Orban Gabor Richter 201008
Gazdaság

Elárulták a magyar nagyvállalati vezérek, milyen járványügyi lefutással számolnak és mitől félnek a legjobban

Portfolio
Reménykednek a Richter és a Videoton Holding vezérigazgatói abban, hogy a jövő május-júniusi időszak tényleg fordulópontot jelent majd a magyarországi járvány lefutásában, mint ahogy azt Varga Mihály pénzügyminiszter vázolta ma a Budapest Economic Forumon, de összességében óvatosságukat jelezték, mert a lakosság átoltása időt vesz igénybe és addig is el kell jutni remélhetőleg cégek, városok, országrészek lezárása nélkül – derült ki a két vezetővel folytatott mai panelbeszélgetésünk során. A cégvezetőknek több fontos kérdést is feltettünk, hogy ők hogyan látják a járvány lefutását, annak a cégükre és az országra gyakorolt hatásait, illetve közép távon milyen kilátásokat fogalmaznak meg, és az alábbiakban az ezekre adott válaszokat foglaljuk össze.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Mik a járvány főbb tapasztalatai, tanulságai?

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója azzal kezdte: nagyon jól teljesít a Richter a válság időszakában, sosem volt még ilyen magas az értékesítés és a készletszint is, sosem állítottak még elő ennyire gyorsan egy új készítményt, mint most a remdesivirt, amiről tegnap érkezett bejelentés. Ez nem volt könnyű, mert az ellátási láncok azért nem teljesen zökkenőmentesek, a munkaerő állományunk egészségének védelme pedig prioritás volt ezen gyorsaság mellett is.

Sinkó Ottó, a Videoton Holding vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy nálunk a április-májusban hirtelen ütött be a válság és az első időkben hatékonysági intézkedéseket tettek, amiknek máris látszik a hatása. Részben ezek miatt ugyanis most úgy látják, hogy 2020 egészében csak kicsit maradnak el a tavalyitól, igaz az üzleti kiesések valamelyest kompenzálásában a forint esése is jól jött, „így viszonylag jó, kiegyensúlyozott érvre számítunk ebben az évben”, hacsak a COVID erősödése nem okoz további problémákat.

Sinko Otto panelbeszelgetes201008

Mitől tartanak a nagyvállalati vezetők most a legjobban?

(A magyar gazdaság kilábalásának sebességétől, a céges fertőzéstől, a külső kereslet gyengélkedésétől, vagy esetleg az ellátási láncoktól?)

Orbán Gábor az ellátási láncok problémáitól nem tart annyira, mert magasabb készletszinttel rendelkezik már a cég. Inkább attól tart, hogy ha a járvány berobban, az az orvos-beteg találkozások számának csökkenéséhez vezet és a koronavíruson kívüli más betegségek maradhatnak ellátatlanul,ami népegészségügyi kockázatokhoz vezethet.

Sinkó Ottó sem tart a beszállítói-ellátási láncoktól és a külpiacok alakulásától sem, de már most aggódik a munkaerő elégtelen volumenétől. „Az igazi nagy csapást az mérné ránk, ha cégen, városon, országon belüli lezárások lennének” - fogalmazott. Megjegyezte: már most is jelentős létszámhiánnyal fut a cég, másfél hónapja nem tudnak kellő számú embert felvenni, így ha lezárások lennének, akkor egyáltalán nem tudnának embereket felvenni. Megjegyezte: több olyan külföldi munkavállalót felvettek, akik más cégeknél voltak itthon.

A magyar kormány eleget segített-e, és mit kérnének a kormánytól a következő hónapokra?

Nekünk a K+F bértámogatás és egyéb munkaerőpiaci támogatás nagyon sokat segített – jelezte Orbán Gábor. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az „import elfolyásra nagyon oda kell figyelni”. Jelezte, hogy a fizetési mérleg már két éve ismét negatív, erre figyelni kell és egy ilyen gazdasági helyzetben a hazait kell támogatni, és a cégek biztonságérzetét szintén fokozni kell a beruházási terveik megvalósítása érdekében.

Sinkó Ottó azt kérné, hogy a jelenlegi támogatási rendszert vegyük rugalmasabbra, itt arra a problémára utalt, hogy előre meghatározott vállalásokat várnak el a pályázatok kiírói olyan indikátoroknál, amikre nincsen ráhatása a cégeknek. Azt szorgalmazta, hogy az országon és a szektorokon belüli mobilitást fokozni kell, mert az ő ágazatuk például erősen munkaerőhiányos, míg máshol inkább felesleg van. Ezt figyelembe kellene venni az állami támogatási politika kialakítása mellett – jegyezte meg.

Céges szinten hogyan védekeznek a járvány ellen?

Az országosan egyébként is kötelező intézkedéseket a céges helyiségekben is kötelező betartani (maszkviselés, védőtávolság, fertőtlenítés), védekező-antivirális szereket, vitaminokat adnak a kockázatosabb korcsoportoknak – jelezte Sinkó Ottó. Gyorstesztet cégen belül csinálják, a PCR-tesztet saját költségre csinálja a cég és a kontaktkutatást is elvégzik. Magyarországon 6000 embert foglalkoztatnak, ebből heti 4 körüli volt a fertőzés, ezek mind külső fertőzések voltak.

Orbán Gábor: az irodai dolgozók körében csökkentették a létszámot, távolságot tartanak, közösségi helyiségeket korlátozzák, maszkviselés kötelező, és nagyon hagyatkoznak az online csatornákra. Mostanában már nem kell annyira szétválasztaniuk a műszakokat, mert ha kiderül valakiről a fertőzés, akkor saját maguk gyorsan végzik a kontaktkutatást.

A forintgyengülés hogyan jött és kik vérezhetnek el?

Az ipari exportőröknek relatív könnyebb a helyzete, mint a legtöbb magyar cégnek, a helyzet nem könnyű, de menedzselhető – összegezte a helyzetet Orbán Gábor. A székesfehérvári nagy cégek hasonló helyzetben (viszonylag jó) vannak, mint a Videoton, a nagyobb problémák inkább a kisebb cégeknek vannak, mert nem tudnak hosszabb távra tervezni – jegyezte meg Sinkó Ottó. A gondokat az okozhatja például az, hogy nincs annyi vevőjük, mint nekik, így egy-két nagyobb vevő kiesése máris problémás. A kereskedelmi, idegenforgalmi, étkeztetési jellegű cégeknél sok a probléma, az ipari parki cégeknél ahol indokoltnak látják, ott igyekeznek türelmet, méltányosságot tanúsítani.

Az elektromos autózással kapcsolatos alkatrészgyártás a Videotonnak még plusz piacokat is hoz, de a robbanómotoros gyártásban érdekelt cégeknek hatványozottan nehéz helyzetük van, mert a koronavírus járvány az egyébként is látható trendeket felgyorsította – jegyezte meg.

Mik azok a főbb problémák, amiket most csak elfed a járvány?

Az a fő kérdés, hogy a járványra adott vállalati válaszokat (rövidített értékláncok, magasabb készletszintek) valójában ki fogja kifizetni, azaz a nagyobb ellátásbiztonságot csak magasabb költségszint mellett lehet elérni – vetette fel az egyik nagy megoldandó kérdést Orbán Gábor. A járvány nagyon jelentősen csökkentette a vállalaton belüli fluktuációt, és a béremelkedés lendülete is lelassult – tette hozzá, de azt is megjegyezte, hogy az elmúlt 3-4 évi gyors bérkiáramlást csak kiegyensúlyozni tudta az eddigi forintgyengülés.

A világ három pólus szerinti felosztására (Amerika, Kína, Európai Unió) ráerősített a COVID, és az ellátási láncok rövidítését is fokozhatja – fogalmazott Sinkó Ottó. Összességében ez jó lenne, mert ha a három nagy blokkon belül zajlana a kereskedelem nagy része és a blokkok között az alapanyag helyett csak a félkész és késztermékek áramlanának, akkor az a szállítási költségeket faraghatja, illetve a klímavédelmi törekvéseket is támogathatja – jegyezte meg Sinkó.

Mi az alapforgatókönyv a járvány lefutásáról?

A pénzügyminiszter a jövő május-júniusi dátumot fordulópontnak mondta előadásában, mert nagyjából akkortól állhat majd rendelkezésre a koronavírus elleni vakcina. Erre utalva Orbán Gábor azt mondta: a jövő május nem egy rossz dátum a vakcina beoltási kezdetére, neki is ilyen dátum van a fejében, de felhívta a figyelmet arra, hogy az átoltottság szintje lassan fog emelkedni (kétszer kell majd várhatóan oltani a védettséghez). Így ahhoz, hogy a társadalom elérje a védett szintet, ahhoz bizony idő kell – hangsúlyozta.

Én a 2021.májusi időpontban szívesen kiegyeznénk, de attól félek, hogy ez túl optimista arra, hogy már csak „nevessünk” a járvány időszakán – jegyezte meg Sinkó Ottó. Magyarországon sajnos a kevés a tesztelés, nem mutatja a járvány valódi helyzetét, így mindez esetleg a termelés korlátozásához vezethet idővel, amikor lépni kell majd, „én ettől nagyon félek”. De az, hogy a jelek szerint megtanult együtt élni a világ a vírussal, önmagában biztató is – zárta gondolatait Sinkó Ottó.

Címlapkép forrása: Stiller Ákos, Portfolio

lélegeztetőgép
emanuel macron
panik (2)
Jeffrey Gundlach
palotai dániel
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. november 10.
Miből lesz lakásunk, nyugdíjunk, luxusautónk?
2020. november 10.
Öngondoskodás 2020
2020. november 10.
Portfolio Private Health Forum 2020
2020. november 11.
Energy Investment Forum 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
lélegeztetőgép