Előfizetői tartalom

Európában csak egyetlen ország vert meg minket egy fontos mutatóban hét év alatt

Az Európai Unión belül csak Írországban csökkentek nagyobb mértékben a költségvetés kamatkiadásai 2013 és 2019 között, mint Magyarországon – állapítja meg a Hitelintézeti Szemlében megjelent tanulmányban Kicsák Gergely, Benkő Dávid és Végh Noémi. A közgazdászok azt is megvizsgálták, milyen tényezők okozták a pozitív folyamatot, aminek köszönhetően hét év alatt összesen az éves GDP majdnem tíz százalékát spórolta meg a költségvetés.

Egy ország tudott nagyobbat dobni nálunk

A kamatkiadások változását vizsgálta uniós összevetésben Kicsák Gergely, Benkő Dávid és Végh Noémi, akik a decemberi Hitelintézeti Szemlében publikálták ezzel kapcsolatos tanulmányukat. A 2013 és 2019 közti időszakot vizsgálva megállapították, hogy az Európai Unió minden tagállamában csökkentek a kamatkiadások, csak ennek mértékében volt különbség.

A szakértők GDP-arányosan vizsgálták a költségvetés kiadási tételének változását, a rangsorban Magyarország a második helyen szerepelt,

a bruttó nemzeti össztermék 4,5%-áról 2,3%-ára esett vissza a kamatkiadás.

Hatalmasat esett a kamatkiadásunk

  • Egész Európa élmezőnyében
  • Minek volt köszönhető a pozitív hatás?
  • A válság ezen is fordít majd?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés