bezárt üzlet - koronavírus
Gazdaság

Koronavírus: EU-s és NATO-segítséget kapnak a csehek, lezárnak a szlovákok, egész Lengyelország piros zónába került

MTI
Portfolio
A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszinten összesen már több 41 millió igazolt koronavírusos esetet találtak, közülük több mint egymilliónyian vesztették már el életüket a vírus következtében.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Azonosították a kutatók a koronavírus-járvány három fő hajtóerejét

Amerikai tudósok azonosították a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus okozta világjárvány három fő hajtóerejét: a háztartásokat, a szuperterjesztő eseményeket és a nemzetközi utazásokat. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közegészségügyi karának kutatói a Science tudományos folyóiratban jelentették meg korábbi vizsgálatokat áttekintő tanulmányukat.

Tovább a cikkhez

Magyarország is azonnali hatállyal szigorít: még több helyen lesz kötelező a maszkviselés

Csütörtök este megjelent a Magyar Közlönyben a 464/2020. számú kormányrendelet, amelynek az a lényege, hogy már péntektől, azaz október 23-tól kötelező lesz minden sportrendezvényen, illetve szabadtári rendezvényen a résztvevőknek maszkot viselnie.

Tovább a cikkhez

Szlovákia azonnal leállítja az országot: kijárási tilalom lép életbe

Magyarország északi szomszédjában, Szlovákiában szombattól, azaz október 24-től november elsejéig országos kijárási tilalom lép életbe, ami azt jelenti, hogy csak nagyon indokolt, részletesen rögzített esetekben lehet elhagyni bárkinek az otthonát. Ezzel párhuzamosan november első két hétvégéjén letesztelik az egész ország lakosságát, hogy lássák, mekkora is valójában a járvány - derül ki az Újszó tudósításából. A lap másik magyarázó cikke szerint gyakorlatilag az történik, hogy november 1-ig enyhe országos leállítás lesz, majd ha nem vesz részt valaki az országos tesztelésen, vagy pozitív lesz a mintája, akkor további 10 nap karantén vár rá és közben a kijárási korlátozásokat megsértőkre több száz eurós büntetés vár.

Tovább a cikkhez

Görögországban kötelező lesz a maszkviselés az utcákon is

Görögországban kötelezővé teszik a maszkviselést a zárt termekben és az utcákon is a koronavírus-járvány terjedése miatt - jelentette be csütörtökön Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök lakossági felhívásában.

A kormányfő mindezt a fertőzöttek számának ugrásszerű megnövekedésével indokolta.

Mindenhol kötelezővé válik a maszkviselés. Nemcsak a zárt helyiségekben, de az utcákon is

- hangoztatta Micotákisz.

"Egyszerűen fogalmazva, a jövőben maszkban megyünk a kávézóba vagy étterembe és csak az asztalhoz ülve vesszük le. És természetesen továbbra is fennáll a bárpultoknál történő étkezésre vonatkozó tilalom a zárt helyiségekben. A maszk vakcina a tényleges oltóanyag megjelenéséig" - fogalmazott a görög kormányfő. Hozzátette: helyes maszkviselés esetén minimális a fertőzésveszély.

Második intézkedésként a miniszterelnök éjszakai kijárási tilalmat rendelt el olyan régiókban, ahol magas a fertőzöttek száma. Kivételt csak az éjszaka dolgozók és a rendkívüli esetek jelentenek a szabályozás alól - tette hozzá.

Csütörtökön újabb rekordot döntött a fertőzöttek száma, 882 új esettel. A görög egészségügyi minisztérium honlapja szerint a járvány kitörése óta 28 216 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 549-en hunytak el a betegségben. (MTI)

EU és NATO egészségügyi segítséget nyújt Csehországnak

Katonai egészségügyi személyzettel fogják kisegíteni az Európai Unió és a NATO tagállamai Prága kérésére Csehországot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A cseh kormány csütörtökön jóváhagyta Lubomír Metnar védelmi miniszter javaslatát, hogy engedélyezzék az EU és a NATO katonai egészségügyi személyzetének Csehországi tevékenységét. A hatályos szabályok szerint egy ilyen lépést még a parlament mindkét házának is jóvá kell hagynia. Erre valószínűleg a jövő hét folyamán kerül sor.

A kormány határozata alapján a külföldi katonai egészségügyisek - összesen legfeljebb 300 személy - három hónapig dolgozhatnának Csehországban - mondta Lubomír Metnar a kabinet rendkívüli ülése után újságíróknak. A miniszter szerint a NATO égisze alatt nyújtandó segítségről a csehek már tárgyalásokat folytatnak Németországgal és más szövetséges államokkal is.

Az Egyesült Államok a cseh kérésre már reagált is, és a Nemzeti Gárda 28 olyan orvosát és egészségügyi alkalmazottját küldi Csehországba, akiknek már konkrét tapasztalataik vannak a Covid-19-es betegség kezelésével. Ezek a katonaorvosok várhatóan a jövő hét végén érkeznek Csehországba, és a cseh orvosokkal együtt a prágai katonai kórházban fognak dolgozni.

Roman Prymula egészségügyi miniszter szerint külföldi katonaorvosok dolgozhatnának majd az 500 ágyas Prágában épülő tábori kórházban is. A tábori kórház néhány napon belül üzemképes lesz, és mintegy 200-250 katonaorvos és más egészségügyi személyzet fog ott dolgozni.

Lubomír Metnar szerint a NATO pénteken hoz döntést arról is, hogy a szervezet tartalékaiból 60 lélegeztetőgépet küld a cseheknek.

Andrej Babis kormányfő a Twitteren bejelentette, hogy az Európai Bizottság saját tartalékaiból 30 lélegeztetőgépet küld Prágába. Babis a nap folyamán telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, a bizottság elnökével, aki egyben megígérte, hogy felszólítja a többi uniós tagállamot, ajánlják fel szabad egészségügyi kapacitásaikat a cseheknek.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint a cseh kórházaknak 1932 olyan speciális lélegeztető gépe van, amely bevethető a Covid-19 betegség kezelésénél. Jelenleg a gépek 52 százaléka van használatban. A cseh kormány egy hete 500 darab új lélegeztetőgépet rendelt 250 millió korona (3375 millió forint) értékben. Ezen kívül Csehországban is kifejlesztettek már egy lélegeztetőgépet, amely használható a Covid-19 betegségben szenvedők légzésének segítésére. Ebből a gépből pedig eddig mintegy 200 darab készült.

Csehországban az utóbbi napokban nagyon felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Az egészségügyi minisztérium honlapján csütörtökön reggel közölt adatok szerint szerdán már 14 968 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi tesztek, ami háromezerrel több mint az eddigi legmagasabb napi szám. A járvány következtében eddig 1739 személy halt meg, közülük 253-an ezen a héten. Gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek száma is, ami szerdán 4417-re emelkedett. Október elejétől ez a mutató megnégyszereződött. A súlyos esetek száma megháromszorozódott, az orvosok szerint most 657 beteg állapota minősíthető súlyosnak. (MTI)

Lengyelországban tovább nőtt a fertőzöttek száma, az egész országot járványövezetnek nyilvánítják

Tovább nőtt Lengyelországban csütörtökre az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek fogják nyilvánítani. Az alsóház megszavazta a járványügyi orvosi ellátásról szóló törvénymódosításokat.

A mintegy 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 12 107 új fertőzöttet regisztráltak, többet, mint eddig bármikor a járvány kitörése óta, és 168-an elhunytak. A halottak közül 137-nek a Covid-19 mellett valamilyen krónikus alapbetegsége volt, 31-en viszont kifejezetten a koronavírus-fertőzés nyomán kialakult szövődmények miatt haltak meg. Ezek a mutatók is magasabbak minden eddiginél.

Egy nap alatt 652-vel, 10 091-re nőtt a koronavírus-fertőzéssel kórházakban kezeltek száma, 812 beteg van lélegeztetőgépen.

Piotr Müller kormányszóvivő csütörtökön a közszolgálati televíziónak szinte biztosnak nevezte, hogy Mateusz Morawiecki miniszterelnök előző napi javaslatára piros övezetnek minősítik az ország egész területét, vagyis általánossá válnak az ország egy részében a múlt hét végétől már érvényes szigorítások, a többi között a vásárlók számának korlátozása a boltokban, az edzőtermek és az uszodák működésének felfüggesztése, az éttermek bezárása 21 órakor. Várhatóan a középiskolák után az általános iskolák felső tagozatai is áttérnek a vegyes vagy távoktatásra - erősítette meg Müller. A nap folyamán tett, későbbi bejelentés szerint Mateusz Morawiecki pénteken ismerteti a szigorítások részleteit.

Csütörtök este az alsóházi képviselők túlnyomó többsége megszavazta a koronavírus-járvány alatt nyújtott orvosi ellátásról szóló törvénymódosítási tervezeteket. A még szenátusi megvitatásra váró törvénycsomag értelmében a fertőzöttek kezelésébe bekapcsolt orvosok fizetését duplájára növelik. A teljes fizetés az orvosok - valamint a járvány elleni küzdelembe bevont rendőrök, tűzoltók, határőrök, börtönőrök - esetleges karanténje idején is jár majd.

Bűntetőjogi felelősség alól kivonják a Covid-19 betegeket kezelő egészségügyi dolgozókat, akik életmentés céljából, rendkívüli körülmények között az egyébként érvényben lévő törvényeket sértenék.

Az egészségügyi tárca jóváhagyásával lehetővé teszik az Európai Unión kívül kiképzett egészségügyi dolgozók bekapcsolását a vírusbetegek ápolásába.

A szájmaszk köztéri viselésének jelenleg országszerte érvényes kötelezettségét megszegőknek a jogszabály szerint nemcsak pénzbírság szabható ki, hanem megtagadható tőlük a bolti kiszolgálás is. (MTI)

Az EU tovább szűkítette a járványügyi szempontból biztonságosnak ítélt országok listáját

Az Európai Unió a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felülvizsgálta és ismét szűkítette azon országok körét, amelyek állampolgárai korlátozásmentesen léphetnek be az Európai Unióba. Csütörtökön Kanada, Georgia és Tunézia került le a listáról.

Az Európai Unió első alkalommal június végén tette közzé akkor tizennégy országot felsoroló listáját. Az Európai Unió Tanácsának tájékoztatása szerint a listán jelenleg Ausztrália, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Uruguay és Szingapúr szerepel. A kölcsönösségre vonatkozó megerősítés függvényében Kína különleges közigazgatási területei, Hongkong és Makaó esetében is fokozatosan fel kell oldani az utazási korlátozásokat - közölték. A Kínára vonatkozó korlátozásokat az unió akkor oldja fel, ha az a másik oldalon is kölcsönösen megtörténik. A listáról korábban Montenegró és Szerbia, Algéria és Marokkó került le.

Andorra, Monaco, San Marino, a Vatikán, Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai szintén korlátozások nélkül utazhatnak be az unióba.

Az az ország számít biztonságosnak, amelyben az új koronavírus-fertőzöttek számának növekedése az EU-s átlaghoz közeli vagy az alatti.

A Tanács ajánlása jogilag nem kötelező erejű. Az ajánlásban foglaltak végrehajtásáért továbbra is a tagállami hatóságok felelősek. A tagállamok csak fokozatosan oldhatják fel a felsorolt országokra vonatkozó utazási korlátozásokat. Egy-egy tagállam nem határozhat úgy, hogy valamely, a jegyzéken nem szereplő unión kívüli országra vonatkozóan feloldja az utazási korlátozásokat azelőtt, hogy erről összehangolt döntés születne - tették hozzá. (MTI)

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe, bezártak a mozik és a kulturális intézmények - közölte a helyi sajtó, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában. Janez Jansa kormányfő sajtótájékoztatóján jelezte: újabb szigorításokat vezetnek be szombattól.

Járványügyi szakemberek a múlt héten teljes országos lezárást javasoltak a kormánynak, amely szerint a bevásárlóközpontokat és szállodákat is be kellene zárni, de a kabinet korábban úgy döntött: olyan intézkedések hoznak, amelyek megpróbálnak egyensúlyt teremteni a vírus terjedése és a gazdasági aktivitás között. A miniszterelnök a kormányülést követően csütörtökön bejelentette: mégis tovább szigorítanak.

Szombattól egy hétig bezárják a nem alapvető fontosságú boltokat, a vendéglátóhelyeket és a szállodákat, néhány kivétellel pedig az óvodákat és a diákotthonokat.

Hozzátette: vizsgálják az új koronavírus tömeges tesztelésének lehetőségét is. Kezdetben a veszélyeztetett csoportokat, majd az egész lakosságot tesztelésnek vetik alá - hangsúlyozta.

A kormányfő felszólította a gazdasági szereplőket, hogy amennyiben tehetik, otthonról végezzék el munkájukat. Ahol ez nem lehetséges, ott szigorúan be kell tartani a vírus terjedésének megakadályozására szolgáló összes megelőző intézkedést - húzta alá.

Jansa kitért Angela Merkel német kancellárral videókapcsolat útján folytatott kora délutáni tárgyalása is. Szavai szerint Németország segítséget ajánlott Szlovéniának a járvány legyőzéshez. Ez a segítség orvovi eszközökre, köztük lélegeztetőgépekre vonatkozik, nem személyzetre - mondta, majd hozzáfűzte: Németország is munkaerőhiánnyal küzd az egészségügyi ellátórendszerben.

A kormány által csütörtökön közzétett adatok szerint szerdán 1663-mal 17 646-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 207-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 357-en vannak kórházban, közülük 62-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, csütörtökre 1563-mal nőtt, és elérte a 29 850-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 406-ra nőtt. Kórházban 661 beteget ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője arra kérte az állampolgárokat, hogy kerüljenek el minden nem szükséges érintkezést. Csak a járványügyi intézkedések betartásával érhető el, hogy a gazdaság és más tevékenységek működhessenek, valamint nyitva tarthassanak az iskolák - mondta. (MTI)

Franciaországban a megyék több mint felére kiterjesztik az éjszakai kijárási tilalmat

A franciák több mint kétharmadát érinti szombattól az éjszakai kijárási korlátozás, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére a kormány az ország száz megyéjéből 54-re terjeszt ki.

Jean Castex miniszterelnök csütörtökön Párizsban tartott sajtótájékoztatóján elmondta: az este 9 órától reggel 6 óráig tartó kijárási tilalom 46 millió franciát fog érinteni (a 66 millióból), miután a járvány terjedése "szélsőségesen magas szintet ért el".

A következő hetek nehezek lesznek, és a kórházak osztályai kemény próbatételnek lesznek kitéve

- fogalmazott a kormányfő, jelezve, hogy a november "megpróbáló" lesz, és a halottak száma tovább fog emelkedni.

Múlt szombat óta 16 megye kilenc nagyvárosában (Párizs, Lille, Rouen, Saint-Etienne, Toulouse, Lyon, Grenoble, Aix-en-Provence és Marseille körzete, valamint Montpellier) van életben éjszakai kijárási tilalom. A korlátozás eddig mintegy 20 millió franciát, a lakosság harmadát érintette. A kormány az intézkedést szombaton terjeszti ki 54 megyére, legalább hat hétre.

A tavaszi általános karanténhoz hasonló rendszert vezetett be a kormány: a nagyvárosokban este 9 óra utcán utcára lépőknek előzetesen ki kell tölteniük egy formanyomtatványt, amelyen megjelölik a lakhelyelhagyás indokát és idejét. Ennek hiányában, vagy este 9 óra után indokolatlan lakhelyelhagyás esetén a rendőrök 135 euróra (mintegy 50 ezer forint) büntethetik a szabályszegőket, de visszaesők esetében hat hónap szabadságvesztés és 3750 eurós pénzbüntetés is kiszabható.

A megjelölt időszakban minden üzletnek és nyilvános helynek zárva kell tartania. Kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények mellett az olyan éttermek, amelyek vállalnak házhozszállítást. Ha olyan vonatra vagy repülőre van jegye valakinek, amely este 9 óra után érkezik vagy indul, akkor az érvényes jegyet kell az utcán járőröző rendőröknek igazoltatáskor felmutatni. A munkából hazatérők, illetve oda indulók is az utcán tartózkodhatnak az éjszakai órákban, és rászoruló ember ellátása vagy a kutyasétáltatás is kivételt jelent a kijárási tilalom alól. A miniszterelnök elmondta: szombat óta a rendőrök 32 033 alkalommal igazoltattak és 4777 embert büntettek meg, mert nem tartotta be a kijárási tilalmat.

A járvány tavaszi első hulláma csaknem 30 ezer áldozatot követelt Franciaországban, ahol jelenleg felfelé tart a járvány görbéje, s a nyár óta további 4 ezer áldozatot követelt a Covid-19 betegség. Az intenzív osztályon ápoltak száma május óta hétfőn emelkedett először kétezer fölé, szerda este 2239 súlyos beteget ápoltak a kórházakban. Ez a szám még elmarad a járvány első hullámának tetőzésétől, amikor is több mint hétezren voltak lélegeztetőgépre kapcsolva, de napról napra egyre többen kerülnek kórházba, az elmúlt héten már több mint 9 ezren. Az ország északi megyéiben, valamint Lyonban és Párizsban az intenzív ágyaknak már több mint 60 százalékán koronavírusos fertőzöttek fekszenek.

Strasbourg önkormányzata délelőtt jelentette be, hogy a járványhelyzet miatt idén nem rendezik meg a hagyományos karácsonyi vásárt, ami az egyik legjelentősebb Európában. A kormány szeretné elkerülni a tavasszal két hónapra bevezetett általános karantént, de legalább 2021. április 1-ig tervez korlátozásokat (kijárási tilalom, intézmények bezárása, gyülekezési korlátok) a szerdai kormányülésen megvitatott törvénytervezet szerint. (MTI)

Erősödik a magyarországi járvány és megint léptek a németek: már csak 4 megyénk számít biztonságosna

Budapest és tizenkét megye után csütörtökön további három magyarországi megyét is felvettek az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) terjedése miatt kockázatosnak minősülő területek listájára Németországban. Így már csak négy megye - Bács-Kiskun, Békés, Fejér és Tolna - nem szerepel a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) frissített listáján.

Tovább a cikkhez

Rohamosan növekszik a fertőzöttek száma Ausztriában

Az elmúlt huszonnégy órában 2435 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Ausztriában, ami kétszerese a hónap elején feljegyzett napi esetszámoknak. Ausztriában október 3-án haladta meg az ezret a napi esetek száma, először március vége óta.

A közép-európai országban 941 ember halt meg eddig koronavírus-fertőzés következtében, közülük 16 az elmúlt 24 órában.

A kórházi ellátásra szorulók száma szintén meghaladta az ezret, ugyancsak először tavasz óta. Közülük 161-en fekszenek intenzív osztályon.Az osztrák járványügyi mutatók kezdik elérni a márciusihoz és áprilisihoz hasonló szinteket, amikor szigorú korlátozásokat vezettek be az országban.

A járványügyi helyzet Ausztriában jobb egyes szomszédos országokhoz - például Csehországhoz vagy Szlovéniához - képest. Az osztrák kormányt mindazonáltal aggasztja az esetek számának növekedése, ezért a hét elején többek között a nyilvános eseményeket és a munkahelyen kívüli összejöveteleket érintő korlátozásokat jelentett be. (MTI)

Karantén alá helyezett 12 községet a litván kormány

Karantén alá helyeztek 12 községet Litvániában, ahol nemrég bevezették az úgynevezett "közlekedési lámpa" koronavíruskezelő rendszert.

Az érintett településeken különleges védelmi szabályozást vezetnek be, amely hétfőtől november 9-ig tart. Az intézkedések keretében egyebek között korlátozzák a tömegközlekedési eszközön utazók számát, illetve maszkviselésre köteleznek minden, hatodik életévét betöltött embert a nyilvános beltéri területeken. Az állami intézményeket és cégeket pedig arra utasították, hogy álljanak át teljes mértékben vagy részlegesen a távmunkára.

A litván kormány azután döntött a "közlekedési lámpa"-koronavíruskezelő rendszer bevezetéséről, hogy a csaknem hárommillió lakosú balti országban a hónap során négyszer is rekordot döntött a naponta feljegyzett koronavírus-fertőzöttek száma. Litvániában eddig 8239 igazoltan koronavírus-fertőzöttet, valamint a fertőzésből eredő 120 halálesetet regisztráltak.

Az új rendszer értelmében a közlekedési lámpa valamelyik színével kell jelölni a járványhelyzetet a litvániai községekben.

A balti országban ezenkívül korlátozásokat vezettek be a kávéházakra, a bárokra, az éttermekre és a diszkókra is, amelyek hétfőtől csakis éjfélig tarthatnak nyitva, és regisztrálniuk kell vendégeiket.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Litvániában az elmúlt két hétben az új fertőzöttek 100 ezer lakosra jutó átlagos száma 102,8 volt.

(MTI)

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe

Szlovéniában csütörtöktől újabb korlátozások léptek életbe, bezártak a mozik és a kulturális intézmények - közölte a helyi sajtó, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában.

Járványügyi szakemberek a múlt héten teljes országos lezárást javasoltak a kormánynak, amely szerint a bevásárlóközpontokat és szállodákat is be kellene zárni, de a kabinet egyelőre olyan intézkedések mellett döntött, amelyek megpróbálnak egyensúlyt teremteni a vírus terjedése és a gazdasági aktivitás között - írták a lapok.

A kormány által csütörtökön közzétett adatok szerint szerdán 1663-mal 17 646-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Hét beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 207-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 357-en vannak kórházban, közülük 62-öt ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, csütörtökre 1563-mal nőtt, és elérte a 29 850-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhárom ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 406-ra nőtt. Kórházban 661 beteget ápolnak, közülük 46-an vannak lélegeztetőgépen.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője arra kérte az állampolgárokat, hogy kerüljenek el minden nem szükséges érintkezést. Csak a járványügyi intézkedések betartásával érhető el, hogy a gazdaság és más tevékenységek működhessenek, valamint nyitva tarthassanak az iskolák - mondta.

(MTI)

Van egy ország, ahol két év börtön jár annak, aki nem hord maszkot

Az etióp lakosság a kormány szerint úgy viselkedik, mintha nem lenne járvány az országban, ezért kénytelenek szigorítani a maszkviselései szabályokon, akár két évnyi börtönbüntetést is kiszabva arra, aki ellenszegül – számol be a hírről a Reuters.

Tovább a cikkhez

A brit kormány azoknak a cégeknek is kifizeti a bérek kétharmadát, amelyek nem zártak be

A brit kormány a jövő hónaptól megtéríti a bezárásra nem kötelezett cégek munka nélkül maradó, de el nem bocsátott alkalmazottainak bérük csaknem kétharmadát - közölte csütörtökön Rishi Sunak pénzügyminiszter.

A Nagy-Britanniában ismét egyre gyorsabban terjedő koronavírus-fertőzések miatt a kormány a járvány jelenlegi gócának tekintett egyes észak-angliai térségekben a legmagasabb szintű készenléti fokozatot léptette életbe, és ezekben a térségekben a vendéglátóhelyek jelentős részének be kellett zárnia.

Ezeknek a bezárásra kötelezett cégeknek a már korábban bejelentett tervek alapján a kormány november 1-től kifizeti alkalmazotti bérek 67 százalékát.

Az a sajátos helyzet alakult azonban ki, hogy így ezek a vállalatok jobban jártak volna, mint azok, amelyek az alacsonyabb készenléti fokozatokban lévő országrészekben működnek és nem kellett bezárniuk. A nekik nyújtandó költségvetési bérköltség-támogatás ugyanis az eredeti tervek alapján sokkal szűkösebb lett volna, viszont a járványhelyzet miatt ezeknek a vállalkozásoknak a forgalma is markánsan zuhant.

Rishi Sunak pénzügyminiszter azonban csütörtökön a londoni alsóházban jelentős változtatásokat jelentett be. Ezek alapján novembertől a bezárásra nem kötelezett cégek el nem bocsátott, de az alacsony kereslet miatt kevesebb munkát végző alkalmazottai esetében a le nem dolgozott munkaórák után járó bér 61,67 százalékát a kormány folyósítja.   

A kötelezettségvállalás havi 1541,75 font (617 ezer forint) munkabérig terjed. Az eredeti tervek alapján a költségvetés az e kategóriában lévő vállalatoknak egy-egy alkalmazott után 697,92 fontig terjedő bérköltséget térített volna meg.

A munkáltatónak a korábban bejelentett támogatási program alapján a le nem dolgozott alkalmazotti munkaórák után járó bérek 33 százalékát kellett volna novembertől saját forrásból befizetnie költségvetési hozzájárulásként; a pénzügyminiszter által csütörtökön bejelentett módosítás értelmében ez 5 százalékra csökken.

A brit kormánynak van már egy hasonló kezdeményezése, amelynek alapján a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt vállalati alkalmazottak bérének 80 százalékát - legfeljebb 2500 font erejéig - a költségvetés fedezi, ha a cégek nem bocsátják el ezeket a munkavállalókat. Ez a program viszont október végén lejár, és ennek helyébe lép november 1-től az új bértámogatási rendszer.

(MTI)

Romániában a kórházak irodai személyzete is veszélyességi pótlékot követel

Az egészségügyi intézmények irodai, illetve kisegítő személyzetének szakszervezeti képviselői tüntettek csütörtökön Romániában az egészségügyi minisztérium épülete előtt: az orvosokéhoz és az ápolókéhoz hasonló béremelést és veszélyességi pótlékot követelnek a koronavírus-járvány miatt megemelkedett fertőzésveszélyre hivatkozva.

A romániai orvosok és asszisztensek fizetését már két éve a közalkalmazotti bértörvényben 2022-re előirányzott szintre emelték, a fertőzöttekkel közvetlen kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozóknak pedig a rendkívüli állapot, illetve veszélyhelyzet idején havi 2500 lejes (187 ezer forint) veszélyességi pótlék is jár.

Az ismét erőre kapott járvány miatti fokozott megterhelés, a kórházak átszervezése és az alkalmazottak áthelyezése egyre több elégedetlenséget szül a román egészségügyi rendszerben. A hírtelevíziók által megszólaltatott járványügyi szakemberek ugyanakkor a hatóságok határozottabb fellépését, az óvintézkedések betartatását is sürgetik, és azt hangoztatják, hogy a szigorúbb korlátozásokkal nem kell megvárni a lakosság három ezrelékének megfertőzését, mert bebizonyosodott, hogy a Covid-kórházak már tele vannak, mire egy-egy adott településen elérik ezt a küszöbértéket.

Romániában a fővárosban, illetve az erdélyi Fehér és Kolozs megyében haladta meg a lakosság három ezrelékét a frissen - az utóbbi két hétben - diagnosztizált fertőzöttek aránya, és magyar többségű Hargita megyében is megközelítette csütörtökön ezt az értéket, 2,97 ezrelékes volt. Azokon a településeken, ahol a "vörös forgatókönyv" lép hatályba, utcán is kötelezővé teszik a maszkviselést, és bezárják az iskolákat, a mozikat, a színházakat és a vendéglőket.

Romániában csütörtökön minden korábbinál több, 98 koronavírusos beteg haláláról számolt be a stratégiai kommunikációs törzs, ami csaknem 60 százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál. A 4900-et meghaladó napi fertőzésszám is új rekord: 40 százalékkal magasabb az előző két hét átlagánál. Tovább nőtt (10 354-re) a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és immár 778 súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon.

(MTI)

Japán kutatók a maszkviselés hatékonyságát igazolták

A maszkviselés hatékonyságát igazolták japán kutatók a koronavírus terjedésével kapcsolatban. Tanulmányuk szerint az arcmaszkok egyaránt hatékonyak a vírus szétszórásának és belélegzésének visszaszorításában.

A Tokiói Egyetem tudósai szimulációs kamrában vizsgálták a vírus levegőben történő terjedését és a maszkok hatékonyságát. A zárt kamrában két bábút helyeztek el, arccal egymás felé. Az egyik fejet porlasztóval szerelték fel, hogy a köhögéssel a levegőbe jutó koronavírus-részecskéket tudja utánozni. A másik fej a természetes lélegzést imitálta, és egy gyűjtőkamrája volt a belélegzett vírusok számára.

Az egyik kísérletben a vírust belélegző fejre tettek maszkot. A textilmaszk 17 százalékkal, az orvosi maszk pedig 47 százalékkal kevesebb vírust engedett belélegezni. A szorosan rögzített N95-ös maszk, amelyet az egészségügyi dolgozók viselnek, a beszívott vírusok mennyiségét 79 százalékkal csökkentette - számolt be róla az NHK japán közszolgálati műsorszolgáltató hírportálja.

A kutatók megjegyezték, hogy százszázalékos védelmet akkor sem nyújtottak az N95-ös maszkok, ha ragasztószalaggal rögzítették az arcra.

Amikor maszkot tettek a víruskibocsátó fejre, a textil és az orvosi maszk is több mint 70 százalékkal csökkentette a másik, maszk nélküli fej által belélegzett vírus mennyiségét.

Abban a kísérletben pedig, amikor mindkét fél - a víruskibocsátó és a belélegző is - maszkot viselt, ez együttesen még hatékonyabb védelmet jelentett - írták a kutatók szerdán publikált tanulmányukban.

Kavaoka Josihiro professzor, a kutatás vezetője elmondta, hogy először végeztek kísérletet valódi koronavírussal a kórokozó terjedésének vizsgálatára. A professzor felhívta a figyelmet, milyen fontos, hogy a maszkot mindenki helyesen viselje.

A tudományos világban konszenzus van abban a kérdésben, hogy a koronavírus a levegőben is terjed. Az amerikai betegségmegelőzési és -ellenőrzési központ (CDC) októberben felülbírálta korábbi útmutatását, és az új leírás már arra figyelmeztet, hogy a patogén órákig képes a levegőben maradni.

Japán kutatók egy másik csoportja egy szuperszámítógéppel az igazolta, hogy a levegő páratartalma jelentős hatással lehet a vírusrészecskék levegőben történő szétszóródására.

(MTI)

A koronavírus kiütéssel nyert a Manchester United ellen

A Manchester United árbevétele jelentősen esett a tegnapi gyorsjelentése alapján, közel 20 százalékot az előző évhez képest, és adózott eredménye is veszteséges lett. A piacot kevésbé zavarta a rosszabb eredmény, a részvények 10 százalékot emelkedtek tegnap az NYSE-n, valószínűleg annak köszönhetően, hogy már beárazódtak a várakozások, és a befektetők számára pozitív hír, hogy a klub csökkenti a fizetéseket először 2015 óta.

Tovább a cikkhez

A svéd kormány lebeszéli az időseket a járvány előli bezárkózásról

A svéd kormány lebeszéli az időseket a koronavírus-járvány előli bezárkózásról, mert jelenleg alacsonyabb Svédországban a fertőzési ráta, mint tavasszal volt, ugyanakkor egyre több öreget visel meg mentálisan az izoláció.

A csütörtökön közölt tanács azért is meglepő, mert Európa országainak többségében szigorítják a vírus elleni intézkedéseket, ám a svéd egészségügyi hivatal úgy ítéli meg, hogy Svédországban nincs a járványnak második hulláma

A skandináv ország tavasszal is kilógott az országok sorából, mivel nem hozott korlátozó intézkedéseket - az idősotthonok lezárásán kívül -, a lakosságra hagyta, hogy önkéntes alapon betartja-e a védőtávolságot, vagy hord-e maszkot.

Bár az utóbbi hetekben Svédországban is töretlenül emelkedik a fertőzésszám, még mindig viszonylag alacsony a hányad a - 9,3 milliós - lélekszámhoz képest, összevetve más európai országokkal, amelyekben egyre hevesebben tombol a járvány és szinte naponta dőlnek meg fertőzési, halálozási rekordok.

Svédországban keddről szerdára 975-tel gyarapodott a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek serege, és heten haltak meg 24 óra alatt a ragály miatt. Ezek a számok jóval alacsonyabbak, mint a tavaszi napi jelentések adatai, viszont magasabbak a nyári regisztrációknál.

A svéd egészségügyi hivatal ennek ellenére csupán ugyanazt tanácsolja az időseknek, mint a lakosság többi részének: kerüljék a tömeges összejöveteleket, tartsák a védőtávolságot, és a betegség első jeleit észlelve magukon, maradjanak otthon.

A hatóság szerint a viszonylag alacsony fertőzési rátán kívül az is kedvező, hogy az egészségügynek már van tapasztalata a fertőzés kezelésében és nem nehezedik az ellátásra akkora nyomás, mint tavasszal.

(MTI)

Ukrajna hamarosan orvoshiánnyal szembesülhet

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, csütörtökre meghaladta az újonnan regisztrált fertőzöttek száma a hétezret, az elhunytaké pedig a hatezret, miközben az egészségügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy az országban hamarosan nem lesz elég egészségügyi alkalmazott a betegek ellátására.

A hivatalos adatok szerint az elmúlt napon az eddigi legmagasabb számú, 7053 új esettel 322 879-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 116 újabb halálos áldozattal 6043-ra emelkedett. Eddig 134 898-an gyógyultak meg, viszont már 181 938 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel Ukrajnában. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban, Kijevben is újabb rekordnak számító, hatszázat meghaladó új esettel 32,5 ezerre nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 642-re.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján figyelmeztetett, hogy az ukrán egészségügyi rendszerben csak 52 ezer ágyat tudnak a koronavírusos fertőzöttek ellátásra biztosítani - ami az összes 30 százaléka -, mert más betegeket is el kell látni, műtéteket is el kell végezni. Szavai szerint az orvosok már most is szünnap nélkül dolgoznak.

Mindenek van viszont határa. Korlátozott az ágyak, az egészségügyi dolgozók száma. Egyszerűen nem lesz több orvosunk, ápolónőnk, és nem importálhatunk egészségügyi alkalmazottakat másik országból. Egyszerűen nem lesz elég belőlük

- fogalmazott.

Az egészségügyi tárca előrejelzése szerint orvoshiánnyal néz szembe Ukrajna, ha eléri a napi új betegszám a 12 ezret.

(MTI)

Koronavírus: egész Lengyelországot járványövezetnek nyilvánítják

Tovább nőtt Lengyelországban csütörtökre az újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, várhatóan még a nap folyamán az egész országot a legveszélyeztetettebb kategóriát jelentő, piros besorolású járványövezetnek fogják nyilvánítani.

Tovább a cikkhez

Szlávik János elárulta, mivel lehet leghatékonyabban védekezni a koronavírus ellen

Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Orosz vakcina: még csak 6000 önkéntes kapta meg mindkét dózist

Mindeddig csupán 6000 résztvevő kapta meg mindkét dózist az orosz vakcinából a harmadik kísérleti fázis keretében – írja az orosz vakcinát fejlesztőkre hivatkozva a CNN.

Tovább a cikkhez

Intenzív osztályra került Sophie Wilmes belga külügyminiszter

Intenzív osztályra került Sophie Wilmes belga külügyminiszter, korábbi ügyvezető miniszterelnök, akiről a hétvégén kiderült, hogy koronavírustesztje pozitív lett, állapota stabil - közölte a belga sajtó csütörtökön.

A miniszteri iroda tájékoztatása szerint Wilmes orvosa tanácsára ment kórházba, kezelésre szorul, de eszméleténél van, állapota stabil.

A korábbi miniszterelnök - aki október elsején adta át ezt a hivatalát Alexander de Croo flamand liberális politikusnak - már múlt pénteken közölte, hogy a koronavírus-fertőzéssel járó tüneteket észlelt magán. Azonnal elhagyta irodáját, és a belga szabályok szerint önkéntes karanténba vonult.

(MTI)

Koronavírus: új részletek derültek ki a szlovák országos tesztelésről

A szlovák védelmi miniszter szerint várható, hogy az országos koronavírus-tesztelést egy kevésbé szigorú lezárás előzi majd meg.

Tovább a cikkhez

Olasz egészségügy: meg kell akadályozni, hogy Róma, Nápoly és Milánó elessen

Lombardia tartományban csütörtök estétől, Campania és Lazio tartományban péntektől lép életbe a koronavírus-járvány miatti éjszakai kijárási tilalom, amely húszmillió olaszt érint, mások mellett Milánó, Róma és Nápoly városát november közepéig.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új rekordon az esetszám Németországban

Átlépte a tízezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) igazoltan fertőzöttek napi száma Németországban a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint.

Tovább a cikkhez

Gulyás Gergely: a kormány sem tudja, mikor tetőzik a koronavírus-járvány

Csütörtök délelőtt fél tíztől szokás szerint Kormányinfót tart Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra. Az esemény középpontjában a szerdai kormányülés döntései lehetnek.

Tovább a cikkhez

A dél-koreai orvosi kamara szerint nem biztos, hogy most kellene beadni az influenza elleni oltásoka

A dél-koreai orvosi kamara csütörtökön azt javasolta, hogy a szöuli kormány egy hétre függessze fel az influenza elleni oltási kampányt, miután a napokban legalább tizenheten meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát.

Eddig nem találtak közvetlen kapcsolatot a halálesetek és a vakcina között, de a dél-koreai orvosi kamarát vezető Csoj Dae Zip úgy véli, hogy nem lenne szabad több embert beoltani, amíg a kormány meg nem győződik az oltóanyag biztonságosságáról.

A kamara az ország legnagyobb orvosi szövetsége, és mintegy 130 ezer tagja van.Az egészségügyi hatóságok csütörtökön megerősítették, hogy az állami kezdeményezésű szezonális oltási kampány a halálesetek ellenére folytatódik. A szöuli kormány mintegy 19 millió embert szeretne beoltatni az ingyenes vakcinával az ikerpandémia elkerülése érdekében. Egészségügyi szakértők attól tartanak, hogy a tél közeledtével a koronavírus-járvány mellé influenzajárvány is társul.

A koreai betegségmegelőzési központot (KDCA) vezető Dzsong Un Kjong megjegyezte: további vizsgálatokra van szükség, hogy megállapítsák a halálesetek pontos okát. Legalább két halálozás az oltóanyagra adott súlyos allergiás reakcióhoz köthető - tájékoztatott a KDCA.

Dzsong elmondta, hogy a vakcinákat öt gyógyszeripari cég gyártja, és mindegyik sorozatszáma más. Az igazgató visszautasította az oltóanyagok mellékhatására vonatkozó feltételezéseket.

Az influenza elleni vakcinával kapcsolatos aggodalmak múlt pénteken jelentek meg, miután egy 17 éves fiú meghalt két nappal azt követően, hogy megkapta az oltást. Ezután újabb halálesetek történtek: az áldozatok többsége krónikus beteg idős ember volt.

(MTI)

Hamarosan megszólal az operatív törzs a magyar járványhelyzetről

A kormányinfó miatt ma délután kedződik az operatív törzs szokásos napi sajtótájékoztatója.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: közel 15 ezer új fertőzöttet találtak a cseheknél

Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Csehországban, a fertőzöttek számát tekintve újabb napi rekord dőlt meg. Csütörtöktől újabb óvintézkedések léptek életbe.

Tovább a cikkhez

Megfogta a házasodási kedvet a koronavírus

Az előzetes adatok szerint 2020. szeptemberben:8442 gyermek jött világra, 5,9%-kal több, mint 2019 szeptemberében - jelentette a KSH. 10 133 fő vesztette életét, 3,9%-kal, 378 elhunyttal több az egy évvel korábbinál. A születések száma a halálozások számánál nagyobb mértékben emelkedett, ennek következtében a havi természetes fogyás 1691 fő volt, ami a 2019. szeptemberi 1783-hoz képest 5,2%-kal mérséklődött. A házasságkötések száma emelkedett, 8948 pár lépett frigyre, 2,9%-kal, 256-tal több a 2019. szeptemberinél.

Tovább a cikkhez

Hol a legmagasabb a koronavírus-fertőzés Magyarországon? Új térképen mutatjuk

A friss adatok szerint az elmúlt 24 órában összesen 2032 magyarnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést Magyarországon. A legtöbb új esetet nem meglepő módon Budapesten regisztrálták, most azonban azt is megnéztük, mit jelentenek a napi és heti számok ezer lakosra vetítve megyénként.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: új rekordon a fertőzöttek a száma

2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel  52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma - írja a koronavirus.gov.hu. Új rekordon a mintavételek száma is, de még így is rossz a magyar egészségügy detektálási aránya.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: szájon át szedhető gyógyszert fejleszt a Roche

Szájon át beszedhető covid-gyógyszert fejleszt a Roche és az Atea Pharmaceuticals – jelentette be a két vállalat a Reuters tudósítása szerint.

Tovább a cikkhez

A Nyugat-Balkánon nő a fertőzöttek száma, újabb korlátozásokat terveznek

Boszniában bezárják a középiskolákat, Montenegróban korlátozzák a vendéglátóhelyek működését, Észak-Macedóniában már kötelezővé tették a maszkviselést szabad téren is, Szerbia pedig ismét azt fontolgatja, hogy csak negatív PCR-teszt felmutatásával lehessen belépni az országba - ahogy egyre nagyobb arányban nő a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, az illetékesek újabb és újabb szigorításokat vezetnek be.

A Nyugat-Balkánon - Horvátországot kivéve - szerdáról csütörtökre 2376-tal nőtt az igazolt fertőzöttek és harminccal a halálos áldozatok száma.

A regisztrált fertőzöttek száma Szerbiában 512-vel 37 120-ra, Koszovóban 124-gyel 17 254-re, Észak-Macedóniában 641-gyel 24 864-re, Montenegróban 177-tel 16 069-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 922-vel 36 293-ra emelkedett.

Szerbiában az utóbbi 24 órában eggyel 781-re, Észak-Macedóniában tizenkettővel 862-re, Bosznia-Hercegovinában tizennéggyel 1039-re, Montenegróban pedig hárommal 249-re emelkedett a járvány halálos áldozatainak száma. Koszovóban az utóbbi napon senki nem halt bele a Covid-19 betegség szövődményeibe, így a halottak száma 657 maradt.

(MTI)

Megszólalt Kásler Miklós a magyar járványügyi helyzetről

Kásler Miklós szerint a magyar kórházi ágyak 47%-a üres, az átvezényelt orvosok száma a 1,5%-ot sem éri el. Arra kéri a magyarokat, hogy fogjanak össze a nemzet érdekében és viselkedjenek fegyelmezetten.

Tovább a cikkhez

Sorra dőlnek a rekordok a koronavírus-járványban - térképen a friss helyzet

Új csúcsra, 440 ezer fölé szökött a koronavírus-fertőzéssel regisztrált emberek sázma a világban tegnap. A világ 40 országában rekord gyorsaságú a járvány terjedése, elsősorban a fejlett országokat sújtja a második hullám. Ábrákon a koronavírus-helyzet.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: elkeseredett harcot vív Európa a járvánnyal

Nem csitul a járvány terjedése a világon, Európában a legtöbb országban felszálló ágon van még mindig a koronavírus, amelyre egyre több ország kénytelen szigorúbb korlátozásokkal válaszolni.

A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint világszinten  41 228 181 koronavírusos esetet találtak eddig, közülük már 1 131 339 ember vesztette el életét a vírus miatt.

A legtöbb koronavírusos esetet eddig Amerikában találták több mint 8,3 millió fővel, ezt India követi 7,7 millióval, majd Brazília közel 5,3 millióval.

Nem állnak jól az európai országok sem, Franciaországban és Spanyolországban már meghaladta az egymilliót az igazoltan koronavírusos emberek száma, ezzel a két ország a 6. és 7. legfertőzöttebb országnak számít a világon jelenleg.

Címlapkép: Getty Images

Amerikában is nő a nyomás az egészségügyi rendszeren

Egyre több a beteg az amerikai kórházakban, több tagállamban nem elég az ágy és az orvos - jelentette szerdán este az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Tovább a cikkhez
covid kórház koronavírus járvány
bika spx csucs
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000
párizs
amerikai elnökválasztás usa biden trump 2020
koronavírus maszk getty stock
foldgaz_futes
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Miként győzik le az indexkövető alapok az alapkezelőket?
Online előadás
Külföldi szolgáltató, TBSZ számla, euró alapú megtakarítás
europai parlament cimlap getty tobbszor 2000