Előfizetői tartalom

Hatott a kormány pénzszórása: soha nem volt még ekkora deficit a magyar költségvetésben

Csiki Gergely
Minden várakozást felülmúló költségvetési hiány jött össze 2020-ban - derül ki a Pénzügyminisztérium előzetes hétfői adatközléséből. A központi alrendszer ugyanis pénzforgalmi szemléletben 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárta az évet, ez pedig jócskán meghaladja a tárca által előzetesen jelzett értéket, a minisztérium azonban hangsúlyozza azt is, hogy az uniós módszertan szerint számolt hiány a GDP 9% körül lehet. Csak decemberben 2250 milliárd forintos lyuk lett a büdzsében, ami történelmi rekordot jelent és azt mutatja, hogy az év végi példátlan költekezésnek meglett a következménye.

Hatalmas éves hiány 2020-ban az államháztartás központi alrendszere 5548,6 milliárd forintos hiánnyal zárt, ami alapján kijelenthető, hogy pénzforgalmi szemléletben a tavalyi deficit minden várakozást felülmúlt. Augusztusban még 3600 milliárd forint körül volt a hivatalos éves pénzforgalmi hiányelőrejelzés, ez volt az utolsó hivatalos teljes évre szóló előrejelzés...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái