Előfizetői tartalom

Amerikai szakértők a Portfolio-nak: Európa fellélegezhet, ha Biden lesz az amerikai elnök

Zsoldos Ákos
Mind gazdaságilag, mind diplomáciailag előrelépés lenne az európai-amerikai kapcsolatokban, ha Joe Biden nyerné meg az amerikai elnökválasztást - derül ki a Portfolio által megkérdezett Amerikában tevékenykedő szakértőktől. A multilaterális együttműködésekben Európa fontos szerepet játszana az Egyesült Államok mellett, de a korábbi szabadkereskedelmi tárgyalások újraindulására kevés esélyt látnak a szakértők. A válaszból az is látszik, hogy az Egyesült Államok számára Kína jelenti a legfőbb kihívást, így attól függetlenül, hogy ki lesz az elnök, Kína elsőrendű szerepet játszik majd az amerikai külpolitika fókuszában. Az amerikai elemzők viszont úgy vélik, hogy Kelet-Közép-Európa is Biden megválasztásával járna jól.

A külpolitikai területen realista, bilaterális együttműködésekre építő Donald Trump republikánus elnök többször is áttételesen az európai integráció ellen foglalt állást, és kilátásba helyezte a vámtételek emelését több európai importtermék esetén. Joe Biden demokrata jelölttel kapcsolatban viszont egyelőre nem tudjuk, mire számíthatunk, így megkérdeztünk három...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái