koronavirus_maszk
Gazdaság

Koronavírus Magyarországon: majdnem 1000 új fertőzöttet találtak az elmúlt 24 órában

Portfolio
951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írják a tájékoztató portálon. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. 558 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 35-en vannak lélegeztetőgépen.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

A 951 új beteg az eddigi valaha volt második legnagyobb esetszám Magyarországon, ennél csak egyszer találtak több beteget, 1070-et múlt vasárnap. Sajnos a tegnapi relatíve alacsony új esetszám egyszeri csökkenés lehetett, a trend továbbra is emelkedő. Biztatóan hathat első ránézésre, hogy a görbe kezd ellaposodni, és 1000 körül stabilizálódik az új esetszám, azonban fontos tudni, hogy ez lehet a felderítési kapacitásunk kimerítése miatt is - azt feltételezhetjük, hogy a jelenlegi tesztkapacitással nagyjából ennyi új beteget tudunk feltárni egy nap alatt.

Az előző 24 órában 8-an veszítették el életüket koronavírus miatt, azaz már egyértelmű emelkedést láthatunk a második hullám kitöréséhez képest, de robbanásról egyelőre nem beszélhetünk. Az előző hét napon átlagosan 7 ember hunyt el naponta.

Az aktív esetszám 15104 fő, de ez a szám nem feltétlenül tükrözi a valóságot, ez ugyanis csak a feltárt eseteket tükrözi. A valóságban a szakemberek számításai szerint 200 ezernél is több aktív fertőzött lehet Magyarországon, nagy részük tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkál, de közben terjesztheti a vírust.

A második járványhullám terjedési sebességét kiválóan mutatja az összes megbetegedés görbéje, amely valósággal kilőtt augusztus végén. A halálozásoknál is pozitív meredekséget látunk, de szerencsére messze nem akkorát, mint a megbetegedéseknél. Az úgynevezett Florida-hatás azonban azt mutatja, hogy a fertőzöttek számának növekedését néhány héttel követi a halálozások számának növekedése is. Nagyon fontos lenne ezt megelőzni a megfelelő óvintézkedések betartásával, így például a szakszerű maszkviselés betartásával és a távolságtartási szabályokkal.

A kórházban ápoltak száma is gyors felfutást mutat, tegnapról mára 24-el nőtt a számuk, a mesterségesen lélegeztetettek száma viszont egy fővel csökkent. A kórházi ellátásra szorulók száma egyelőre messze van a tavaszi hullám csúcsától, de alighanem el fogja azt érni az őszi hónapokban. A lélegeztetőgép-park nagy része szerencsére kihasználatlan, ez pedig nagyon örvendetes.

Az elmúlt 24 órában 13 461 darab tesztet végeztek el, ez új rekord: ennyi koronavírus-mintavétel még sosem volt egy nap alatt Magyarországon. Ez az adat örömteli, hiszen minél több a teszt, annál pozitívabb képünk van a vírusról, de akkor örülhetünk igazán, ha a levett tesztek száma a további napokban emelkedni fog, mert az azt jelentené, hogy ha lassan is, de növelni tudjuk a tesztelési kapacitásunkat. Amelyet nem kis mértékben, hanem jelentősen növelnünk kéne ahhoz, hogy az egy főre jutó tesztek számában látott jelentős lemaradásunk az európai átlaghoz csökkenjen.

Gyakori tévhit, hogy a betegek száma a több teszt miatt nőtt meg. Ez már csak a második hullámban is érvényben lévő tesztelési eljárás miatt sem igaz, de a legjobban ezt az elvégzett tesztek számában jelentkező pozitivitás aránya cáfolja meg. Minél magasabb ez a szám, annál jobban le vagyunk maradva a járvány detektálásában. A tegnap ez az érték 10,5% fölé ugrott, az elmúlt napon elvégzett rekordtesztek után ma 7%-ra csökkent. De még ez is nyugtalanítóan magas, és messze meghaladja az első hullámban látott - akkor is rossz - átlagos detektálási arányt.

A legtöbb beteget Budapesten találták az elmúlt 24 órában (231). Pest megyében 92 új beteget, Csongrád-Csanádban 84-et, Vas megyében 84-et. Fejér megyében 64 új fertőzött volt az elmúlt napon, Győr-Moson-Sopronban 75. A többi megyében 50 alatt van az új fertőzöttek száma.

Az elmúlt héten Budapesten 1912 új beteget találtak, ezt követi Pest megye 740 új beteggel, de rossz a helyzet Győr-Moson-Sopronban is, ahol egy hét alatt 363 új beteget detektáltak, és Csongrádban is 375 volt ez a szám. Az alábbi térképen látszik, hogy a legkevésbé fertőzött megyékben is 50 fölött van ez a szám, azaz a koronavírus az ország egész területén, tömegesen jelen van. Fokozottan ajánlott emiatt a maszkviselés nem csak Budapesten és a megyeszékhelyeken, de a vidéki kisebb településeken is.

Korona egyhetes magyar térkép

Címlapkép: Getty Images

koronavirus eurozona europai unio mentocsomag valsagkezeles pimco
korona_vilag
kotelezo maszkviseles magyarorszag szigorítas bejelentes 201022
szlovakia kijarasi korlatozas lezaras igor matovic201022
donald trump szavaz florida201022
adobevallas
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
bezárt üzlet - koronavírus