Előfizetői tartalom

Tovább hízott az Orbán-kormány gigantikus tartaléka – Mihez kezdenek ennyi pénzzel?

Már egy hónapja arról írtunk, hogy korábban sosem látott szintre emelkedett a kormány likviditási tartalékául szolgáló kincstári egységes számla (kesz) egyenlege. Onnan novemberben még további emelkedés jött az eurókötvény-kibocsátásnak köszönhetően, így jelenleg már majdnem 3400 milliárd forint azonnal felhasználható pénze van a kormányzatnak. Hétfőn azonban kiderült, hogy ennek jelentős része már a 2021-es finanszírozást szolgálja majd.

Tovább emelkedett a sosem látott tartalék

November végére 3388,5 milliárd forintra emelkedett a jegybanknál vezetett kincstári egységes számla egyenlege – derül ki az MNB legfrissebb adataiból. Ez októberhez képest majdnem 500 milliárd forintos növekedést jelent, egy évvel ezelőtt pedig mintegy 1700 milliárd forinttal volt kisebb a likvid kormányzati tartalék a jelenleginél.

Mindez úgy jött össze, hogy egy hónap alatt a forintbetétek állománya majdnem 200 milliárd forinttal csökkent, a devizabetéteké viszont közel 700 milliárddal emelkedett. Ez az ellentétes tendencia két dolognak köszönhető:

  • Novemberben majdnem 700 milliárd forint hiány halmozott fel a költségvetés, ennek finanszírozásához volt szükség a forintbetétekre.
  • Másrészt viszont az ÁKK 2,5 milliárd euró értékben adott el eurókötvényeket, ez jelent meg a devizabetétek jelentős emelkedésében. A teljes összeg ennél magasabb volt, mintegy 900 milliárd forint, de annak egy részét forintra válhatta az állam.

A novemberi deficittel együtt egyébként az év eleje óta megközelíti a 3300 milliárd forintot a költségvetés hiánya, ez a teljes előirányzat több mint 90 százaléka.

Soha nem volt még ennyi tartaléka a magyar kormánynak

  • Honnan van ennyi pénzünk?
  • Az idén jobban emelkedhet az adósság
  • 2021 sokkal könnyebb lehet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés