vakcina_oltas_koronavirus
Gazdaság

Szlávik: Magyarország nagyon lassan éri el a nyájimmunitást, ha nem érkeznek gyorsabban a vakcinák

Portfolio
Jól érzi magát az első koronavírus-oltás után Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Mint az ATV Start című műsorában elmondta, az első oltás 75-80 százalékos védettséget ad, a második 95 százalékos hatékonysággal véd a megfertőződéstől, de 100 százalékban megvéd attól, hogy az ember súlyosan megbetegedjen vagy meghaljon a fertőzés következtében.

Arra a kérdésre, hogy szerinte kötelezővé kellene-e tenni a koronavírus elleni oltást, Szlávik János azt válaszolta: olyan vírusok ellen kell kötelezővé tenni az oltást, amelyek eltüntethetők a Föld színéről. Ezzel szemben a koronavírus – hasonlóan az influenzavírushoz – légúton terjed és állandóan változik.

Ami Micotakisz görög miniszterelnök javaslatát illeti a vakcinaútlevélről, az Szlávik János szerint értelmetlen, ha pl. Európa országaiban magas az átoltottság. Az viszont előfordulhat – tette hozzá a főorvos –, hogy egyes országok megkövetelhetik az oltottság igazolását a beutazás előtt.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a nyájimmunitást, Szlávik János azt válaszolta: ha a vakcina a mostani tempóban érkezik az országba, nagyon lassan érjük el a nyájimmunitást. Ráadásul ma 40-40 százalék azok aránya, akik beoltatnák és akik egyáltalán nem oltatnák be magukat.

A szakember szerint magasabb oltási hajlandóság kéne a 60 alattiak körében, mert a 60 fölöttiek, egészségügyi és szociális dolgozók összesen is csak 3 milliónyian vannak az országban, így az ő beoltásuk messze nem lesz elég a nyájimmunitás eléréséhez.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus vakcina
balatonlelle M7 right
cerro torre
koronavírus 3D dimenzió
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan érhetsz magasabb hozamot, alacsonyabb költségek mellett.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére

Magyar Nemzeti Bank pályázatot hirdet jogász munkakör betöltésére
koronavírus iskola