Előfizetői tartalom

Innen lesz szép javítani - Történelmi mélypont a magyar egészségügyben

Két fontos és talán történelmi jelentőségű üzenete is van a parlament által a héten megszavazott radikális orvosi béremelésnek. Egyrészt, hogy a koronavírus-válság okozta rendkívüli helyzetben mindezt a költségvetési hiány elengedésének árán is végre kell hajtani, másrészt elindulhat egy fordulat, az évtizedes mélyponton lévő állami finanszírozás (a GDP arányában) újra növekedhet, változhat az ágazat megítélése, megbecsültsége. 2019-ben ugyanis eljutottunk oda, hogy az egészségügy finanszírozásában a lakosság soha nem látott mértékben finanszírozta az egészségügyet közvetlenül, közel minden harmadik forint már a lakosság pénztárcájából ment. Megmutatjuk, honnan hová kellene most látványosan javítani ahhoz, hogy stratégiai ágazattá váljon az egészségügy.

Fókuszban a magyar egészségügy kihívásai. Jön a Portfolio konferenciája.

Az a bizonyos fő szám

A koronavírus-járvány kirobbanása előtti utolsó évben is folytatódott a szomorú trend: az egészségügyi kiadások kisebb mértékben növekedtek a hazai GDP-nél, így a bruttó hazai termék arányában kifejezett összes költés tovább csökkent.

A 2018-ban látott 6,7%-os arányról 2019-ben 6,4%-ra csökkent az egészségügyi kiadások GDP-arányos értéke.

Annyi vigaszunk lehet talán, hogy ez nem jelent újabb történelmi mélypontot a költésekben, ugyanis hasonló arányszámot láthattunk már 1997-ben, vagyis 22 évvel ezelőtt.

Miről szól még a cikk?

  • Gyakorlatilag két évtizede tart az egészségügy vesszőfutása. Ennek következtében a finanszírozása olyan mélypontra jutott, hogy a kormánynak is lépnie kellett, a járvány pedig különösen akuttá teszi a helyzetet.
  • A részletes adatokból kiderül, hogy a hazai trendek nemzetközi összehasonlításban a leginkább aggasztóak. A közkiadások GDP-arányos értékében 2015-höz képest 6 helyet csúszott vissza Magyarország.
  • Ezzel párhuzamosan 2019-ben a lakosság soha nem látott mértékben finanszírozta az egészségügyet közvetlenül.
  • Bemutatjuk, hogy a járvány és béremelés okozta fordulat mit okozhat az ágazat megítélésében.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés