emergency vészhelyzet sürgősségi kórház egészségügy
Gazdaság

Ritkán ér akkora sokk egy piacot, mint amit most látunk Magyarországon

Az orvosok béremeléséről és összeférhetetlenségi szabályokról szóló, hétfőn beterjesztett törvényjavaslat egy olyan forgatókönyv megvalósulását is előrevetíti, amelyben egy egész szektor működése változik meg, alapjaiban. Most dől el, hogy a magánegészségügyi szolgáltatók valójában mennyire vonzóak a szakemberek számára, az állam ugyanis a mostani javaslatával nagyon éles versenyhelyzetet teremtett.
Mire készülnek a magánegészségügyi szolgáltatók? November 10-i konferenciánkon kiderül:

UPDATE hétfő este 22 óra: A parlament már kedden megszavazhatja a törvényjavaslatot, amelyen még az utolsó pillanatban is módosításokat vezetnek át, mivel a Magyar Orvosi Kamara több pontját is kifogásolta.

Hétfőn a déli órákban sokan felszisszenhettek azok közül, akik elkezdték olvasni a Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere által benyújtott 34 oldalas törvényjavaslatot az egészségügyi szolgálati jogviszonyról. A jogszabály ugyanis alapjaiban írhatja át a magánegészségügyi szolgáltatók üzleti modelljét. A három lépcsőben megvalósuló jelentős orvosi béremelés mellett az összeférhetetlenségi szabályokat taglaló részben szerepel egy olyan kitétel is, amely szerint

egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy más keresőfoglalkozást, valamint díjazás ellenében folytatott tevékenységet kizárólag a kormány által kijelölt szerv előzetes engedélyével létesíthet.

Azok viszont, akik olvasták az EMMI nyáron, a dolgozóknak kiküldött kérdéssorát, azokat nem éri teljesen váratlanul a legújabb kormányzati törekvés. A hétfőn megjelent jogszabály gyakorlatilag arról szól, hogy

döntés elé állítja az orvosokat: vagy az államit, vagy a magánszolgáltatót választhatják, és az új - sokak által történelminek nevezett - bértáblával egyértelmű üzenetet küld, hogy melyik oldalon szeretné inkább látni az orvosokat.

Persze nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a két helyen egyszerre vállaljon munkát az egészségügyi dolgozó, azonban ennek a feltételei még nem ismertek (mi alapján hagyják jóvá a kérvényt, objektív vagy szubjektív szempontok játszanak majd szerepet), ahogy az sem, hogy melyik lesz az illetékes kormányzati szerv.

Az orvosok egyedi döntése pedig alapvetően befolyásolja a magánegészségügyi szolgáltatók jövőbeli működését. A legnagyobb, tisztán működő magánpiaci szereplők ugyanis arra építették a modellt, hogy jobb körülményeket biztosítottak a betegeknek (modern intézmény, kiszámítható bejelentkezési folyamat, időpont, stb.), valamint jobb körülményeket biztosítottak az orvosaiknak, szakszemélyzetüknek a magasabb fizetésen, és a kisebb leterheltségen keresztül, amit az egyre emelkedő magánvizsgálati díjakból gazdálkodtak ki. Ennek következtében állt elő az a helyzet, hogy az ágazatban dolgozók több lábon álltak: egy orvos az állami pozíciója mellett akár több magánszolgáltatónál is vállal rendelést. A korábbi években voltak olyan kutatások, amelyek szerint az orvosok nagy része az állami munkahelye mellett több, akár 3-4 helyen is magánrendel.

Az állami és magánellátórendszert is az tartotta életben, hogy az ott dolgozók egyszerre több helyen vállaltak munkát, rendelést. Örök igazság ugyanis, hogy egyszerre két rendszerre nincs elég egészségügyi dolgozó. Ha ez az átjárás megszűnik, akkor a rendszerek eddig látott működése változhat meg, alapjaiban.

Nyilván a részletszabályokat nem ismerjük, ezért nagyon nehéz megbecsülni, hogy a törvényjavaslat hatására - ha ebben a formában szavazza meg a parlament - hány szakember hagyja ott a magánellátókat, vagy épp mekkora arányuk köteleződik el tartósan a privát cégeknél, esetleg hányan kérnek egyedi elbírálást, vagy hányan lesznek azok, akik az állami lábat megtartva a fekete zónába mozdulnak el és a szürkén működő lakásrendelők "szektorát" erősítik. Az orvosok döntését pedig az is befolyásolhatja a fizetések összevetésén túl, hogy milyen területen, pontosan mely szakmában dolgoznak (bonyolult és nagy műtéti beavatkozások), mekkora ismertséget építettek ki a betegek körében, illetve hogy eddig mennyiben részesültek a hálapénzből az állami rendszerben. 

Az viszont jól látható, hogy a magánszolgáltatók nemcsak komoly és egyre erősödő versenytársat kaptak az orvosi fizetések emelésével, hanem a kvázi röghöz kötés belengetésével a cégek jövőbeli fejlődési pályája is gellert kaphat.

A következő hónapokban fog eldőlni, hogy valójában mekkora vonzerővel bír az orvosok körében egy-egy magánegészségügyi szolgáltató.

Az elmúlt években volt egyfajta természetes elszívó hatása a magánszektornak (2019-ben minden magánegészségügyi cégnél nőtt a foglalkoztatottak létszáma), a klinikák már arra törekedtek újabban, hogy a legnagyobb húzónevek csak náluk vállaljanak rendelést. Könnyen előállhat, hogy ez a trend megállhat, sőt, meg is fordulhat, ami a szolgáltatók növekedési terveit írja felül. Ha ugyanis nincs orvos, akkor nincs ellátás, nincs beteg sem. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az elszívó hatás mellett a magánegészségügyi szolgáltatók fontos szerepet töltöttek be a magyar orvosok hazacsábításában, illetve itthon tartásában.

Ha a privát cégek meggyengülnek, az befolyásolhatja a hazai orvosok itthon tartását is, hiszen a (most jelentősen megemelt) állami bérekkel elégedetlen munkaerő számára a hazai, kiegészítő jellegű magánpaxis lehetősége kieshet, és így a külföldi munkavállalás marad az alternatíva.

Mire készülnek a magánegészségügyi szolgáltatók? November 10-i konferenciánkon kiderül:

Címlapkép forrása: Getty Images

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
lélegeztetőgép