Előfizetői tartalom

A diktatúra elmélyítéséhez használhatják a világ első állami szuperpénzét

Huszák Dániel
Miközben a Facebook Libra virtuális devizáját (átmenetileg) elkaszálták a felügyeleti szervek, a nyugati jegybankok pedig többnyire még hallani sem akarnak arról, hogy digitális jegybankpénzt bocsássanak ki, Kína szép lassan építgeti a saját digitális devizáját. Az e-renminbi / digitális jüan néven ismert, hivatalosan digitális elektronikus devizaalapú fizetési rendszer (DC/EP) néven projektet már élesben tesztelik, a széles körű bevezetésre hamarosan sor kerülhet. Az e-jüan annyiban sajátos lehet, hogy inkább hasonlít majd egy mobilfizetési rendszerre, mint bármilyen működő virtuális devizára és ahelyett, hogy decentralizál, inkább még jobban elmélyíti a kínai államapparátus félelmetes megfigyelőrendszerét.

Már tesztelik a kínai szuperpénzt 2014 óta dolgozik Kína a jüan digitalizációján, eleinte egy állami intézmény, a digitális devizakutatási intézet kísérletezett a projekten, majd a jegybank is felvette a fonalat. Az első jegybanki kísérletek 2019 végén zajlottak, 2020-ban aztán felpörögtek az események. Áprilisban a jegybank négy kínai városban indította el a digitális...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái