gyógyszergyártás
Gazdaság

Olyat tud a magyar gyógyszeripar, amit a visegrádi országoké nem, de van egy figyelmeztető jel

Erős növekedést produkált a hazai gyógyszergyártó szektor 2019-ben, egy mutatószám jelzett csak kedvezőtlen trendet - derül ki a Nézőpont Intézet tanulmányából, amely a Magyosz-tagvállalatok adatközlésére épült. A szövetség háttérbeszélgetésén megszólaló gyógyszergyártó-vezérek szavaiból kiderült: a pandémiával terhelt 2020-as év okozott kihívásokat (többletköltség, ellátásbeli gondok), azonban a tavalyi év is bebizonyította, hogy a szektor válságálló.

Sokat mondó számok

A vállalatok által 2020 szeptember végén közzétett pénzügyi beszámolók, valamint a november végén a KSH által publikált iparági statisztikák hátterében csak mostanra foglalható össze az ágazat gazdasági teljesítménye a 2019-es évről, mely eredményekről a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége egyes tagvállalatai megbízásából ismételten a Nézőpont Intézet készített „nemzetgazdasági lábnyom” tanulmányt.

A tanulmányt bemutató tájékoztatón Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője kiemelte: a magyar gyógyszergyártás nagymúltú, nemzet- és külgazdasági szempontból jelenleg is erős és a jövőben is nélkülözhetetlen iparág. A 2019-es adatok szerint a gyógyszergyártás közvetlenül 23 ezer embernek ad munkát idehaza, míg közvetve 53 ezer munkahelyet teremtett.

Prezentációjából kiderült, hogy a gyógyszeripar a 2018-as 1 027 milliárd forintról 2019-re közel 100 milliárd forinttal meghaladva 1 119 milliárd forintra növelte kibocsátását. Az eredményt egy főre vetítve vizsgálva elmondható, hogy a gyógyszeriparon belül 2018-ban egy munkavállalóra 52 millió forint értékű kibocsátás jutott, mely 2019-re 65 millió forintra emelkedett. Ez a stratégiai magyar iparágak közötti versenyben a második legmagasabb érték, a járműipar áll az élen 87,4 millió forinttal.

Azt is hangoztatta az elemző, hogy a hazai gyógyszeripar jelentős kibocsátása mellett nem összeszerelő üzem, hanem önálló értékteremtő, 530 milliárd forintos bruttó hozzáadott értéket termelt, ami 50 milliárd forinttal haladja meg a 2018-as értéket.

magyosz brutto hozzáadott érték

Ha a gyógyszeripar 530 milliárdos bruttó hozzáadott értékéhez hozzávesszük azt is, hogy más vállalatokon és a beszállítói iparágon keresztül mennyi közvetett, a munkavállalók pénzköltésein keresztül pedig mennyi indukált hozzáadott értéket generált, akkor még ennél is nagyobb számot kapunk: 197 milliárd forint közvetett és 153 milliárd forint indukált hozzájárulással a gyógyszergyártás teljes hozzáadott értéke 880 milliárd forintnak becsülhető.

nezopont4
Forrás: Nézőpont Intézet

Az egy főre vetített értékekben mutatkozik meg igazán a gyógyszergyártás értéke: 2018-ban egy munkavállalóra 24, míg 2019-ben már 31 millió forint bruttó hozzáadott érték jutott. Ezzel pedig az első helyen áll a stratégiai ágazatok között.

Forrás: Nézőpont Intézet

A gyógyszeripar kiemelkedő teljesítményt nyújt az export terén is, hatszor annyi terméket árusít külföldön, mint idehaza. Ennek köszönhetően

szufficites kereskedelmi egyenlege biztosította vezető szerepét a visegrádi országok között.

Vagyis egyedül Magyarországról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult. 

nezopont7
Forrás: Nézőpont Intézet

Szintén pozitívum a gyógyszeripar 2019-es évéről, hogy a kutatás-fejlesztési ráfordításai 11 százalékkal emelkedtek egy év alatt. 2019-ben a teljes nemzetgazdasági K+F ráfordítás 10 százalékát adták a gyógyszergyártók ráfordításai, míg a feldolgozóiparon belül 29 százalékot. A Magyosz adatközlése alapján a gyógyszeriparban dolgozók 15 százaléka dolgozik K+F munkakörben. A KSH adatai alapján ez a 2.507 munkavállaló a teljes nemzetgazdaságban K+F munkakörben foglalkoztatottak 7, míg a feldolgozóiparban K+F munkakörben foglalkoztatottak 16 százaléka. A tanulmányhoz adatot szolgáltató 16 Magyosz-tagvállalat közlése alapján a vállalatok 14.997 teljes állású munkavállalójának 43 százaléka felsőfokú végzettséggel, míg 48 százaléka középfokú végzettséggel rendelkezik.

A 2019-es évben volt azonban egy figyelmeztető jel: elmaradt a beruházások növekedése az iparágban

- állapítja meg a tanulmányt készítő Nézőpont Intézet.

Forrás: Nézőpont Intézet

Így értékelik az évet a vezérek

Greskovics Dávid, a Magyosz elnöke az eseményen elmondta: a koronavírus olyan kihívást jelentett a magyar gyógyszeripar számára, amire még nem volt példa. Az elsődleges cél a biztonságos gyógyszerellátás fenntartása volt, ezt a gyártók új rendszabályokkal, alkalmazkodóképességükre építve reagálták le és sikerrel abszolválták szerinte ezt a válságot.

A tanulmány és a 2020-as év is azt mutatja, hogy a szektor rezisztens a válságokra

- értékelte Greskovics Dávid. 

Bogsch Erik, a Richter elnöke azt emelte ki, hogy a társaság a tavalyi évben 60 milliárd forintos beruházást hajtott végre. A járványügyi védekezés plusz költségei pedig 500 millió forintot értek el. Később kérdésre válaszolva arról is beszélt a Richter elnöke, hogy háromezer középsúlyos vagy súlyos állapotban lévő koronavírusos beteg kapott Magyarországon a társaság által gyártott remdesivir készítményből. Bogsch Erik óriási műszaki bravúrnak nevezte a készítmény gyors előállítását. Már a második gyártást készítik elő a készítményből, február közepére, végére előállítják a következő adagot. Ez pedig fedezni fogja a következő 3-4 hónapra a magyarországi szükségleteket.

Hodász István, az Egis vezérigazgatója úgy vélekedett az eseményen, hogy 2019-ben a gyógyszeripar hozta a kötelezőt. A 2020-as év nagyon hektikus volt, rengeteg olyan tevékenységet kellett végezni, amit korábban nem. De ez az év is bizonyítja, hogy a szektor válságálló - hangoztatta. A bevételeinket 2020-ban is növelni tudtuk, ám a járványügyhöz köthető többletköltség többszáz millió forintra rúgott, valamint az ellátási lánc felborulásából származó többletköltségek is közbeszóltak, de eredményességünk javulni tudott - fejtette ki.

A beszélgetésen többször is elhangzott, hogy 2020-ban a vitaminkészítmények értékesítése növekedett minden tagvállalatnál, a járvánnyal összefüggésben.

Arra a kérdésre, hogy mely vakcinákat ajánlják, az eseményen elhangzott, hogy ezek a társaságok vakcinát nem gyártanak és nem is vakcinaszakértők, de az egységes szempontoknak való megfelelés fontos lenne, valamint azzal is tisztában vannak a gyógyszeripar képviselői, hogy az engedélyezési eljárás mennyire szigorú.

A Portfolio érdeklődésére Hodász István arról is beszélt, hogy sok hatóanyag és nyersanyag érkezik külföldről és a pandémia kitörésekor a határok lezárása és a torlódás, valamint a repülőjáratok számának csökkenése okozott kihívást az ellátásban. A gyógyszeripar nem nagy volumenben, de nagy értékben importál, és jellemzően ezeknek a termékeknek a behozatalát kereskedelmi repülőjáratokkal oldják meg. Márciustól azonban ezek a lehetőségek megszűntek, míg a teherjáratok zsúfoltak voltak. Sok országban olyan karantén és kijárási korlátozás volt, amelyek a kiszolgáló személyzet mozgását is korlátozták - foglalta össze a helyzetet. Ezt az időszakot a készletekkel áthidalták, valamint alternatív útvonalat és beszállítókat kerestek. A probléma csak időlegesen állt fel, már nem jellemző - árulta el. A helyzet azonban felhívta arra a figyelmet, hogy Európa és az Egyesült Államok mennyire kiszolgáltatott az ázsiai import felé. Ezért is fontos az Egis hatóanyaggyártása és jól jött, hogy épp nemrégiben újította meg 10 milliárd forintos beruházással a hatóanyaggyártást. Gyorsan tudunk váltani a hatóanyagok között - emelte ki.

Greskovics Dávid, a Magyosz elnöke az ellátási problémákkal kapcsolatban kifejtette: szerencsés időpontban kötöttünk stratégiai megállapodást a külgyminisztériummal, mert bizonyos logisztikai pánik volt a pandémia kitörésekor. Komoly segítséget kaptunk a KKM-től, a tagvállalatok beérkezett kéréseit a Magyosz közvetítette a KKM felé, és ők adtak a tagvállalatoknak áthidaló intézkedéseket.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán

pos terminál bankkártya
parlament halászbástya budapest getty stock
pláza bevásárlóközpont
mark machin
koronavírus járvány csehország maszk prága metró

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Alapblog A stockpicking adás

Irány New York! Még két világvége! Most kell shortolni? Az elzálogosított Szent Korona Címlap indikátor jelez? Többek...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
sin korona ujsag