Előfizetői tartalom

Amerikai szakértők a Portfolio-nak: Európa fellélegezhet, ha Biden lesz az amerikai elnök

Mind gazdaságilag, mind diplomáciailag előrelépés lenne az európai-amerikai kapcsolatokban, ha Joe Biden nyerné meg az amerikai elnökválasztást - derül ki a Portfolio által megkérdezett Amerikában tevékenykedő szakértőktől. A multilaterális együttműködésekben Európa fontos szerepet játszana az Egyesült Államok mellett, de a korábbi szabadkereskedelmi tárgyalások újraindulására kevés esélyt látnak a szakértők. A válaszból az is látszik, hogy az Egyesült Államok számára Kína jelenti a legfőbb kihívást, így attól függetlenül, hogy ki lesz az elnök, Kína elsőrendű szerepet játszik majd az amerikai külpolitika fókuszában. Az amerikai elemzők viszont úgy vélik, hogy Kelet-Közép-Európa is Biden megválasztásával járna jól.

A külpolitikai területen realista, bilaterális együttműködésekre építő Donald Trump republikánus elnök többször is áttételesen az európai integráció ellen foglalt állást, és kilátásba helyezte a vámtételek emelését több európai importtermék esetén. Joe Biden demokrata jelölttel kapcsolatban viszont egyelőre nem tudjuk, mire számíthatunk, így megkérdeztünk három...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés