Előfizetői tartalom

Minden hiába? Elvérzik-e a világ a koronavírus járvány elleni második nagy küzdelemben?

Portfolio
A koronavírus második hullámának friss számai egyre aggasztóbb képet festenek: a szelektív védekezést választó országok közül sokban elszabadult a járvány és/vagy olyan erős, a tavaszi lezárásokhoz közelítő intézkedéseket vezetnek be, amelyek gazdasági kárai már jelentősek lesznek. Éppen ezért nem érdektelen megvizsgálni, hogy lehetne-e máshogy. Van ugyanis néhány ország, ahol gyorsan és hatékonyan visszaszorították a járványt (még mielőtt kiterjedté vált volna) az első hullámban, és a társadalmi kapcsolatok gyorsan a vírus előtti szint közelébe álltak vissza. Erre azonban nagyon kevés példát látunk világszerte, és az is kérdés, hogy ezekben az országokban a járványügyi védekezés mellett milyen hatást fejtenek ki a "soft" tényezők (pl. társadalmi berendezkedés és kultúra, földrajzi elhelyezkedés, népsűrűség).

A koronavírus-járvány elleni védekezésnek, illetve a vírushoz való hozzáállásnak két ismert módja terjedt el a közbeszédben. Az egyik az, hogy enyhe korlátozó intézkedésekkel megpróbálják átvészelni az országok a járványt, kísérletet téve arra, hogy ettől talán ellaposodik a járványgörbe (pl. maszkot viselnek az emberek, kezet mosnak rendszeresen, esetleg bezárjuk...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái