cimlap
Gazdaság

2021-es hosszú hétvégék: érdemes már most foglalni, ha utazni szeretnél

A tavaszi sokk után nyáron fellendült a belföldi turizmus, azonban a kereskedelmi szálláshelyek forgalma messze elmaradt a tavalyitól. A decemberi ünnepi szezon mindig kiemelkedő, egyelőre úgy tűnik, most sem lesz ez másképp, a járvány sem szegi a magyarok utazási kedvét, bizonyos szálláshelyekről már le is csúszott, aki most foglalna. Sőt, érdemes már most gondolni a jövő évi hosszú hétvégékre vagy akár a nyaralásra is, mert aki korábban lép, nagyobb kedvezményekkel tud szobát foglalni.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Noha a tavaszi korlátozások után a nyáron feléledt a turizmus, és a KSH adatai szerint a belföldi vendégek száma augusztusban csaknem megközelítette a tavalyit, a külföldiek elmaradása fájdalmas kiesést jelent a szektor számára: augusztusban az összes vendégéjszaka 81%-át a belföldi vendégek töltötték el, a kereskedelmi szálláshelyek - folyó áron számolt - összes bruttó árbevétele pedig 33%-kal volt kevesebb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ebben pedig szerepet játszik az is, hogy

idén 2019. augusztusához képest abelföldivendégek száma is 1,4 %-kal, a vendégéjszakáké pedig 2,1%-kal csökkent.

Érdemes azonban észben tartani, hogy a KSH adatsora csak a kereskedelmi szálláshelyekkel kapcsolatos adatokat közli, a magán- és egyéb szálláshelyekre érkezők ebben a statisztikában nem jelennek meg. Az új koronavírus megjelenése után viszont változtak a magyarok utazási szokásai is. Ez egyébként már a KSH kiadványából is látszik: augusztusban tízből 6 éjszakát szállodákban töltöttek a magyarok, ahol a növekedés mértéke 2,8%-os volt. A panziókban 13, a kempingekben 15%-kal több éjszakát regisztráltak a január-augusztusi időszakban az előző év azonos időszakához képest.

Változnak az utazási szokások

A Szallas.hu is arról számolt be a Portfolio-nak, hogy tapasztalnak némi változást tavalyhoz képest: négyszeresére nőtt a faházakba történő foglalások és a falusi turizmus aránya, de 15%-kal nőtt a vendégházak aránya is.

10-ből 4 foglalás hotelbe szól, 2-2 pedig apartmanba és vendégházba az utolsó negyedévben

– mondta a Portfolio megkeresésére Kelemen Lili, a Szallas.hu szóvivője, aki hozzátette, jellemzően a nyárhoz képest az őszi-téli időszakban megnő a hotelek aránya - jórészt az apartmanok és panziók hátrányára -, hiszen a hideg időjárás most a wellnessnek kedvez.

Batyik Nicole, a kiadó vendégházakat és utazni vágyókat összekötő Vidéki Vendégházak Facebook-oldal és honlap üzemeltetője szintén azt tapasztalja, hogy idén jelentősen megnőtt az érdeklődés a különálló házak iránt az előző évhez képest, erre pedig reagált a piac is: nagyon sok új szereplő jelent meg, egyre nő a kiadó vendégházak száma. Újdonság az is, hogy a legtöbben wellness eszközökkel (szaunával, jacuzzival, dézsafürdővel) felszerelt házakat keresnek.

Last minute foglalás

A járványhelyzet miatt felerősödött a last minute foglalások aránya is.

Idén október 15-ig 17%-kal kevesebb decemberre szóló aktív foglalás érkezett be hozzánk a tavalyi év azonos időszakához képest, ugyanakkor a szilveszter erősnek ígérkezik

– mondta Kelemen Lili. Hasonló tapasztalatokról számolt be Gál Judit, a Danubius Hotels marketing és kommunikációs igazgatója is, aki elmondta, a foglalások 70-80%-a tervezett érkezés előtt néhány nappal történik. A szállodalánc is érzi a külföldi vendégek elmaradását - különösen a fővárosi szállodáikban -, ugyanakkor a 23-i hosszú hétvégére sokan foglaltak októberben, és az őszi szünetre is gyorsuló ütemben fogynak a szabad szobák. Leginkább a büki (Danubius Hotel Bük) és hévízi (Ensana Thermal Hévíz) szállodákban érzékelnek jelentős keresletnövekedést.

Vannak vidéki hoteleink, ahol pont az itthon maradó utazók által generált kereslet élénkülése miatt a szobakapacitásunk 75%-át már értékesítettük az év végére. Ez magasabb foglaltságot jelent, mint amit tavaly ilyenkor, az év végi ünnepekre vártunk” – jegyezte meg.

A vidéki vendégházak is nagyon keresettek, aki ünnepnapokra keres idén szállást, annak már lehet, hogy kompromisszumot kell kötnie. A nagyobb baráti társaságokat vagy több család kényelmes együttlétét biztosítani tudó nagyobb házak fogynak el a leggyorsabban, kisebb, kétfős szálláshelyet még nagyobb eséllyel lehet találni.

A növekvő kereslettel együtt megjelentek a csalók is

Miután jelentősen megnőtt a vidéki vendégházak iránti kereslet, szinte lehetetlen egy héten belül pont olyan szállást találni, amely minden szempontból tökéletes lenne, kompromisszumot kell kötni. Aki azonban ezt nem szeretné, vagy pedig gyorsan, nagyobb, akár 10-15 fő befogadására képes, wellness részleggel felszerelt házat keres, az pláne nehéz helyzetben van.

„Mi például több száz vidéki vendégházzal szerződtünk, mindet leellenőriztük, mindegyikkel napi kapcsolatban állunk. Az oldal úgy működik, hogy az utazni vágyók beírják, mikorra, milyen szállást keresnek és a vendégházak kommentben reagálnak: belinkelik a honlapot vagy a naptárt, amelyen látszik a foglaltság, és aztán az utazni vágyó maga foglalja le a szálláshelyet. Amit azonban egyetlen szerződött partnerünk sem tesz: nem küld privát üzenetet” – mondta Batyik Nicole, hangsúlyozva, ha valaki például messengeren keresi meg az utazni vágyókat, az már gyanús, és aggodalomra ad okot.

Hangsúlyozta, sok a csaló, akik épp az utazni vágyók kétségbeesését használják ki. A módszer általánosságban a következő: miután megjelenik a bejegyzés az oldalon azzal kapcsolatban, mikorra, milyen szállást keresnek, a csaló privát üzenetben keresi fel a szálláskeresőt, és a legtöbb esetben különböző vendégházak oldaláról lelopott képeket küld, úgy tüntetve fel, mintha a képeken szereplő ház az övé lenne. Biztosítja a szálláskeresőt, hogy a kiszemelt időpontban a ház szabad, majd megadja a számlaszámát, amire kéri a foglaló elküldését.

„Amikor a szolgáltatók egy szálláshelyet a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK) regisztrálnak, a szálláshely egyedi azonosító számot kap, ez a szám a szálláshely NTAK regisztrációs száma. Persze, a csalók megadhatják akármelyik vendégház NTAK-számát, épp ezért, mielőtt pénzt utalnánk, mindig ellenőrizzük le a számot, nézzük meg, ki az adott szálláshely üzemeltetője, akár hívjuk fel a helyet és kérdezzünk rá, hogy annak, aki ránk írt, valóban van-e köze az adott vendégházhoz” – hangsúlyozta Batyik.

Sokan már ősszel lefoglalták a szállást jövő évre, bőven van olyan vidéki vendégház, amelyben április végéig teltház van

– mondta Batyik Nicole, hozzátéve, jelentős azok száma is, akik már a jövő évi nyaralást is megtervezték:

 „Idén rengetegen voltak a Balatonnál, nyáron nagyon nehéz volt ideális szállást találni. Annak ellenére, hogy tavalyhoz képest nagyjából 30-40 %-os árnövekedés volt, gyorsan elkapkodták a különálló házakat, ezért sokan be szeretnék biztosítani magukat. Nem ritka az sem, hogy valaki akár több hónapra bérel ki egy vidéki vendégházat”.

A Szallas.hu-nál is tapasztalják már, hogy sok utazó nagyon előrelátó és a jövő évi hosszú hétvégéket, vagy akár a jövő évi nyaralást szervezik.

Az újévi hétvégét leszámítva legnagyobb mértékben az augusztusi, nyári előfoglalás történt meg mostanáig

– mondta Kelemen Lili.

Népszerűek a fürdővárosok és a vidéki borvidékek

A fürdővárosok még mindig a legkeresettebbek a magyar turisták körében, ezt alátámasztják a Danubius Hotels és a Szallas.hu tapasztalatai is. A szállásközvetítő foglalási adatai szerint az utolsó negyedévben Budapest áll az élen, azonban arányaiban jócskán visszaesett: míg tavaly az utolsó negyedéves foglalások 10,2%-a szólt a fővárosba, idén ez az arány mindössze 4,8%. Eger változatlanul második. Egerszalók 7 helyet javítva került fel 10. helyre.

A Szallas.hu TOP 10-es listája az utolsó negyedéves foglalások alapján (jelöltük azt is, hogy tavalyhoz képest hogyan alakult az adott település népszerűsége):

1 Budapest

2 Eger

3 Pécs ▲2

4 Gyula ▲2

5 Szeged ▼2

6 Hévíz ▲2

7 Hajdúszoboszló ▼3

8 Zalakaros ▲1

9 Siófok ▲1

10 Egerszalók ▲7

A Danubius Hotelsnél  a jelenlegi foglalások alapján arra számítanak, hogy az év hátralévő időszakában a vidéki, főként wellness szállodák iránti kereslet nő majd. Gál Judit hangsúlyozta, jelenleg a vendégek leginkább rugalmasságra vágynak, ehhez pedig alkalmazkodniuk kellett, ezért új foglalási feltételeket alakítottak ki és kidolgoztak egy protokollt is.

A járvány tavaszi megjelenésekor bevételeink szinte napok alatt nullára csökkentek. A Danubius Hotels közel 50 éves történelme során, korábban soha nem tapasztalt üzemszünetet kellett elrendelnünk. Az összes szállodánkat zárva tartottuk, több mind két hónapon át. Sajnos ilyen feltételek mellett nem tudtuk elkerülni, hogy megváljunk munkatársaink egy részétől, mások pedig kiléptek a vállalattól - az egész turizmus szektorban sok a pályaelhagyó, ez hosszú távon okozhat még gondot a szakmában” – mondta a marketing és kommunikációs igazgató, hozzátéve, minden igyekezetükkel azon vannak, hogy a nyitva tartó szállodáikat üzemben tartsák, ezáltal minél több munkahelyet őrizzenek meg. A helyzet nem könnyű, az elmúlt fél évben volt, hogy hetente kellett újra tervezni működésüket.

vakcina1234
nyugdijasshutter-20190115
koronavirus usa
vetovita brusszel zaszlo unios koltsegvetes 201130
GettyImages-1211246429 (2)
koronavirus covid-19
európai bizottság
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
koronavirus usa