Előfizetői tartalom

Újabb véres háború bizonyítja, hogy a világraszóló Putyin-Erdogan barátságnak vége

Huszák Dániel
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök nemrég még világraszóló barátok voltak; olyannyira, hogy Erdogan még az amerikaiakkal is összerúgta a port, hogy orosz légvédelmi rakétarendszereket vásárolhasson. A Hegyi-Karabah régióban kirobbant konfliktusban viszont megint frontális ellentét bontakozott ki a két ország politikai érdekei közt: az oroszok hűteni, a törökök pedig fűteni próbálják a háborút. Nem ez az első eset mostanában, hogy Oroszország és Törökország egymásnak feszült, sőt, Líbiában és Szíriában a két ország (proxi-)katonái már nyíltan egymás ellen harcolnak. Nagyon úgy néz ki, hogy vége a Putyin-Erdogan barátságnak és a legújabb konfliktus azt bizonyítja, hogy a török elnök már nem fél páros lábbal sem belerúgni az oroszokba, ha külpolitikai érdekei ezt kívánják.

Újabb fronton bontakozott ki az orosz-török ellentét Több mint egy hete háborúzik Örményország és Azerbajdzsán a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de örmény szakadárok által ellenőrzött Hegyi-Karabah régió uralmáért. A konfliktusnak már több ezer halottja lehet, a szemben álló felek már egymás nagyvárosait lövik tüzérségi tűzzel és rakétákkal. Lerombolt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái