Előfizetői tartalom

Rezzenéstelen arccal nézzük, ahogy a koronavírus ismét letarolja a gazdaságot - és ez az EKB-nak köszönhető

A koronavírus-járvány második hullámának egész Európában jelentős gazdasági hatásai lesznek, a pipa alakú kilábalást lassan elfelejthetjük, és meg kell barátkoznunk a W-alak gondolatával. A szigorú lezárások közepette mégsincs piaci pánik, nem ugrottak az égbe a kötvényhozamok, gyakorlatilag a piaci hangulatban semmi nem érződik a gazdasági kilátások romlásából. Ez nagyrészt az EKB érdeme, amely már az első hullámban is hatásosan oszlatta el a pánikot, és még a második hullám eszkalálódása előtt bemondta: ha kell, még a mostani fellépésénél is tud erőteljesebb lenni. A pandémiás eszközvásárlási program októberi számain egyelőre nem érződik a válság hatása, novemberben viszont már alighanem látszódni fog. A keret viszont gyorsan fogy - de nem biztos, hogy valaha is kimerül.

Októberben felfutott a koronavírus második hulláma Európában, a tőzsdéken is megjelentek a piaci aggodalmak, ahogy az országok fokozatosan szigorítottak vissza a tavaszi szintre. Az európai országok az új intézkedésekkel ismét jelentős ütést vittek be a gazdaságnak, amivel a kilábalás eddig üteme megtörhet, mínuszba fordítva a negyedik negyedévet a harmadik negyedévben látott növekedéshez képest. A kormányzatok az őszi hónapokra újabb élénkítő intézkedésekről is döntöttek, amelyek növelik a költségvetési hiányt: egyes országokban egyszerű tőkeinjekciózást hajtottak végre, máshol meghosszabbítottak a munkavállalóknak nyújtott támogatásokat, de a növekedés újabb visszaesése és az újabb fiskális expanzió újra próbára teszi a kontinens országainak költségvetését.

Óriási különbség van viszont a tavaszi első és az őszi második hullám között abban a tekintetben, ahogy a piacok a gazdasági kockázatokat árazzák. Míg tavasszal hirtelen pánik lett úrrá, a kockázatos hozamok felára hatalmasat ugrott, a tőzsdék meredeken zuhantak a mélybe, addig ősszel semmi hasonlót nem látunk. Az eurózóna perifériájának tízéves hozamai tavasszal megugrottak, ősszel inkább csak enyhe emelkedés, stagnálás látható.

Ugyanez igaz az olasz és spanyol államadósságnál kevésbé kockázatos francia adósságra is, ott sem áraznak kockázatokat ősszel a befektetők, mint ahogy a portugál hozamok is alacsonyak, alacsonyabbak, mint a válság előtti évek során voltak.

A koronavírus második hullámának is jelentős negatív hatása lesz az Európai Gazdaságra

  • Az EU-s szervek - de főleg az EKB - szemlélete és fellépése miatt viszont most nem jellemző a pánik
  • Az EKB eszközvásárlási programjában októberben nem nőtt a felvásárlások összege
  • A válság fiskális hatásai miatt viszont novemberre alighanem nőni fog
  • Gyorsan fogy a keret, és az EKB mr be is jelentette, hogy decemberrel újabb eszközöket vezethet be

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés