Előfizetői tartalom

Még egy ütést kapott Trump: szinte a semmiért háborúzott évekig Kínával

Hiába írták alá egy éve a megállapodást a kereskedelmi háború első fejezetének lezárásáról, 2020-ban még nőtt is az USA kereskedelmi hiánya Kínával szemben. Ebben persze jócskán benne volt a koronavírus-járvány hatása is, hiszen az elmaradó kereslet miatt Kína lassabban tudta teljesíteni vállalt importkötelezettségeit, illetve megugrott a távol-keleti termékek iránti kereslet. Ezzel együtt a tavalyi év sem hozta el a nagy fordulatot, amit Donald Trump előző amerikai elnök mindenáron szeretett volna elérni a kereskedelmi kapcsolatokban.

Nem sok eredménye volt eddig Trump háborújának

A koronavírus-járvány ellenére 3,6%-kal nőtt a kínai export 2020-ban, így közel 2600 milliárd dollárt ért el, miközben az import 1,1%-kal visszaesett, éppen csak 2000 milliárd felett maradt. Ezzel az ország kereskedelmi többlete

korábban sosem látott szintre, 535 milliárd dollárra emelkedett.

Az elmúlt négy évben Donald Trump elnöksége alatt kiemelt figyelmet kaptak az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok, a politikus egyik legfontosabb célja az volt, hogy a jelentős kínai külkereskedelmi többletet csökkentse. Tavaly januárra sikerült részeredményt elérnie, hiszen aláírták a kereskedelmi háború első fejezetét lezáró megállapodást, amitől azt remélte, hogy ha nem is robbanásszerűen, de szép lassan csökken majd Kína többlete.

A válságban sem fékezett a kínai kereskedelem

  • Történelmi csúcson a kínai export
  • Trump nem ezért indította a háborút
  • Mit várhat a világ Bidentől?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés