brexit kereskedelmi targyalas mosolyognak rugdosodnak
Gazdaság

Brexit: a színpadon mosolyognak, a függöny mögött rugdosnak a felek

Portfolio
Bár a brit kormány tett egy erősen bizalomromboló lépést a belső piaci törvény brit alsóházi elfogadtatásával, az EU úgy tesz, mintha mi sem történt volna: ma is Londonban egyeztet az uniós Brexit-ügyi főtárgyaló, jövő héten Brüsszelben folytatják a tárgyalások kilencedik körét és látszólag minden halad a kereskedelmi megállapodás felé. Csak közben az EU október elején várhatóan jogi lépéseket tesz a brit kormány belső piaci törvénye miatt, míg a brit kormány arra figyelmezteti a cégeket, hogy készüljenek a megállapodás nélküli kizuhanásra. Furcsa kettősség mellett telnek tehát ezek a hetek.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A belső piaci törvény két ponton, a kereskedelem és az állami támogatási szabályok terén is egyoldalúan felülírná az EU-val januárban aláírt kilépési megállapodást azzal, hogy brit miniszterek kezébe adná a felmentést a kilépési egyezményben rögzített feltételek alól. Hivatalosan azért csinálja ezt a brit kormány, hogy a nemzetközösség négy tagja között a januártól beálló no-deal Brexit esetén is akadálymentesen folyhasson a kereskedelem, csakhogy ez megsértené a kilépési megállapodást, és a nyitott határok miatt akár ellenőrizetlenül is áru kerülhetne be Észak-Írországon keresztül az EU belső piacára.

Többek között ezért sem érdeke egy ilyen megoldás az EU-nak, másrészt a kilépési megállapodás a no-deal Brexit esetére is megszabott kereteket. Így tehát ebből az a kép tárul az EU elé, hogy a brit kormány valójában inkább a no-deal Brexit felé halad, ezt akarja elérni és ezért készül erre a „biztonsági hálónak” mondott megoldásra.

Nem olyan könnyű azért ezt rásütni a brit kormányra, mert a belső piaci törvény parlamenti elfogadtatását nem kapkodja el, sőt. A Politico információi szerint szándékosan azt tervezik a brit kormányban, hogy csak decemberben legyen belőle törvény, amikorra már úgyis eldől, hogy kereskedelmi megállapodással, vagy anélkül ér véget az átmeneti periódus 2020 végén. A Reuters helyzetértelmező anyaga szerint ugyanis azzal, hogy kedden a brit alsóházon végülis átment egy lényeges módosítással a Boris Johnson kormányfő által szorgalmazott belső piaci törvény (előzetes parlamenti felhatalmazás kell ahhoz, hogy a fenti területeken a szakminiszterek eltérhessenek a kilépési megállapodástól), jövő héten a felsőház elé kerülhet, ahol a gyorsított tárgyalás nélkül egész októberben és novemberben elvitatkozhatnak a törvényről. A Lordok Házában módosítókat tehetnek hozzá a törvényjavaslathoz, ezután pedig még újra visszakerül majd a szöveg az alsóház elé és csak akkor lesz belőle törvény, ha mindkét ház azonos szövegben meg tud egyezni.

A törvényjavaslat alsó házi elfogadtatásával tehát a brit kormány is kitette a fegyverét az asztalra, hogy nyomást tudjon gyakorolni az EU-ra a kereskedelmi tárgyalások terén és erre a jelek szerint az EU is nyitott, mert a hírügynökségnek egy uniós diplomata úgy fogalmazott: a törvényjavaslat lassú elfogadási folyamata lehetőséget ad arra, hogy a brit kormány igényeit figyelembe tudják venni a háttérbeli tárgyalásokon. Azokon a tárgyalásokon, amelyek kapcsán a ma Londonba érkező Michel Barnier uniós Brexit-főtárgyaló azt mondta: hideg fejjel, és következetesen az uniós érdekeket figyelembe véve tárgyalnak. Az október 1-2-re halasztott EU-csúcson várhatóan ez a téma nem lesz még központi kérdés, de az október 15-16-i újabb csúcson már igen. Addig kellene a kereskedelmi megállapodás kereteit tető alá hozni.

A színpadon tehát azt látjuk, hogy a két fél tisztelettudóan, mosolyogva egyeztet, a függöny mögött azonban rugdosódnak. Tegnap ugyanis Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke például azt jelezte: a szeptember végi határidő után (addig kapott lehetőséget a brit kormány a belső piaci törvény visszavonására, de láthatóan nem tette meg) jogi eljárások elindításáról fog dönteni a testület arra hivatkozva, hogy a kilépési egyezmény megsértésének reális a veszélye. Közben ma a brit kormány arra figyelmeztette a brit cégeket, hogy vegyék tényleg komolyan a kereskedelmi megállapodás nélküli kizuhanás forgatókönyvét, mert egyelőre azt tapasztalják, hogy a legtöbb cég a saját bevallása szerint felkészületlen erre a logisztikai, kereskedelmi szempontból erősen problémás helyzetre.

Micheal Gove Brexitért felelős brit miniszter ma arra figyelmeztette a logisztikai és áruszállító szakmát, hogy a no-deal Brexit esetén a legrosszabb forgatókönyv szerint az EU felé tartó kamionok 70%-a nem lesz felkészülve a határellenőrzésre és szigorúbb adminisztrációra, így akár 7000 kamion is feltorlódhat majd a Csalagút bejáratainál és a várakozási idő akár 2 napba is telhet egy-egy kamionnak. 

Ez egyúttal nyilván üzenet az EU felé is, hogy a brit kormány tényleg komolyan készül a no-deal Brexitre, így minél több engedményt próbál kiharcolni a háttérben, miközben csendben a háttérben ő maga is hajlandó engedményekre. A hivatalos kommunikációban persze mindkét oldalon az hangzik el, hogy érdekük a megegyezés, továbbra is törekszenek rá.

Címlapkép forrása: Thierry Monasse/Getty Images

orbán viktor parlament
Koronavírus
Az iráni külügyminisztert meghívták a Fehér Házba
A bankokat rettegésben tartó orosz hackerek valójában nem is oroszok
Egyre nagyobb bajban van Nagy-Britannia
nagorno karabakh
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Compliance szakértő

Compliance szakértő
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Koronavírus