Előfizetői tartalom

Magyarország tényleg kiűzi a Tescót, a Lidlt és az Aldit?

Nagy port kavart Lázár János terve, aki a Portfolio Csoport konferenciáján beszélt a multinacionális kiskereskedelmi vállalatok kiszorításáról. Hogy az országgal szembeni befektetői bizalomra milyen hatással lenne ez a lépés, azt mondani sem kell. Emellett azonban a magyar vásárlók sem biztos, hogy örülnének az új világnak.

A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésének tervével nincs semmi gond. Sőt, az ország természeti adottságait kihasználva ennél kevés jobb ötlettel lehet előállni. Ha az európai uniós forrásokat valóbban hatékonyabban és hasznosabban költenék el, akkor bizonyára Magyarország ma még erősebb mezőgazdasággal és élelmiszeriparral rendelkezne. Lázár János fő üzenete a hazai élelmiszeripar megerősítése mellett az volt, hogy a kormány jövőbeli tervei között szerepel a külföldi kiskereskedelmi láncok kiszorítása is, amihez nyíltan protekcionista politikát fognak folytatni. Ebben offenzívnek kell lenni, mert kell, hogy legyen magyar nemzeti kiskereskedelem, mondta Lázár János. Ahogy a kormánybiztos fogalmazott, ezt a piacot „uralnunk kell, a saját érdekünkben”.

Stratégiai szektorok

Nem a kiskereskedelem az első, amelyik szektorban a kormány a magyar szereplők előretörését szeretné elérni, az azonban szinte biztos, hogy az egyetlen, ahol tíz év alatt nem sikerült előrelépést elérni. Orbán Viktor miniszterelnök négy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy „négy olyan terület létezik, ahol muszáj elérni, hogy a hazai tőke a nemzetközi fölé nőjön. Ezek a média, a bankok, az energia és a kiskereskedelmi hálózat. Hárommal megvagyunk, a negyedikbe beletörött a fogunk. Kénytelenek vagyunk ezért új ötleteken dolgozni. Sajnos a kereskedelmi hálózatok furfangosabbak nálunk. Még néhány év, és ezt a célt is teljesítjük.”

Miről szól a cikk?

  • A kormány magyar kézben szeretné tudni a boltláncokat
  • Mennyire erősek a hazai kiskereskedelmi cégek?
  • Mi történne, ha elüldöznék a multikat?
  • Tudnának-e élni a hazai cégek ezzel a "lehetőséggel"?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés