Előfizetői tartalom

Soha egyetlen magyar kormánynak nem volt akkora tartaléka, mint a mostaninak

Közel 2900 milliárd forintra emelkedett októberben a kormányzat betéteinek összege az MNB-nél vezetett úgynevezett kincstári egységes számlán (kesz) – derül ki a jegybank pénteken megjelent statisztikájából. Ez új csúcsot jelent 1998 óta, mióta a statisztikai adatbázis elérhető. A jelek szerint a kötvénykibocsátás gyorsabb, mint a hiány növekedése, de az év végén persze még jöhet egy nagyobb költekezés.

Nagyon megugrott a kormány tartaléka

Október végén 2896,8 milliárd forint volt a kormányzati betétek állománya az MNB-nél, ez 112,9 milliárddal volt magasabb az egy hónappal korábbi szintnél – derül ki a jegybank előzetes statisztikai mérlegéből. Vagyis a nagy ugrás nem októberben, sokkal inkább szeptemberben volt, amikor egy hónap alatt több mint 800 milliárd forinttal emelkedett a kormányzati tartalék. Ez egyébként nem keverendő össze a devizatartalékkal, a kesz gyakorlatilag egy betéti számla, amit az MNB vezet a kormányzat számára.

A növekedés szinte kizárólag a forintbetéteknek köszönhető, a devizabetétek állománya sokkal stabilabb volt az utóbbi hónapokban. Szeptemberben ott is volt 150 milliárd forintos növekedés vélhetően a beérkező uniós forrásoknak köszönhetően, de az a teljes emelkedésnek csak töredéke.

A grafikonon látszik, hogy 2009 szeptemberében volt egyszer hasonlóan magas a kesz-állomány, amikor a pénzügyi válság utáni IMF-hitelcsomagból jelentős összeget hívott le Magyarország, és azzal a kormányzati devizatartalékok ugrottak meg. Akkor 2800 milliárd forint körül volt a teljes betétállomány, vagyis most először sikerült azt megdönteni.

Hirtelen dúskál a pénzben a kormány

  • Sosem volt még ennyi tartalék
  • Mitől ugrott meg a betétállomány?
  • Mit lehet kezdeni ennyi pénzzel?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái