budapest_parlament_getty_creative
Gazdaság

Tízéves háborúját kell átmenetileg feladnia Magyarországnak, de már gyűjti a muníciót a folytatáshoz (TOP10 sztori - 9.)

Hosszú idő után 2020-ban ismét emelkedik Magyarország GDP-arányos államadóssága, sőt, a tíz éve kezdődött harc szinte teljes eredményét elviszi a koronavírus-járvány. Ehhez az is hozzájárul, hogy kifejezetten erősen tartalékolt az állam, vagyis a 2021-es év sokkal könnyebbnek ígérkezik, és ismét csökkenhet az adósságunk.

Tíz éve hirdette meg egyik legfontosabb harcát az Orbán-kormány

2010-ben az Orbán-kormány hivatalba lépésekor rögtön az egyik elsőszámú feladatként tűzte ki az adósság csökkentését, illetve az adósságszerkezet javítását. 2009 végén a GDP 78,2 százaléka volt az adósságunk, ezt követően 2010-ben és 2011-ben még emelkedett, míg elérte a 80,8 százalékos csúcsot.

Azóta viszont egyenes út vezetett lefelé, 2019 végére egészen 64,7 százalékig mérséklődött az adósságráta. Ebbe még az is belefért, hogy menetközben a magyar állam elveszítette az Eurostattal folytatott vitát az Eximbank jogállásáról, így be kellett számítani a bank adósságát az államadósságba.

Vagyis 2020 elejére eljutottunk oda, hogy hosszú idő után reális célként lehetett kitűzni a maastrichti kritériumokban meghatározott 60%-os értéket. Nem mintha a kormány az utóbbi években bármikor is komolyan kacérkodott volna az euró bevezetésének gondolatával, de ez egy fontos referenciaértéknek számít évek óta.

Aztán beütött a válság

A további adósságcsökkentést aztán a márciusban kirobbant koronavírus-járvány rögtön megtorpedózta. Tavasszal elég hamar látszott az, hogy idén esélytelen lesz a további csökkenés, hiszen egyszerre két oldalról „támadott” a válság:

  • Egyrészt a GDP visszaesése miatt az adósság/GDP hányados nevezője lett kisebb, ami már változatlan nominális adósság mellett emeli a rátát.
  • Másrészt a járvány miatt egy sor kormányzati intézkedést kellett hozni, melyek megterhelték a költségvetést. A jelenlegi várakozások szerint a GDP 9%-a körül lehet a deficit az év végére, ami 3600 milliárd forint körüli tételt jelent, vagyis legalább ennyivel az adósság összege is emelkedik majd, ami pedig a hányados számlálóját növeli.Akár tíz év teljes eredménye válhat semmivé

A fentiek mellett már év közben azzal számoltunk, hogy a GDP 77-78 százalékára emelkedhet az államadósság, azonban a végső arány még ennél is magasabb lehet, most úgy tűnik, hogy

80 százalék körül áll majd meg.

Ennek oka pedig az, hogy az állam jelentősen túltartalékolt és előfinanszírozott idén, az ÁKK 2021-es finanszírozási terve alapján mintegy 730 milliárd forintot a jövő évi hiány finanszírozására, további 690 milliárdot pedig a lejáró devizakötvények törlesztésére használnak majd fel. Vagyis nagyjából 1400 milliárd forint már 2020-ban bekerül az adósságba, de már a 2021-es évet teszi könnyebbé.

Ez pedig azt jelenti, hogy az idén egy kicsit jobban emelkedik az adósságráta a kelleténél, jövőre viszont még a 6,5%-osra tervezett költségvetési hiány mellett is csökkenhet újra.

Így ugyanis a 2021-re tervezett 3300 milliárd forint körüli deficitből „csak” 2600 milliárdot kell megfinanszírozni, ráadásul a gazdaság is újra növekedhet. De mi értelme átvállalni a terheket 2020-ra?

  • Egyrészt így a válság hatását teljes egészében „el lehet vitetni” az idei évvel, hiszen átmenetileg megugrik az adósságráta, majd újra csökkenhet. Ellenkező esetben nagyjából az lett volna a helyzet, hogy az idei 77-78%-os arány stagnált volna 2021-ben, vagy akár kicsit emelkedhetett volna a növekedés függvényében. Optikailag talán szebben fest az, ha egy évnyi ugrás után sikerül ismét csökkenő pályára állítani a rátát.
  • Ennél fontosabb, hogy a válság ellenére 2020-ban is kifejezetten kedvezőek maradtak a finanszírozási körülmények, vagyis alacsony kamat mellett lehetett állampapírokat kibocsátani forintban és devizában is. A jövő év pedig ebből a szempontból bizonytalan, hiszen a nagy jegybankok ugyan várhatóan fenntartják majd a rekordalacsony kamatokat a gazdaság támogatása érdekében, viszont a kilábalással párhuzamosan lassan élénkülni kezdhet az infláció is, ami a hozamok emelkedése irányába hathat.
  • Harmadrészt pedig az idén bőven volt kereslet a magyar állampapírok iránt, amit az MNB is megtámogatott eszközvásárlási programjával, így jó lehetőség adódott a tartalékolásra.

TOP10 sztori
Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította az év legmeghatározóbbeseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül.

Ezt a tartalékolást jól jelzi, hogy a kormányzat MNB-nél vezetett kincstári egységes számlájának egyenlege történelmi csúcsra ugrott, november végén már majdnem 3400 milliárd forintot tettek ki a likvid tartalékok. Ebből pedig bőven tudja majd fedezni a kormány azt a bizonyos 1400 milliárd forintot, ami a jövő évi hiányhoz és a devizalejáratok törlesztéséhez kell.

Így mostani számításaink szerint a kormány által várt 3,5%-os GDP-növekedés és a 2600 milliárd forint körüli finanszírozási szükséglet mellett az idei 80% körüli szintről nagyjából 76%-ra eshet az adósságráta 2021 végére. Erősebb növekedés vagy kisebb hiány mellett ez persze lehet még alacsonyabb is.

2022-től pedig ha sikerül a 6,5%-os deficitet még lejjebb faragni és visszatérni a fegyelmezett költségvetési politikához 3% alatti hiánnyal, akkor a gazdaság további növekedése mellett ismét tartósan csökkenő pályára állhat az adósságráta.

Címlapkép forrása: Getty Images

eiffel torony franciaország
mnb epulet
paul fox
vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
mnb epulet