Előfizetői tartalom

Milyen mélységű a magyar munkapiaci válság valójában?

A koronavírus járvány és az általa okozott gazdasági válság a munkapiacra vonatkozó előrejelzéseket sem hagyta érintetlenül. A lezárások első körének bejelentése után a frissített várakozások a munkanélküliségi ráta jelentősebb megugrását vizionálták, azonban a hivatalos statisztikák a negatív várakozásokat végül nem igazolták. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a járványnak nem voltak kedvezőtlen foglalkoztatási hatásai; a vártnál alacsonyabbnak bizonyuló munkanélküliségi ráta ugyanis részben az alkalmazott statisztika módszertanának volt köszönhető.

ILO vs. NFSZ A nemzetközi definíció (ILO – International Labor Organization) kifejezetten rugalmasan kezeli a munkanélküliség és a foglalkoztatottság fogalmait: ha valaki pl. csak egy órányi kereső foglalkozást végzett az adott hónapban, az már nem a munkanélküliek számát gyarapítja a statisztikában. Ez mindenképpen fontos eltérés azzal összehasonlítva, hogy „hétköznapi...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái