STA_3308
Gazdaság

Mit jelent a tegnapi vétó? Megszólal a közgazdász, aki már tavaly magyar EU-kilépést jósolt

„A forint 375-ig gyengül az euróval szemben és Magyarország lépéseket tesz az EU-kilépés felé” – hangzott tavaly év végén Steen Jakobsen egyik meghökkentő előrejelzése. A hétfői magyar vétóba akár utóbbit is beleláthatjuk, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint azonban hiba lenne az európai integráció minden problémáját a magyarok és a lengyelek nyakába varrni, egész Európa ért fontos válaszúthoz.
Black Friday a Portfolio-nál!
Az akció keretében a november 23. és november 27. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 17907 forintért lehet megvásárolni. Ezzel is a minőségi gazdasági tartalomgyártást támogatod. Tudj meg többet

A forint idei gyengülését kishíján pontosan megjósolta, hiszen a 375-öt egyelőre nem érte el az árfolyam, de 370-ig elment. A hétfői magyar vétó pedig felfogható olyan lépésként, mely hosszútávon akár az EU-tagságunkat is megkérdőjelezheti. Ön is így látja?

A magyar és lengyel vétó világosan azt a célt szolgálja, hogy a két tagállam elkerülje a költségvetésbe épített új szabályok és a jogállamisági feltételek alkalmazását. Magyarország és Lengyelország szempontjából az egyhangú szavazásra vonatkozó szabály kitűnő eszköz arra, hogy a kettős politikájukat érvényesítsék:

A két ország továbbra is élvezni szeretné az EU előnyeit, de nem kér az uniós normákból és a demokratikus szabályokból.

Nőtt az utóbbi hónapokban annak esélye, hogy Magyarország végül kilép az Európai Unióból?

Igen, azt gondolom, hogy Európa válaszúthoz érkezett. A Brexit tágra nyitotta az ajtót, és elsősorban nem Magyarországnak, hanem az EU-nak kell feltennie a kérdést, hogy a jövőben milyen mélységű integrációt akarnak fenntartani.

Ha Magyarország és Lengyelország meg tudja akadályozni, vagy késleltetni tudja a költségvetés elfogadását, akkor az az Unió további létét sodorhatja veszélybe.

Ebben az esetben azt gondolom, hogy felgyorsulnak majd a két tagállammal szembeni eljárások az alapszerződés hetes cikke alapján.

Ez egy klasszikus 22-es csapdája, amikor az Unió céljai és alapszerződése nyíltan ellentétesek az eljárásrenddel és a jogi keretrendszerrel, így utóbbit meg kell változtatni.

Ezt pedig csak úgy tehetik meg, ha végső esetben hagyják a vétót emelő tagállamokat kilépni.

Magyarország és Lengyelország most arra játszik, hogy az Unió nem akarja ezt a kockázatot felvállalni, de szerintem a következő egy-két évben a gazdasági helyzet rákényszerítheti Európát, hogy ez megváltozzon. 

Egyetért azzal, hogy a magyar és lengyel vétó az egész európai integrációt válságba taszíthatja?

Igazságtalan lenne az integráció minden problémáját a magyarok és a lengyelek nyakába varrni, de az utóbbi években az uniós támogatások érezhető csökkenésével világosan látszik, hogy a két ország a jelenlegi politikai helyzetében nem akar a megoldás része lenni. Ebben a helyzetben pedig a tiltakozást fogják majd arra használni, hogy javítsák saját pénzügyi pozíciójukat.

Mi lehet a megoldás a vétó utáni patthelyzetben?

A legfontosabb kérdés az egyhangú döntéshozatal szükségessége, azzal kellene valamit kezdeni. Ironikus módon azonban azt is csak egyhangúan, vagyis minden tagállam szavazatával lehet megváltoztatni. Ez egy olyan 22-es csapdája, amit az Unió alapító atyáinak látniuk kellett volna előre.

A JP Morgan is felülmúlta az elemzői várakozásokat
koronavirusholidayfairvirtual
Női elnöke lesz a Teslának Elon Musk helyett
plug in elektromos auto tamogatas
bull
boldog kereskedő trader befektető
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Felügyelő

Felügyelő
2020-12-03 Online
Agrárszektor Konferencia 2020

Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít az Agrárszektor Konferencia, amelyet 2020-ban nyolcadik alkalommal szervez meg a Portfolio Csoport. Idén december 3-án, egész napos, közel 10 órányi szakmai programmal, két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg izgalmas témával várjuk a résztvevőket online módon. Az esemény egyedülálló módon veszi napirendre a legfontosabb agrárgazdasági témákat, illetve nyújt prognózisokat az ágazat szereplőinek. A konferencia az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt. A résztvevők online, élőben követhetik az egész napos konferenciát, élhetnek az online rendszerünk által nyújtott, különböző kapcsolatépítési lehetőségekkel is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

 

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4 pont kapható az online eseményen való résztvételért.

vakcina koronavírus