magyar parlament magyarország
Gazdaság

Szép csendben hatalmas tehertől szabadult meg Magyarország

Nagyjából 400 millió dollárnyi (120 milliárd forint) 2021-ben lejáró devizakötvényt vásárolt vissza nyár óta az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – derül ki a Reuters adataiból. Ezzel egyrészt jövő évi terhei egy részétől szabadult meg Magyarország, ráadásul egy magas kamatozású papírból sikerült visszavásárolnia, bár ennek komoly ára lehetett.
Portfolio Signature karácsonyra is!
A legfontosabb elemzések és exkluzív tartalmak a fa alá. Akár az utolsó pillanatban is megajándékozhatsz valakit egy éves Portfolio Signature előfizetéssel. Ha pedig egyszerre több ismerősnek, barátnak, családtagnak vásárolsz éves előfizetést, akkor van lehetőség mennyiségi kedvezményre is. Így azon túl, hogy az ünnepekre hasznos ajándékkal készülsz, még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. Tudj meg többet

Veszi vissza dollárkötvényeinket az ÁKK

Utoljára január végén hallottunk arról, hogy Magyarország egymilliárd dollár értékben vásárolt vissza magas kamatozású dollárkötvényeket a piacon. Akkor Varga Mihály pénzügyminiszter azzal büszkélkedett, hogy 2024-ig összesen 42,7 milliárd forintnyi kamatkiadást spórol meg az ország a lépéssel.

Azóta az ÁKK nem verte nagydobra, hogy további hasonló lépéseket tettek:

idén nyár óta mintegy 400 millió dollárnyi devizakötvényt vásárolt vissza Magyarország.

A Reuters adatai szerint a jövő márciusban lejáró 10 éves dollárkötvényünk állománya az alábbiak szerint alakult:

A grafikonon jól látszik, hogy július és október között több mint 300 millió dollárnyi papír került vissza az államhoz, ezzel csökkent a piaci állomány, majd november első napjaiban további 80 millió dollár értékben vásárolt vissza kötvényeket az ÁKK. Ezzel az eredetileg 3 milliárd dollár értékben kibocsátott papír alig fele van már csak a befektetők tulajdonában.

A fenti kötvény éves kamata 6,375%, vagyis a jelenlegi kamatok mellett valóban megéri megvásárolni ezeket és megszabadulni a kamatfizetéstől. A jövő március 29-i lejáratkor még lesz egy utolsó kamatfizetési kötelezettsége Magyarországnak, vagyis a 400 millió dollárnyi visszavásárlás

mintegy 25 millió dolláros, 7,5 milliárd forintos megtakarítást jelenthet.

Így még sokkal könnyebb lesz a 2021-es év

Az ÁKK a múlt héten bocsátott ki 2,5 milliárd eurónyi devizakötvényt, akkor azt írtuk, hogy azzal a teljes 2021-es devizaszükségletet bevonta Magyarország. A visszavásárlásokkal együtt még ennél is jobb a helyzet:

Jövőre egyáltalán nincs szüksége devizabevonásra az országnak, sőt még 2022-ben is csak minimális új devizaforrásra lesz szükségünk.

Ez persze nem jelenti azt, hogy két évig nem bocsátunk ki új devizakötvényt, ha továbbra is olcsón tudunk forráshoz jutni, akkor folytatódhat a drága dollárkötvények visszavásárlása, ezzel tehermentesítve a költségvetést a jövőbeli kamatkiadások alól. Viszont, ha romlanak a piaci körülmények, akkor nem leszünk ráutalva arra, hogy mindenképp kilépjünk a devizapiacra.

Visszavásárolni bőven van még mit, hiszen a 2021-es lejáraton kívül is 6,7 milliárd dollárnyi magyar kötvény van a piacon, melyek kamatozása ma kifejezetten magasnak számít 5,375 százalék és 7,625 százalék között van. Csak összehasonlításképpen: a múlt héten 0,5%-os éves kamat mellett tudtunk eladni tízéves eurókötvényt. Vagyis mindenképpen érdemes kiváltani a korábbi magas kamatozású papírokat a jelenlegi kamatok mellett.

Az alacsonyabb jövőbeli kamattehernek természetesen megvan az ára, hiszen a papírokat a mai alacsonyabb kamatkörnyezethez árazva, tehát magasabb árfolyamon tudta visszavásárolni az ÁKK. Csak ennek az árnak a pontos ismeretében tudnánk megmondani, hogy mennyire volt jó üzlet a visszaváltás. A forgalomban lévő dollárkötvények piaci árfolyama jelenleg 110% felett van, a 2041-es kötvényeké pedig egészen kiemelkedő, 180%. Vagyis meghatározott névérték visszavásárlásakor a névértéknél többet kell fizetni. Így a forrás biztosítása mellett folyamatosan érdemes mérlegelni, milyen áron érdemes kilépni a piacra, a megspórolt kamat ellensúlyozza-e a magasabb árat.

Címlapkép: Getty Images

Balaton strand víz felhő vihar
koronavirus
Európa legjobb üzleti iskolái között a Corvinus
Zsidai Roy
pf_hinta-20201125
bicoin2
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Trendlovaglás, vételi és eladási zónák azonosítása, piaci aktualitásokkal fűszerezve
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Balaton strand víz felhő vihar