megvan a rendelet, így lesz hatósági áras a koronavírus-teszt

A pénteki Magyar Közlönyben a korábban ismertetett korlátozó intézkedések mellett megjelent a kormány rendelete a koronavírus-tesztek hatósági árának szabályozásáról. A mintavételt végző tevékenységért bruttó 2500 forintot lehet elkérni maximum, vagyis az ezt végző magánszolgáltatók valószínűleg nem tudják fenntartani ezt a tevékenységüket. A laborkínálat is szűkösebbé válhat, könnyen lehet, hogy itt is csak 1-2 nagyobb vállalkozás marad talpon.
Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája. Részletek itt:

A rendelet első pontja kimondja, hogy "az influenza megbetegedés elleni védőoltáshoz oltóanyag a 2020. és 2021. évben térítésmentesen igényelhető".

Emellett az a szabály lép életbe szeptember 21-én, hogy "az a személy, aki a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot térítés ellenében veheti igénybe, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában legfeljebb a 2. számú mellékletben meghatározott díj fizetésére kötelezhető".

A mellékletben pedig az szerepel, hogy a vizsgálat díja 17 ezer forint, a mintavétel díja pedig 2500 forint, vagyis a maximális ár 19500 forint.

Nagyon úgy tűnik, hogy a mintavételt kínáló magánszolgáltatók mozgásterét rendkívüli mértékben korlátozta a kormány (2500 forint / darab áron), ezért borítékolható, hogy több szolgáltató cég kivonul erről a piacról, hacsak nem tud tárgyalni a laborral egy alacsonyabb vizsgálati ár érdekében. Kérdés, hogy a labor ekkora kereslet és ilyen szűkös laborkapacitások mellett hajlandó-e lejjebb vinni saját árát. Mert ha nem, akkor szeptember 21. után kevesebb mintavételi helyszín lesz az önköltséges PCR-tesztek igénybevételére. Pont egy olyan időszakban, amikor a járvány második hulláma még tombol, és a magáncélú önköltséges tesztelésre jelentős az igény (cégek, dolgozók részéről például), és ezek a tömegével végzett privát tesztek is hozzájárultak ahhoz, hogy valósabb képet kapjunk a magyarországi járványhelyzetről. A Portfolio-nak nyilatkozó magánegészségügyi szolgáltatók már tegnap a 19500 forintos ár ismeretében jelezték, hogy a részletszabályok fényében döntenek arról, hogy továbbra is kínálják-e a PCR-tesztelést. Ha a megjelent szabályozást úgy értelmezzük, hogy a szolgáltató maximum 2500 forintot tehet rá a labor bekerülési költségére, és ebből kell kigazdálkodnia a személyzet, a védőfelszerelés, az esetleges kiszállás, a logisztika, és az adminisztráció költségét, akkor várhatóan szűkül a mintavételi helyek száma. Ez pedig közvetlenül is érinti az embereket: mert lehet, hogy olcsóbban jutnak hozzá majd az önköltséges teszteléshez, de elképzelhető, hogy kevesebb helyen, és hosszabb várakozási idő mellett.
A másik nagy kérdés, hogy a 17000 forintos felső határra hogyan reagálnak a laborok. Elképzelhető, hogy azok a laborok amelyek a megfelelő mennyiségű tesztet nem tudják ellátni (méretgazdaságossági szempontok szerint kicsik), azok kiszállnak erről a piacról. A laborszolgáltatás méretgazdaságossági üzlet, minél több ilyen tevékenységet végez egy szolgáltató, annál jobban jöhet ki a matek. Ha egy laborpiaci szereplő elviszi az önköltséges tesztigények jelentős részét, akkor ennek a szolgáltatónak várhatóan meg fogja érni 19500 forintos ár mellett nyújtani a szolgáltatást. Kérdés, hogy ki lesz ez a szolgáltató.

Részlet a szeptember 18-i Magyar Közlönyből.

Azt is kimondja a kormánydöntés, hogy nem alkalmazható ez a hatósági ár abban az esetben, amikor az Ebtv. szerinti biztosított a SARS-CoV-2 RT-PCR mintavételt és laboratóriumi vizsgálatot az Egészségbiztosítási Alap terhére veszi igénybe.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/C. J. Gunther

orvos kórház egészségügy
maszk_GettyImages-1214207063
traders
párizs_getty_stock
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
mercedes-benz cla
mnb_jegybank_felügyelet_shutter
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
orvos kórház egészségügy