alagut budapest
Gazdaság

Holnap kiderül, mekkorát ütött a koronavírus második hulláma a gazdaságon

Portfolio
Tavaly a negyedik negyedévben minimálisan csökkenhetett a magyar gazdaság teljesítménye, így a koronavírus-válsággal terhelt 2020-as év összességében a korábban vártnál kisebb mértékű, 5,5%-os GDP-visszaesést hozhatott - derül ki a Portfolio felméréséből. Az idei és jövő évre vonatkozó elemzői előrejelzések meglepő módon nem szórnak látványosan, dacára annak, hogy a járványhelyzet körül még mindig igen nagy a bizonytalanság.

A novemberben bevezetett szigorítások ellenére 2020 utolsó negyedévében - a többi uniós országhoz hasonlóan – a magyar gazdaság a tavaszinál jóval kisebb mértékben zsugorodhatott - foglalja össze a nagy képet Halász Ágnes, az Unicredit vezető elemzője. Mindez leginkább annak köszönhető, hogy az erős külső kereslet, a zavartalanul működő globális ellátási láncok és a járványhelyzethez való alkalmazkodás révén az ipari termelés folyamatos maradt, pozitív tartományban tartva ezzel az ipar és az export teljesítményét, ellensúlyozva a szolgáltatások folytatódó mélyrepülését.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője még ennél is optimistább. Szerinte a novemberben kezdődő lezárások nem fordították lejtmenetbe a gazdaságot, és negyedéves alapon is növekedést láthatunk majd a kedden megjelenő KSH-jelentésben. A derűlátását Suppan azzal magyarázza, hogy a szolgáltatói ágazatok tavaszinál jóval mérsékeltebb visszaesését szinte teljesen ellensúlyozni tudta az ipar és az építőipar jó teljesítménye.

A piaci konszenzus szerint az év utolsó negyedévében az előző negyedévhez képest 0,4%-os lehetett a visszaesés (ez az előrejelzések mediánja), ami két nagyságrenddel kisebb mértékű csökkenés, mint a tavasszal látott, 10% feletti zuhanás. Ennek megfelelően a negyedik negyedév teljesítménye éves összevetésben is "csak" 5,5%-kal maradhatott el az egy évvel korábbitól. 

Az őszi borús várakozásokhoz képest kedvezőbb helyzetértékelés azt is eredményezi, hogy a tavalyi éves átlagos GDP-zsugorodás mértéke bőven 6% alatt maradhatott. Ezt a korrekciót a prognózisban nem csak az elemzői kar, hanem a kormány és az MNB is elvégezte az elmúlt hetekben, így tulajdonképpen meglehetősen egységesek a várakozások.

A híreket hallva az az érzésünk lehet, hogy az idei év sok szempontból hasonlóan nagy bizonytalansággal indul, mint amilyen 2020 volt. A vírushelyzet és a vakcinákról szóló információk alapján nehéz kihámozni, mikor lehet érdemben enyhíteni a korlátozásokon, amelyek a gazdaság egy részét teljesen lefojtják. Ehhez képest a 2021-es előrejelzések meglepően egységesek. A prognózisok szűken szóródnak a 4,3%-os növekedési konszenzus körül, ami a nyögvenyelős évindítás után dinamikus folytatást sejtet. Az optimizmus elsősorban a beruházások élénkülésével, illetve a háztartások fogyasztási kiadásainak növekedésével magyarázható - mondja Kuti Ákos, az MKB vezető elemzője. 

Portfolio elemzői felmérés a növekedési várakozásokról (év/év, %)
név intézmény 2020. q4 2020. éves átl. 2021. éves átl. 2022. éves átl.
Eppich Győző OTP Bank -5,2 -5,5 - -
Halász Ágnes Unicredit -5,5 -5,5 4,1 4,3
Kuti Ákos MKB Bank -5,5 -5,4 4,5 4,1
Nyeste Orsolya Erste Bank -5,6 -5,4 3,9 5,2
Regős Gábor Századvég Gazdaságkutató -6,0 -5,5 4,2 4,5
Suppan Gergely Takarékbank -4,9 -5,2 6,8 6,5
Török Zoltán Raiffeisen Bank -4,8 -5,3 4,4 5,6
Virovácz Péter ING Bank -6,3 -5,6 4,3 5,0
konszenzus (medián)   -5,5 -5,5 4,3 5,0
Forrás: Portfolio          

Adódik a kérdés, hogy az idén eléri-e a gazdaság a válság előtti (2019 utolsó negyedéves) teljesítményét, vagyis látunk-e akkora felpattanást, amivel a koronavírus-válság teljes visszaesését ledolgozzuk. Az elemzők többsége úgy látja, hogy az idén még nem, inkább a jövő év első negyedévében. Talán egy globális válsághoz képest ez sem mondható pesszimista várakozásnak, különösen úgy, hogy a közgazdászok szerint itt nem is áll meg a gazdaság, hanem 2022-ben még dinamikusabban növekedhet. Emögött természetesen egy statisztikai hatás is áll: míg az idén az első (és részben talán még a második) negyedévet érintik a lezárások, addig jövőre már tényleg mindenki arra számít, hogy korlátozások nélkül növekedhet a gazdaságpolitika által is fűtött gazdaság.

Az optimista szcenárió szerint a járvány gazdasági hatásainak ledolgozása akár már az idén a harmadik negyedévben megtörténhet. Suppan Gergelynek ez az alap-forgatókönyve, de Virovácz Péter, az ING Bank szakértője is felvillant egy ilyen lehetőséget: "Amennyiben a negyedik negyedév pozitív meglepetést okoz, úgy sokkal hamarabb megtörténik a felzárkózás. Orbán Viktor egy interjúban -5% körüli 2020-as gazdasági teljesítményről beszélt. Ha ez beigazolódik, úgy valóban reális lehet a 2021-2022-ben várt átlagosan 6 százalékos GDP-növekedés. Egy ilyen optimista pálya esetében már 2021 harmadik negyedévében meglenne a válság előtti csúcs."

Címlapkép: Getty Images

astrazeneca vakcina doboz
meghuztak a forintot mnb dontes utan meddig erosodhet1500
koronavírus járvány covid-19 vakcina oltás ampulla
országos gerincgyógyászati központ budai egészségközpont
izrael vakcina újranyitás

Kasza Elliott-tal Magyar Telekom

Február 25-én jelentett a Telekom, és kisebb sokkot okozott az osztalékhoz kapcsolódó közleményével, miszterint...

Variance Minden (is) eladó!

Közel két hónapja próbálok nekifogni, hogy kiírjam magamból az NFT (Non Fungible Token) téma kapcsán a gondolataimat...

Kiszámoló A bőség zavara

A mai ember a bőség zavarában él. Elég elmenni egy bevásárlóközpontba, bemenni az éttermi részre vagy ellátogatni...

Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Mik azok a japán gyertyák és miért hasznosak? Aktuális, élő példák az amerikai részvénypiacról.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

protokoll és rendezvényszervezési szakértő

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-05-12
Építőipar 2021
2021-05-13
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
astrazeneca vakcina doboz