felújítás lakás burkolás csempe
Gazdaság

Rohanhatnak a családok a kormány lakásfelújítási támogatásáért, de lehet egy kellemetlen hatása is

A kormány ötpontos otthonteremtési csomagjának legnépszerűbb eleme valószínűleg a lakásfelújítás után visszajáró legfeljebb 3 millió forint lesz. Az intézkedés részben a korábbi lakástakarékpénztári rendszert válthatja ki, ugyanakkor lehetnek kellemetlen hatásai is, hiszen, ha ettől meglódul az érintett termékek inflációja, annak nem biztos, hogy az MNB örülni fog.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

Újra téma lett az infláció

Nagyjából fél év után idén nyáron lett újra égető kérdés Magyarországon az infláció, mivel az áremelkedés üteme megközelítette az MNB célsávjának tetejét. A jegybank jelenleg 3 plusz-mínusz egy százalékos inflációt szeretne elérni, a 3,8-3,9 százalékos ráta pedig már ezt fenyegette. Szeptemberben aztán kicsit enyhült a nyomás azzal, hogy 3,4 százalékra esett vissza az inflációs ráta.

Az infláció szempontjából az utóbbi időben kulcskérdés lett a forintárfolyam is, mégpedig két okból:

  1. Részben a forint gyengülése emelte a célsáv tetejéig a pénzromlást, innen pedig minden további forintgyengülés veszélyeztetné a jegybank árstabilitási célját.
  2. Az elemzők egy része a 4% közeli áremelkedési ütem és az MNB laza politikája mellett kockázatot lát abban, hogy 2021-ben a gazdasági növekedés visszatérésével és az infláció további meglódulásával a jegybank kész lesz-e elég gyorsan reagálni a fejleményekre szigorítással.

Vagyis nagyon óvatosnak kell lennie az MNB-nek a további lazítással kapcsolatban, az infláció alakulását és a forint árfolyamát is szem előtt kell tartania. Így pedig nem biztos, hogy kapóra jön nekik a kormány otthonteremtési programja, melynek keretében januártól legfeljebb 3 millió forintig visszatérítik a gyermeket nevelők felújítási költségeit. Ez két csatornán keresztül is emelheti az inflációt:

  • Egyrészt a várhatóan megnövekvő kereslet miatt.
  • Másrészt az építőipar, a felújítások kifehérítését is szolgálja az intézkedés, hiszen a családoknak számlával kell majd igazolni az elvégzett munkát. A szektorban, bár visszaszorulóban van, de még mindig nagy lehet a fekete munka, a számla nélkül dolgozó mesterek aránya. A lépéssel egyrészt nőhetnek az állam áfabevételei, hiszen többen kérhetnek számlát, másrészt viszont ez az árakban is meg fog jelenni, hiszen kénytelenek lesznek drágábban dolgozni a mesterek, hogy a 27%-os áfát kigazdálkodják.

Azért az infláció nem ettől fog elszállni

Önmagában az otthonteremtési program inflációs hatása is ellentmondásos lehet, hiszen a felújítások hatását ellensúlyozhatja részben vagy teljesen az új lakások áfájának 5%-ra csökkentése. Ráadásul a KSH inflációs kosara alapján a felújításban érintett termékek súlya alacsony a teljes kosáron belül. Az alábbi termékkörök jöhetnek szóba:

Nehéz persze besorolni, mi számítható majd be lakásfelújításnak, de Novák Katalin tárca nélküli miniszter szavai alapján gyakorlatilag szinte bármilyen fejlesztésre igénybe lehet majd venni a támogatást a konyhabútortól a fűtéskorszerűsítésig. Ugyanakkor a táblázatból látszik, hogy ezeknek a termékeknek és szolgáltatásoknak marginális a súlyuk a teljes inflációs kosárban, vagyis

nagyon jelentős, kétszámjegyű áremelkedést kellene produkálniuk ahhoz, hogy az inflációra érdemi hatásuk legyen.

Persze néhány termék és szolgáltatás esetében nem zárható ki a 20-30%-os áremelkedés akár, ahogy említettük, a szolgáltatók egy részénél maga a számlaadás rögtön 27%-ot dobna az áron.

Az utóbbi években egyébként az érintett termékek és szolgáltatások nagy részének áremelkedése az átlag alatt maradt, volt viszont néhány kiemelkedő drágulás eddig is.

A lakásjavítás és karbantartás jelenleg is 10 százalék feletti éves drágulást mutat, de átlagon felüli a háztartási berendezés javításának áremelkedése, valamint a lakásjavító és karbantartó cikkek áremelkedése. Előbbi kettő esetében ebben szerepet játszhat a munkaerőhiány, sokan tudnának arról órák hosszat sztorizgatni, mennyire nehéz ma megbízható szakembert találni, akinek szabad kapacitása is van.

Címlapkép: Getty Images

bull
A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
vakcina koronavírus