factory worket ipar dolgozó gyári munkás
Gazdaság

Kiderült, mennyien dolgoznak minimálbérért Magyarországon

Magyarországon a vállalati szektorban több mint 850 ezer dolgozót érint a minimálbér és a garantált bérminimum idei, 4%-os emelése – értesült a Portfolio. Minél kisebb egy vállalat, annál valószínűbb, hogy minimálbéren foglalkoztatja a dolgozókat.

A minimálbér 2021-es emelése 392 ezer, a garantált bérminimum ("szakmunkás minimálbér") növekedése pedig 463 ezer dolgozót érintett Magyarországon a vállalati szférában – derült ki a Portfolio birtokába került kormányzati anyagból. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Központi Statisztikai Hivatal részletes béradatai alapján úgy számolt, hogy a legkisebb keresetek emelkedése 855 ezer munkavállalót érint a cégeknél, nekik volt az emelés pillanatában az új szint alatti fizetésük.

Mindez azt jelenti, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése a vállalati szektorban foglalkoztatottak 34%-át érintette közvetlenül, vagyis a cégeknél minden harmadik munkavállaló a legkisebb fizetést kapja Magyarországon.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak a vállalati szférát fedi le, az állami szektorban is százezrek lehetnek, akik a legkisebb béreket kapják. Elég csak a mesterdiplomás tanárokra gondolni, akiknek az elmúlt években a bérminimumra süllyedt a keresetük. A költségvetési szférában ráadásul csaknem 100 ezer főt tesz ki a közfoglalkoztatottak száma, akiknek a fizetése nem éri el a minimálbért sem.

Így tehát összesen jóval több mint egymillióan lehetnek azok a foglalkoztatottak, akiknek olyan alacsony – vagy még alacsonyabb – a keresete, mint a minimálbér vagy a bérminimum.

Ami a vállaltai szektort illeti, pontosabb képet alkothatunk. Minél nagyobb egy vállalat, annál kevésbé jellemző rá, hogy a legkisebb kereseten foglalkoztatja a dolgozókat. Az ITM anyaga szerint a mikrovállalkozásoknál (5 fő alatt) az emberek 63%-a kapja a legkisebb bért, miközben a több mint 250 főt foglalkoztató cégeknél már csak 24%-os az arányuk. A közepes cégeknél 30%-os a minimálbéren és a bérminimum foglalkoztatottak együttes aránya.

Mindez rámutat arra a magyar sajátosságra, hogy a külföldi nagyvállalatok sokkal jobban fizetnek, mint a magyar kisvállalatok, hiszen termelékenységben továbbra is hatalmas a szakadék közöttük. Mindeközben az is igaz, hogy azok közül, akik egy magyar kisvállalatnál vannak bejelentve, sokan egy borítékot is kapnak a fizetésük mellé.

Vagyis a minimálbéresek aránya a valóságban alacsonyabb lehet a vállalati szektorban, mint ahogy azt a hivatalos adatok mutatják, azonban továbbra is jellemző, hogy Magyarországon kifejezetten sokan keresnek a legkisebb bérek környékén.

2021 februárjától 4%-kal nőtt a minimálbér, ezzel bruttó 167 400 forintra emelkedett, a garantált bérminimum pedig 219 000 forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a nettó minimálbér (családi adókedvezmény nélkül) 111 321 forintra, a nettó garantált bérminimum (hétköznapi nevén szakmunkás minimálbér) pedig 145 635 forintra emelkedett.

Címlapkép: Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
astrazeneca vakcina doboz