orban viktor
Gazdaság

Mindenki kapaszkodjon, kanyarban előzne a kormány

A kormány kanyarban előzne, mindenki kapaszkodjon - nagyjából így foglalható össze a Gazdasági Évnyitó üzenete, ahol a miniszterelnök és a pénzügyminiszter beszélt a 2021-es tervekről, kilátásokról. Segély továbbra sincs (csak a keveseknek, keveset segítő bértámogatás), ezért a koronavírus-válságban bajba jutott ágazatok ezután is csak magukra számíthatnak, igaz, egy új hiteleszköz mégis valamiféle bújtatott támogatásfélét jelenthet a korlátozások alatt nyögő vállalkozások és dolgozók számára. Az igazi remény azonban nem ez, hanem az uniós pénztömeg, amiből a felborult költségvetési egyensúly mellett is folytathatja óriási beruházásösztönzését a gazdaságpolitika.

Nagy várakozások előzték meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara idei Gazdasági Évnyitóját, hiszen a gazdaságban és gazdaságpolitikában számos nyitott kérdés van a koronavírus második hullámában, a vakcina-korszak hajnalán. A gazdasági szereplők jelentős része viszonylag jól van, egy kis része pedig epedve várja a korlátozások feloldását, hogy újra fenntarthatóvá tehesse a működését - vagy hogy ne menjen csődbe. 

A döntésben részt vevők is fokozták a várakozásokat: Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken egy már csőben lévő, 6000 milliárd forintos gazdaság-újraindító akciótervről beszélt, Parragh László MKIK elnök pedig arról, hogy szükség esetén továbbra is célzott segítséget kell adni, mert elkeserítő látni, hogy egyes üzleti szektorokban mennyire rossz a helyzet.

Ugyanakkor a mai a bejelentéseknek nagyon a mélyére kell ásni ahhoz, hogy megtaláljuk a fentiekkel összefüggő tartalmat, és hiányérzetünk ezután is maradhat. Azok a cégek, akik abban reménykedtek, hogy véget érhet a csőd felé masírozás, valószínűleg csalódtak, mert még csak halvány utalás sem hangzott el arra nézve, hogy további célzott segítséget kapnának a szép lassan tőkéjüket és munkaerejüket felemésztő gazdasági környezetben. Valójában némi segítés mégis csak jött, de hogy mekkora, az a most még nem ismert részletekből derül majd ki.

Az egyetlen konkrét új eszköz, amit ma (vázlatosan) megismerhettünk, egy kisvállalkozásoknak szóló 10 millió forintos, kamatmentes, 3 éves moratóriummal törlesztendő hitel. Ha a mai esemény előtti mondatokat mégis komolyan vesszük (és beleillesztjük a kormány segélyellenes világképébe), akkor ez a hitel valószínűleg részben valamiféle támogatást vált ki. A dedikáltan bajba jutott vállalkozásoknak címzett hitelt várhatóan TEÁOR számmal célozzák majd meg, és teljesen szabad felhasználású lesz. (További spekulációnk, hogy egy ilyen kis összegű és nagy kockázatú hitelterméket feltehetően majd valamelyik állami fejlesztési bank fogja majd folyósítani.)

Ha valóban így lesz, akkor ezt a pénzt a mikro- és kisvállalkozások arra fordíthatják, ami éppen a legfontosabb nekik: bérleti díjat, munkabért fizethetnek belőle, készleteket tölthetnek fel, a jobb állapotban lévők kisebb fejlesztéseket valósíthatnak meg, vagy akár tartósabb, kis összegű pénzáramlást realizálhatnak, ha a 0%-os hitelkamatot learbitrálják valamilyen megtakarítási termékkel. És akkor végül is mégis csak valamiféle segítséget kapnak a bajba jutottak, bár bizonyára ennek buktatóit (hitelképességi korlátok stb.) még a következő hetekben sokat fogjuk rágni. Fontos lesz majd látni, hogy milyen körnek nyújtja a kormány a hitelt, hiszen a jelenlegi helyzetben nem csak az a gond, hogy az igazán bajba jutott ágazatok alig kapnak értelmezhető segítséget, hanem az is, hogy nagyon sok elfelejtett kisvállalkozás van, akik ugyanúgy bajban vannak, mint a "vendéglátósok".

A mai bejelentés volumenét nem az "ingyenhitel" jelenti, hanem a több ezermilliárd forint értékben belengetett beruházási programok. Sok információ még nincs ezekről, de a célokat (felsőoktatás, zöld gazdaság, digitalizáció)  figyelve világos a mögöttes megfontolás:

A gazdaság nagy része, köszöni szépen, jól van, a pandémia végével magától helyreáll a rend. Magyarország úgy lehet a  válság nyertese, ha a kanyarban előz: vagyis olyan hosszú távú fejlesztéseket hajt végre, amelyekre más országokban nincs pénz, vagy a költségvetési személet miatt az állami programok ideiglenesen leállnak. A most belengetett beruházásoknak a közvetlen keresletélénkítő hatáson túlmutató, pozitív kínálati hatásai csak évek múlva mutatkozhatnak meg igazán. Vagyis ezek nem olyan válságkezelő lépések, amelyek a romok alatt ragadt gazdasági szereplőket próbálják menteni, mert az ő gondjaik - véli a kormány - a járvány végével úgyis megoldódnak. Viszont ha mi előbb kapunk észbe, és fejlesztjük a 21. századi igényeknek megfelelő gazdaságot, akkor gyorsabban felzárkózhatunk.

A kormányzati logikát az idő fogja igazolni vagy cáfolni, mi most csak a nyilvánvaló lehetőségek mellett néhány kockázatokra mutatunk rá, amelyek félresiklathatják a tervet.

  • Amennyiben a válság mégis tartósabb kapacitásvesztést okoz (tőkeleépülés, gazdasági kapcsolatok megszakadása, tartós kínálati korlátok felépülése stb.), akkor megjelenhet egy fékező erő.
  • Amennyiben az állam nem bizonyul jó beruházónak (túlárazott, improduktív, az idő szorításában rosszul összerakott projektek stb.) akkor az előny semmibe vész. 
  • A nagyon magas beruházási ráta egyre több nem megtérülő fejlesztést is jelenthet, ami a versenyszektor szereplőit a későbbiekben sokként érheti.

Egyelőre ezek a megfontolások csak felesleges(nek tűnő) aggodalmaskodások, amelyek igazolódását vagy cáfolatát bőven lesz időnk értékelni a következő években. Rövid távon azonban a fő kérdés, hogy mi az, amiért a magyar gazdaság a kanyarban tud előzni? Miért reméljük, hogy mások nem tudnak hasonló ambíciókkal fellépve ugyanilyen útra lépni? Erre tudjuk a választ: az uniós támogatások miatt. A magyar gazdaságra óriási összegű EU-forrás vár a következő években. A kormány jól láthatóan óriási energiákat mozgósít azért, hogy ezeket minél előbb, minél nagyobb mennyiségben le tudja hívni. (Természetesen ebben erős ösztönző számára a választási ciklikusság.) Amikor a miniszterelnök azt mondja, hogy bizonyos politikai kérdésekben nem, de a digitalizációs és zöld ügyekben az ország teljes mellszélességgel támogatja Brüsszelt, akkor ennek a támogatásnak egyik fontos dimenziója pontosan az EU-pénz. (Sőt, nyilván a célok sem függetlenek attól, hogy pont ezekre a célokra adja az EU a pénzt.) Az új hétéves uniós költségvetési ciklus megnyíló forrásai, valamint a Next Generation további óriási összegei képezik az alapját a vázlatosan felvillanó kormányzati tervnek. Enélkül a 2021-es évnek 80% feletti adósságrátával, masszív költségvetési hiánnyal nekiszaladó állam számára csak álom maradna a kanyarban előzés.

Címlapkép: Thierry Monasse/Getty Images

frankfurt
koronavírus vakcina oltás getty stock
ferenc pápa látogatás
fertőtlenítő gyártás florin

Alapblog A "cash"-nek annyi!

Túlzás nélkül drámai változásokat generál a negatív kamat a globális pénzvilágban. Hosszabb távon - feltéve...

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Megmutatjuk, hogyan tudtok akár már holnap kereskedni!
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
magyar rendőrség