GettyImages-1230436694
Gazdaság

A piacok már demokrata szenátust áraznak, szárnyalnak a napenergiás cégek

Portfolio
Úgy tűnik, hogy a befektetők már letették a voksukat a georgiai szenátusi választásokkal kapcsolatban, és széttépik a napenergiás cégek részvényeit. Ennek egyszerű oka, hogy amennyiben a demokraták mindkét lehetséges helyet elvinnék, ami egyre valószínűbbnek tűnik, akkor többségbe kerülnének a szenátusban is. Ebben az esetben pedig Joe Biden számos ötlete megvalósulhat, és ez nem csak az adóemelésekre vonatkozik, hanem a korábbi nagyszabású kétezer milliárd dolláros klímatervre is.

Joe Biden még tavaly jelentette be nagyszabású klímatervét, amelynek a költségei elérhetik a kétezer milliárd dollárt is, ami hatalmas összeg, és kiterjed a villamosenergia-termelésre, a nap- és szélenergiára, de az építőiparra, az energiahatékonysági fejlesztésekre és az elektromosautó-gyártókra is.

A klímaterv részeként a villamosenergia-termeléssel kapcsolatos üvegházgáz-kibocsátást 2035-ig nullára csökkentenék. Ennek eléréséhez befektetéseket eszközölnének az energiahatékonyságba, szárazföldi és nem szárazföldi megújuló energiatermelésbe, akkumulátor technológiába, infrastruktúra hálózatba, illetve adóösztönzőket vezetnének be.

A konkrétan megnevezett iparágak közé tartozott a nap- és a szélenergia is, ennek részeként 500 millió napelemet és 60 ezer szélturbinát szerelnének fel.

Nem véletlen tehát, hogy a georgiai szenátusi választások demokraták győzelmét valószínűsítő hírek hatására a befektetők elkezdték széttépni a napenergiás cégeket, amely egyébként is a következő évtized legdinamikusabban fejlődő megújulós szektora lehet. Az Amerikai Energia Ügynökség becslései szerint 2050-re a megújuló energiaforrások adhatják a teljes amerikai áramtermelés közel 40 százalékát.

Az Enphase Energy, amely egyébként holnaptól már az S&P 500 tagja lesz, több mint 10 százalékot emelkedett ma. A vállalat több napenergiával kapcsolatos megoldással foglalkozik (pl. mikroinverterek, az energiatárolás vagy a szoftveres monitorozás).

enphase

Az amerikai-izraeli Solaredge is hasonló üzleti profillal rendelkezik, mint az Enphase Energy, a részvények árfolyama ma szintén közel 10 százalékot emelkedett már.

solaredge

A Sunrun, amely főleg napelemeket és energiatárolási szolgáltatásokat nyújt többek között lakossági ügyfeleknek (pl. napelemek lízingelése) szintén nagyot megy ma, több mint 10 százalékot emelkedett az árfolyam. 

sunrun

Természetesen más napenergiás cégek is remekül teljesítenek, mint amilyen az amerikai First Solar, amely közel 7 százalékot emelkedett, de a kanadai Canadian Solar is hasonlóan 7 százalékkal emelkedett, vagy a kínai Jinkosolar (amely az NYSE-n jegyzett cég), amely közel 8 százalékos pluszban van. Remekül teljesítenek egyébként más megújulós cégek is (pl. Boralex, Innergex, TPI Composites)

Címlapkép: Mel Melcon / Los Angeles Times via Getty Images

vakcina_oltas_koronavirus
izrael gazdasagelenkites netanjahu 210124
havazas kiadtak a figyelmeztetest budapest 9 megye
muller cecilia oltasi terv magyarorszag 210124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
brit oltas 2101243