orbán viktor parlament szavaz
Gazdaság

Hatott a kormány pénzszórása: soha nem volt még ekkora deficit a magyar költségvetésben

Minden várakozást felülmúló költségvetési hiány jött össze 2020-ban - derül ki a Pénzügyminisztérium előzetes hétfői adatközléséből. A központi alrendszer ugyanis pénzforgalmi szemléletben 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az évet, ez pedig jócskán meghaladja a tárca által előzetesen jelzett értéket, a minisztérium azonban hangsúlyozza azt is, hogy az uniós módszertan szerint számolt hiány a GDP 9% körül lehet. Csak decemberben 2250 milliárd forintos lyuk lett a büdzsében, ami történelmi rekordot jelent és azt mutatja, hogy az év végi példátlan költekezésnek meglett a következménye.

Hatalmas éves hiány

2020-ban az államháztartás központi alrendszere 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami alapján kijelenthető, hogy

pénzforgalmi szemléletben a tavalyi deficit minden várakozást felülmúlt.

Augusztusban még 3600 milliárd forint körül volt a hivatalos éves pénzforgalmi hiányelőrejelzés, ez volt az utolsó hivatalos teljes évre szóló előrejelzés (ekkor mondta azt a kormány, hogy az uniós hiány a GDP 7-9%-a lehet, így sejteni lehetett, hogy az éves pénzforgalmi szám ennél akár magasabb is lehet). Majd december 31-én, az utolsó pillanatban megjelent pénzügyminisztériumi előrejelzésben már 5400 milliárd forintos pénzforgalmi deficitet jelzett a tárca a 2020-as évre a központi alrendszerre vonatkozóan. Mint most hétfő délelőtt kiderült: a tavalyi éves hiány még az év utolsó napján közzétett minisztériumi várakozást is felülmúlta, vagyis az év végi kormányzati költekezés megtette a hatását.

kumulalt deficit koltsegvetes

Az év utolsó napjaiban tapasztalt, korábban soha nem látott mértékű költségvetési pénzszórásról több cikkünkben is beszámoltunk akkor. A kormány elsősorban a Gazdaságvédelmi Alapon keresztül költötte a pénzt, a végső szám meghaladta a 4000 milliárd forintot.

A hiánycél teljesítettsége is azt mutatja, hogy az év végén romlott érzékelhetően a költségvetés egyenlege:

kumulalt deficit koltsegvetes teljesules

A Pénzügyminisztérium a közleményében hangsúlyozza, hogy 

az uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány 2020-ban várhatóan 9% körül lehet.

Ezt feltehetően arra alapozza a PM, hogy - ahogyan kiderült a tavalyi makroelőrejelzéséből - gigantikus, 1500 milliárd forintos ESA-hídat vár 2020-ra, valamint az is segít, hogy az önkormányzatok lényegében nem termeltek hiányt tavaly (-96 milliárd forintos egyenleg az önkormányzati alrendszer esetében).

Az ESA-híd összetételét egyelőre nem ismerjük, azt leghamarabb március végén ismerhetjük meg, amikor Magyarország lejelenti a 2020-as előzetes ESA-egyenlegét az Eurostatnak. Mindenesetre érdekes, hogy az év végi kiköltekezés a pénzforgalmi deficitet befolyásolhatta, viszont az uniós módszertan szerint számoltat kevésbé.

hiany tablazat
Forrás: A 2020. december 31-én megjelent Makrogazdasági és Költségvetési Előrejelzés 2020-2024 kiadvány.

Soha sem látott havi deficit

Az év utolsó hónapjában korábban soha nem látott havi hiányt produkált a költségvetés, 2250 milliárd forint lett.

A Portfolio 2002 óta gyűjti a havi költségvetési (pénzforgalmi) egyenlegadatokat és ezek szerint minden rekordot felülteljesített a 2020 decemberi hiány.

Csak érzékeltetésképpen: eddig a legnagyobb havi büdzsédeficit 2016-ban jött össze, akkor -907 milliárd forintról beszéltünk.

Az alábbi ábrán jól látható, mennyire kiugró ez az érték:

december havi koltsegvetes hiany

Lássuk a részleteket!

"A központi költségvetés 4953,5 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 46,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 641,8 milliárd forintos hiányt értek el. 2020 decemberében a központi alrendszer 2250,5 milliárd forintos hiánnyal zárt" - közölte a tárca.

"A kormány felelős döntése értelmében nem lehet pénzügyi akadálya annak, hogy bárki megfelelő egészségügyi ellátást kapjon, vagy a munkahelyét megtarthassa" - érvel a kormány és magyarázza el a történelmi deficit hátterét.

Fontos megemlíteni, hogy előzetes adatközlésről van szó, vagyis csak a főbb deficitszámokat ismerjük a Pénzügyminisztérium tájékoztatójából. A részletes (bevételi és kiadási sorokat is tartalmazó) államháztartási jelentés két hét múlva jelenik meg.

A részletekből az is kiderül, hogy ezúttal nem az uniós programok hazai költségvetésből történő előfinanszírozása okozta a hiány elszállását. A PM ugyanis azt írta: "2020 decemberében 664,8 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi uniós bevétel összesen 1684,2 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor a 2020. évi uniós kiadások meghaladták a 2025,4 milliárd forintot". Vagyis az EU-források egyenlege -400 milliárd forint volt, ami nem kiugró.

"2020-ban 614,7 milliárd forintot tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Az év végi forrásbiztosító intézkedések keretében pedig 2020 decemberében a kórházi adósságrendezésre 44,5 milliárd forintot fordított a kormány. A kormány év végi forrásbiztosító intézkedései továbbá mintegy 1200 milliárd forint többletkiadással jártak, melyek a kórházak adósságrendezésén túl gazdaságvédelmi, oktatási-nevelési és egészségügyi célokat, kulturális tevékenységek finanszírozását szolgálták" - foglalja össze az év utolsó napjaiban végrehajtott, történelmi mértékű költekezést a tárca.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 15-én. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

forint mnb épület sötét magyar jegybank
johnson&johnsonvakcina
apafia
forint
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
forint mnb épület sötét magyar jegybank