gyors autó száguldas
Gazdaság

Villámértékelés a Magyar Nemzeti Bank gazdaságmentő 50 pontjáról

Az MNB koronavírus-válság ellen összeállított javaslatcsomagja jól strukturált, a problémákra igen széles körűen reagáló, nagy hatékonyságú lépésekkel és sok régóta sürgetett intézkedéssel megtűzdelt program. Ha azt gondolja a kedves olvasó, hogy ez micsoda bullshit értékelés, akkor mondunk még nagyobbat: ez egyszerre a dicsérete és a bírálata a dokumentumnak.
A koronavírus válságra adandó gazdaságpolitikai válaszokról beszélnek a Budapest Economic Forum hazai és külföldi szakértői.

A Magyar Nemzeti Bank csomagjának megközelítési kerete a következő:

 1. A válság alatt létfontosságú a gazdaság keresleti oldalról történő élénkítése, ezért az állami beruházások, a lakossági fogyasztás és beruházás felpörgetése szükséges. Ezt rendkívül nagyarányú állami költekezéssel lehet elérni, ami rengeteg formában többletpénzt jelent a gazdasági szereplőknek, amit aztán fogyasztásra, beruházásra költhetnek.
 2. Mivel a válság a gazdasági szerkezetre is tartós hatással lehet, ezért eközben a versenyképességet fejlesztő feladatokat sem szabad elhanyagolni, amelyek főként a digitális és a zöld átállást célozzák.

Az első ponthoz leginkább kötődő elemek, hogy a második járványhullám hatásait fékezzük

 • a tavasszal bevezetett és mára kipörgött munkaerőpiaci támogatások visszavezetésével,
 • a családoknak járó állami transzferek növelésével,
 • adók csökkentésével,
 • lakáspiaci könnyítésekkel,
 • további hitelkönnyítő programokkal,
 • általános beruházásösztönzéssel, de főleg állami projektekkel.

A második ponthoz kapcsolódik többek között

 • a környezetvédelmi fejlesztések felpörgetése,
 • a digitális megoldások elterjedésének ösztönzése,
 • a koronavírushoz alkalmazkodó magatartásformák támogatása.

A programpontok nagy része nem okoz nagy meglepetést, nem csak azért, mert a fenti koncepcióból logikusan következnek, hanem mert az elmúlt hónapokban többször hallhattunk róla. Egy részük az MNB versenyképességi gigacsomagjának a része, a lakáspiaci elképzeléseket pedig többször ismertette már Matolcsy György jegybankelnök is.

Ám amíg a 330 pontos versenyképességi program több éves (évtizedes) távlatra adna fogódzót, addig a mostani 50 pont a körülményekre tekintettel „tegnapra kell”.

Ebből a szempontból pedig ami egy modernizációs programnak az előnyére válik, az a válságcsomagnál inkább hátrány: a teljeskörűségre törekvő, kicsit néha brainstorming jelleget öltő „mindent IS” csináljunk megközelítés.

Nem kérdés, hogy jót tenne a gazdaságnak egy válságidőszakban az áfacsökkentés, a rezsivágás, néhány tucat óriásberuházás, támogatásnövelés stb., de valószínűleg ezt olvasva a Pénzügyminisztériumban sem dobnak egy hátast a meglepetéstől. Abban, hogy ebből melyek azok a lépések, amik igazán nagy hatékonyságúak lehetnek, a kormány nem kap segítséget a jegybanktól. Márpedig ez elég fontos lenne, nem csak azért, mert a volumen miatt a prioritási sorrend sem mindegy, hanem azért is, mert ennek a költségvetési igénye (amire nem tér ki az MNB anyaga) ránézésre is 1000 milliárd forintos nagyságrend. De ha néhány extrém bizonytalan költségű projektjavaslatnál elszalad a fantázia, akkor inkább tízezer milliárdos dimenzió.

Ezt látva pedig nem biztos, hogy a kormány úgy fogja érezni, hogy ezzel az amúgy jól strukturált, végiggondolt, de egyáltalán nem fókuszált programmal különösebben ki lenne segítve.

Címlapkép: Getty Images

aston martin
sebastian kurz
PSD2
Tabdi_1500px
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hasznos elemzések, ötletek, lehetséges forgatókönyvek.
Online előadás
Útikalauz kezdő befektetőknek.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
kocsis máté