Előfizetői tartalom

Jelentősen csökkent Magyarország kamatkiadása

Tóth Daniella, MNB
Magyarországon a rezidensek által elkölthető jövedelem összege elmarad az országban megtermelt jövedelemtől. Korábbi cikkünkben bemutattuk a különbség egyik legfontosabb tényezőjét, a profitegyenleget, míg mostani cikkünkben a jövedelemegyenleget meghatározó másik tényezőt, a kamategyenleg alakulását vesszük alaposabb vizsgálat alá. A kamategyenleg a 2000-es években jelentős hiányt mutatott Magyarországon, ám a 2008-as világgazdasági válság óta ebben számottevő változás állt be. Érdemes megvizsgálni, hogy ez a tendencia a gazdaság belső folyamatainak eredménye vagy esetleg nemzetközi hatások állnak a mutató csökkenése mögött, illetve, hogy európai összehasonlításban hogyan viszonyul egymáshoz a profit- és a kamategyenleg.

A belföldi szereplők által elkölthető jövedelmek és a megtermelt GDP közötti különbség leginkább a profitegyenleg és a kamategyenleg hiányának tudható be. A kamategyenleg nemzetgazdasági szinten a külföldnek nyújtott és az onnan kapott hitelek utáni kamatok egyenlegét jelenti. A jövedelemegyenleg tehát a közvetlentőke-befektetésekhez kapcsolódó profit nagyságán túl...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés