Előfizetői tartalom

Alig tért magához a világ a koronavírus-válságból, máris jöhet az újabb pofon

Több elemzőház és befektető is felhívta már a figyelmet arra az elmúlt időszakban, hogy kezdetét vehette egy újabb nagy árupiaci szuperciklus, amelynek legfőbb jellemzője a nyersanyagok és más termékek árának markáns, több éves emelkedése. Az elmúlt évtizedben több szektor is szenvedett, köztük a bányaipar is az alacsony árak miatt, de az olajpiac sem járt sokkal jobban, most azonban ismét egy izgalmas, áremelkedéssel jellemezhető periódus következhet, amelyet nem csak a gazdasági kilábalás, hanem az energiaátmenet igényei is hajthatnak, ami fölfelé tolhatja a réz, a platina vagy éppen az olaj árát.

Elkezdődött az új szuperciklus? A napokban hívta fel a figyelmet szélesebb körben arra a JPMorgan egy elemzője, Marko Kolanovic, hogy elkezdődött egy új árupiaci szuperciklus. Kolanovic ezzel a véleménnyel nincs egyedül, korábban már a Goldman Sachs is adott ki elemzést hasonló konklúzióval. Fontos megjegyezni, hogy nem minden elemző ért egyet ezzel, és vannak ellenérvek is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés