Előfizetői tartalom

Fék nélkül kezdi nyomtatni a pénzt az EKB a koronavírus miatt - de a valós okról keveset beszélnek

Nem meglepő módon az Európai Központi Bank tegnapi kamatdöntő ülésén megnövelte a pandémiás eszközvásárlási program keretét, így már összesen 1850 milliárd euró összegben vásárolhat állampapírokat. A jegybank emellett a PEPP futamidejét, a lejáró papírok megújításának határidejét és kitolta, és egyéb eszközeivel is biztosította a likviditást és a laza pénzügyi kondíciókat. Az EKB jelzéseiből arra következtethetünk, hogy még évekig alacsony kamatkörnyezetre és alkalmazkodó monetáris politikára számíthatunk, erre a reálgazdasági fejlemények miatt szükség is lesz. Az EKB-t viszont az erős euró és az alacsony infláció motiválja, és a vészhelyzeti eszközeit is ehhez igazítja.

Az EKB tisztviselői már a korábbi hetekben pedzegették, hogy a december 10-i ülésükön újabb eszközöket jelenthetnek be, vagy a jelenlegi feltételeken lazíthatnak, hogy ezzel támogassák az európai gazdaságokat a második hullámban. A jegybank nem okozott tegnap meglepetést: az irányadó betéti kamatot változatlanul hagyta (-0,5%), de a további eszközök időtartamának és keretösszegének megnövelésével a kormányzótanács biztosította a laza és támogató környezetet. Az alábbi intézkedésekről döntött csütörtökön a az eurózóna jegybankja:

  • Meghosszabbították a pandémiás eszközvásárlási program (pandemic emergency purchase programme, PEPP) időtartamát és növelték keretösszegét 500 milliárddal, így 2022 márciusáig összesen 1850 milliárd euró értékben vásárol majd az eurózóna jegybankja állampapírokat. Emellett a lejáró az állampapírokat 2023 végéig fogják megújítani.
  • A bankoknak nyújtott hosszú távú, fedezett hitelek (targeted longer-term refinancing operations, TLTRO III) programját is egy évvel meghosszabbították 2022 júniusáig, valamint a reálgazdaságba kihelyezett hitelekre felvehető kamattámogatott hitelek arányát is 50-ről 55%-ra, azaz az eurózóna bankjai így több kedvezményes hitelt vehetnek majd fel a jegybanktól.
  • Bejelentettek továbbá kisvállalatoknak nyújtandó hitelezési programokat, és a meglévő csere- és repügyleteik időtartamát is meghosszabbították. Az előző eszközvásárlási program (asset purchase programme, APP) havi keretösszegét (20 milliárd euró) viszont meglepetésre nem emelték.

A fenti lépéseket a jegybankelnök, Christine Lagarde a második hullámból következő gazdasági hatásokkal indokolta. A sajtótájékoztatón Christine Lagarde emellett elmondta, hogy a jegybank kész a fenti eszközöket fenntartani mindaddig, amíg az inflációs cél nem közelíti érdemben a jegybanki célt (2%), és ha kell, akkor ennek érdekében ki is terjesztik a jegybank eszközeit.

Az EKB ezzel gyakorlatilag évekre bebetonozta a laza kondíciókat és a alkalmazkodó monetáris politikát.

Miről szól ez a cikk?

  • Az EKB meghosszabbította a likviditást biztosító eszközeinek időtartamát és növelte keretüket
  • A reálgazdasági hatások valóban szükségessé teszik az EKB beavatkozását
  • De a gazdasági hatások a második hullámban nem lesznek akkorák, mint az elsőben
  • Így a fő indok nem is a rövid távú, hanem a hosszú távú hatásokban keresendő

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái