Előfizetői tartalom

Mindent tudnak a magyar hotelek vendégeiről: nemzetbiztonsági és terrorellenes intézkedésről van szó?

A pandámia miatt nem került a figyelem középpontjába, de 2021. január 1-től új adatszolgáltatásra lesznek kötelezettek a szálláshelyadók egy augusztusban kiadott kormányrendelet szerint. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy vagy egy okmányolvasó szoftverrel vagy egy applikációval adatokat kell továbbítani a vendégről a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ számára. Olyan személyes adatokról van szó, amelyet a turisták Magyarországon idáig papíralapon adtak meg, de a valódiságukat nem mindig ellenőrizték. Az új adatrögzítést úgy tudjuk, hogy a Belügyminisztérium kezdeményezte, nemzetbiztonsági és terrorellenes okokra hivatkozva. Az informatikai megvalósítás minden szállásadónál minimum 250 ezer forint lehet, ez pedig főleg a kisebb vállalkozókat érintheti érzékenyen. Mivel jelenleg az üzleti utazókon kívül senki sem fogadhat turistákat legalább január 11-ig, ezért nagy kérdőjelek vannak azzal kapcsolatban, hogy elindul-e a rendszer év elejével.

Bár jelenleg szinte teljes leállás van a hazai turizmusban, és a szálláshelyadók vagy bezártak vagy csak "látszattevékenységet" folytatnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt intézkedések következtében, egyelőre nem úgy tűnik, hogy a kormány lemondana az online okmányolvasó bevezetéséről. Az erről kiadott rendelet szálláshelykezelő szoftverként említi azt az eszközt...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái