covid koronavírus járvány
Gazdaság

Ez Magyarország koronavírus-hőtérképe, ami alapján a járványhelyzetünk hasonlít a szomorú jelenségre

A hazai járványmatematikai kutatócsoport látványos ábrával támasztja alá, hogy a sok esetben Florida-jelenségnek nevezett járványlefutás Magyarországon is megjelent a koronavírus mostani második hullámában.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikus professzora, a járványügyi matematikuscsapat vezetője osztotta meg velünk a csoport által készített hőtérképet, amely a hazai járvány első és második hulláma közötti alapvető különbségre világít rá nagyon látványosan. Sokak számára ismerős lehet a lenti hőtérkép, ugyanis a Portfolio a floridai járványügyi folyamatokat részletesen bemutató írásában már megjelentette azokat a hőtérképeket az amerikai államra vonatkozóan, amelyek azt mutatták, hogy a kezdetben fiatalok körében terjedő vírus fokozatosan hogyan terjed át az idősebb, veszélyeztetettebb korosztályra.

Az országos koronavíruskutatás Facebook-oldalára is felkerült képről leolvasható, hogy magyarországi COVID-19 járvány tavasszal elsősorban az idősebb korosztályt érintette, részben azért, mert az iskolák, egyetemek zárva voltak. A második hullám ellenben a sok kontaktussal rendelkezőfiatalabb generációk körében kezdett terjedni. "A Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport már augusztusban felhívta a figyelmet, hogy a fiatalok körében megfigyelt fokozódóterjedés egyik nagy kockázata, hogy idővel más korosztályokra is átterjed a vírus. Erre egy nevezetes példa Florida, de hasonló folyamatok zajlanak többek között Spanyolországban és Franciaországban is" - olvasható a szakértői csapat képhez kapcsolódó magyarázatában. A kutatók felteszik azt a kérdést, hogy

vajon Magyarországon is így történik-e? A válasz sajnos igen, mint a mellékelt hőtérkép látványosan bemutatja.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai alapján készített ábrán az első és a második hullámközötti markáns különbség is jól látható. 

magyarország koronavírus hőtérképe röst gergely szeged matematikus
Forrás: járványmatematikai csoport

Címlapkép forrása: MTI/AP/Petr David Josek

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép