nemet
Gazdaság

Váratlanul esett a német gazdaság legfontosabb konjunktúra-indexe: újra megállt a növekedés

Portfolio
A 92,2 pontra módosított decemberi értékről januárban 90,1 pontra, 6 hónapja a legalacsonyabb szintre esett a német gazdaság legfontosabb konjunktúra-indexe, az Ifo, noha a Reuters elemzői konszenzusa 91,8 pontos értéket valószínűsített. Mivel a második járványhullám miatti korlátozások hatályát február közepéig kitolta a kormány a múlt heti döntésével, így ez arra utal, hogy a német gazdaság az idei első negyedévben megint egy nehezebb perióduson megy át, ami akár átmeneti gazdasági visszaesést is jelenthet.

A jelenlegi üzleti környezetre vonatkozó alindex a decemberi 91,3 pontról 89,2 pontra esett januárban, míg a következő 6 hónap üzleti kilátásaival kapcsolatos alindex 93 pontról 91,1 pontra mérséklődött.

A müncheni székhelyű kutatóintézet szakértője szerint a koronavírus miatti második országos lezárások hatására januárban gyakorlatilag megint stagnálásba válthatott a német gazdaság, mert bár az ipar viszonylag jól működik és az export várakozások erősödnek, közben a szolgáltatási ágazat, illetve a szállítmányozási-logisztikai piac sok szereplője nagyon szenved.

Mindezek miatt az Ifo intézet elnöke, Clement Füst közleménye szerint

a második járványhullám miatti korlátozások átmenetileg megállították a gazdaságban megindult fellendülést.

A német GDP tavaly az előzetes becslések szerint 5% körüli mértékben eshetett (most pénteken teszi közzé a német statisztikai hivatal az adatot) és az év vége felé az volt a várakozás, hogy ebből gyors visszapattanás alakul majd ki az idei évben, főleg a második félévben. Mivel azonban a járvány elleni védekezés egyik korábbi mintaországa (Németország) mostanában igencsak küzd a második hullámmal, részben a fokozottan fertőzőképes brit mutáció miatt, ezek a gazdasági várakozások romlottak. A jelek szerint az idei első negyedév legalább fele még a szigorú lezárások jegyében fog telni, és mivel az átoltottság felfutása is lassabb lehet a vakcinaszállítmányok késlekedése és korlátozott volumene miatt, mint korábban gondolni lehetett, így a fellendülés kezdete is későbbre tolódik.

Németországban december 16-án vezettek be a társadalmi és gazdasági életet a legtöbb területen befagyasztó zárlatot. Ez azt jelenti, hogy csak az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok tartanak nyitva, a napközbeni gyermekellátás és a közoktatás ügyeleti üzemmódban működik, és munkába is csak azok járhatnak, akiknek otthoni munkavégzése nem megoldható - emlékeztet az MTI. A korlátozások egyelőre február 14-ig érvényesek.

Minderre a borús képre tett még rá egy lapáttal a globális chiphiány, ami a német járműgyártásban is termelési nehézségekhez vezet:

Közben a magyar konjunktúra-index meglódult januárban:

Címlapkép forrása: Getty Images

egészségügy doktor orvos kórház
tizezer forint bankjegy
építkezés családi ház

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tedd meg az első lépéseket a tőzsdei befektetéset terén-fogjuk a kezed!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Milyen időtávon érdemes őket használni? Milyen főbb formációkat javasolt figyelni és ezek mit jelentenek? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
egészségügy doktor orvos kórház