kórház orvos egészégügy informatika
Gazdaság

Kiszivárgott: duplázná az orvosi béreket a kormány

A kormány szerdán tárgyalja a Magyar Orvosi Kamara javaslatát, ami jelentős orvosi béremelésről szól. A legfontosabb kérdés, hogy milyen ütemezésben valósul meg a nagyarányű fizetésemelés és hogy mit engednek a költségvetési keretek.
Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája. Most érdemes jelentkezni!

Az origo információi szerint "a kormány hajlik a kamara javaslatainak elfogadására".

Az orvosi béreket megduplázzák, 120 százalékos béremelés jöhet - írja a lap.

A portál arra is emlékeztet, hogy a hálapénz tiltására az orvosi kamara büntető törvénykönyv módosítást javasolt. A kamara a hálapénz elfogadását és egy bizonyos összeg felett a hálapénz fizetést is büntetőjogilag szankcionálná. 

A mai kormányülés elején a miniszterelnök javasolta a kormánynak, hogy vegyék napirendre a kamara javaslatát.

A lap úgy tudja, hogy a szerdai kormányülésen "erről is dönteni fognak, előzetes vélemények alapján a kormány kész saját javaslatává tenni a kamara btk módosító szándékát".

A szakmai szervezetek és más gazdasági műhelyek már régóta sürgetik a jelentősebb egészségügyi béremelést az ellátórendszer humánerőforrás-ellátottságának javítása miatt, és ennek szükségességét csak tovább erősítette a koronavírus-járvány miatti fokozott pályaelhagyási kockázat. Az egészségügyi dolgozók a járványügyi helyzetben félmilliós egyszeri juttatásban részesültek eddig, melynek kapcsán már akkor hangsúlyozta többek között a MOK is, hogy ez nem lesz elég a helyzet javítására és tartós megoldására. Négy hónappal ezelőtt a MOK elnöke, Kincses Gyula levelet írt Orbán Viktornak, amelyben azt kérte, hogy a kormány mielőbb ossza meg az orvostársadalommal, hogy milyen mértékű orvosi béremelést tervez a kormány a 2021-es évben. Úgy tűnik a most kiszivárgott hírek alapján, hogy érzékeli a helyzet súlyosságát a kormány is. Ezzel a nagy arányú béremeléssel két legyet is üthet egy csapásra: elkezdi a régóta vágyott, végre komoly mértékű bérrendezést az ágazatban és épp egy olyan időszakban ad fiskális stimulust a lakosságnak a bérrendezésen keresztül, amikor a koronavírus-válságból való kilábalás miatt nagy szükség van rá. Kérdés, hogy mit bír el a nyáron már elfogadott 2021-es költségvetés, amit már amúgy is újra kell szabni, hiszen az idei bázisfolyamatok is alapjaiban íródtak át a járvány és a válsághelyzet miatt (nagyobb GDP-visszaesés, elhúzódó válság, magasabb, 7-8%-os idei költségvetési deficit, ezért várhatóan nagyobb 2021-es hiány). A költségvetés szempontjából talán az a legfontosabb kérdés, hogy egyszeri lépésben valósul-e meg a bérrendezés, vagy fokozatosan és milyen mértékekben. Egy nagy arányú béremelés ugyanis akár több százmilliárd forintos kiadást is jelenthet.

Mit szeretne elérni a kamara?

A MOK legutóbb múlt heti levelében foglalta össze, Orbán Viktor Magyar Nemzetben megjelent cikkére reagálva, hogy mi a célja az egészségügyben.

"A Magyar Orvosi Kamara célja, hogy egy betegbiztonságot garantáló, hálapénzmentes egészségügy megteremtésének első lépéseként, a gyorséttermi dolgozókéval megegyező orvosi órabérek helyét kiszámítható és tisztességes bérezés vegye át. Emellett pedig – a tagok visszajelzései alapján – megkezdte egy vonzó pályaívet és minőségi időskort biztosító orvosi életpályamodell kidolgozását is" - írták egy hete.

Emlékezetes, legutóbb a MOK vezetői amellett érveltek, hogy az egészségügyi dolgozók mondják fel az önként vállalt túlórákat, ezzel is nyomást gyakorolva a döntéshozókra. Kincses Gyula egy videóüzenetben emlékeztetett arra, hogy elkezdték gyűjteni és letétbe helyezni az önként vállalt túlmunka felmondásait, mivel az eddigi kísérleteik nem vezettek eredményre a béremelést illetően. Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy amíg tart a járványveszély, addig nem élesítik a felmondásokat, de biztatta a dolgozókat, hogy minél többen adják letétbe a dokumentumot. 

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája. Most érdemes jelentkezni!

A kamara egyébként még idén januárban hozta nyilvánosságra koncepcióját a bérek emeléséről. Javaslatunkban ezért a paraszolvencia eltörlését lehetővé tevő, egylépéses béremelést fogalmaztak meg, mely képes áthidalni a szürke vagy fekete zónás bérkiegészítést. Ezt megelőzően Kincses Gyula elnök már beszélt arról, hogy "el kell érni, hogy bruttó egymillió forint legyen az orvosi alapbér".

Többletmunka - Mit is jelent a lépés?

A Magyar Orvosi Kamara Országos Küldöttgyűlése 2019 novemberében felhatalmazást adott a MOK elnökségének az úgynevezett önként vállalt többletmunka-szerződések felmondásának megszervezésére. Mivel a kormány által benyújtott 2021-es költségvetés-tervezet nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét, 2020 májusában a MOK Területi Szervezeteinek Tanácsa határozatában megerősítette a korábbi felhatalmazást. A Magyar Orvosi Kamara ennek értelmében június 19-án megkezdte az önként vállalt többletmunka-szerződés felmondásáról szóló nyilatkozatok gyűjtését és letétbe helyezését.

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép