FONTOS Óraátállítás 2024: kezdődik a nyári időszámítás
 
Előfizetői tartalom

A nap- és szélerőművek megmutatták, miért fontosak a magyar áramellátásban

A csütörtöki rekord után pénteken is igen magasan alakult Magyarország áramfogyasztása. Minden ezzel ellentétes híreszteléssel szemben ismét bebizonyosodott, hogy az időjárásfüggő megújulók már a jelenlegi fejlettségi szinten, jelentősebb energiatárolók hiányában, télen is fontos szerepet játszhatnak a megemelkedett igények kiszolgálásában. Régebbre visszatekintve megállapítható, hogy 1990 óta mindössze nem egészen 10 százalékkal nőtt a magyar villamosenergia-rendszerterhelése, de az elmúlt bő három évtizedben nagyot hullámvasutazott az érték.

Amint arról beszámoltunk, a markáns lehűlés következtében február 11-én este hat óra körül - , ha nem is sokkal, de megdőlt Magyarország mindenkori áramfogyasztási rekordja. A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) hitelesített adatai szerint csütörtökön a 17:45 és 18:00 közötti időszakban az országos rendszerterhelés elérte a 7119 MW-ot...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés