DBZOL20190308012
Gazdaság

Orbán Viktor az utolsó pillanatban megmenti a virágboltosokat

Ferkó Nikolett
Nőnapon, azaz hétfőn kinyithatnak a virágboltok, azonban március 8-a után nekik is be kell majd zárniuk. A hétfői nyitva tartással a kormány mentőövet dobott a hazai termesztőknek és kereskedőknek, akik készültek az ünnepre, nagy mennyiségben vásároltak be, akár hitelből is. A koronavírus-járvány nem kedvezett a szektornak; a virágárusoknál ugyan az elmúlt egy évben jelentősen emelkedtek az online illetve telefonos rendelések, a virágkiszállítások száma, azonban az ágazat még így is támogatásra szorul.
Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

A piaci szereplők a bejelentés előtt bizakodtak abban, hogy a kereskedést nem nehezíti majd értékesítési korlátozás, amely a csütörtökön ismertetett bejelentések alapján kétségessé vált, azonban péntek reggel mégis kivételeztek a szektorral, így nem maradnak nyakukon a virágok.

A nőnapon kínált virágzó cserepes és vágott áru túlnyomó része hazai kertészetekből származik. Az alkalom kiemelt értékesítési időszaknak számít. A nőnapi forgalmat általában nagyban segíti az enyhe időjárás, és ha munkanapra esik az ünnep. A virágosok legutóbb tavaly anyák napján harcolták ki, hogy a korlátozások ellenére kinyithassanak.

Egyszálas virágok és kisebb csokrok a slágerek

A vásárlók körében általában a legnépszerűbbek az egyszálas virágok és a kisebb csokrok, illetve a tavaszi hagymás cserepes virágok, melyekből a piaci keresletet nagy mértékben ki tudják elégíteni a hazai termesztők. Kisebb-nagyobb csokrokat is előszeretettel választanak a vevők, elsősorban családtagoknak vagy közelebbi barátoknak.

A tapasztalatok szerint ajándékozottanként

jellemzően legalább 1000 forintért vásárol egy-egy vevő virágot,

többségében hazai termesztésű fréziát, jácintot, tulipánt, nárciszt, illetve az örök klasszikus rózsát, gerberát, szegfűt – derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületével együttműködve készített virágpiaci körképéből.

Egy átlagos virágüzlet több száz szál virágot ad el nőnapkor,

de természetesen ez nagyban függ az elhelyezkedéstől, a törzsvásárlói körtől illetve a promócióktól is a NAK körképe alapján. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, amit egy még nagyobb dömping, a nőnap, s májusban az anyák napja illetve – amennyiben nincsenek korlátozások – a ballagások követnek.

Intézkedések mentették meg a veszélybe sodort ágazatot

A teljes dísznövény-ágazat, amelynek legfőbb tevékenysége a termesztés, de jelentős a szolgáltatás és a kereskedelem is, 

éves szinten közel 500 milliárd forint árbevételt termel

és 120 ezer embernek ad munkát, megélhetést. A szakmaközi szervezet intézkedései lehetővé tették, hogy a koronavírus-járvány ne sodorja válságba a dísznövény-ágazatot. A díszkertész vállalkozók túlnyomó többsége továbbra is működőképes.

A koronavírus-járvány tavalyi kitörésekor hozott intézkedéseknek köszönhetően a tavaszi idény nem bukott el, még ha nem is az egész ágazatban, hisz a vágott-virág termelőket és kereskedőket mintegy 20 százalékos kár érte. A kijárási korlátozás miatt az emberek otthon maradtak és a barkácsolás és egyéb tevékenység mellett kertészkedni kezdtek, a megnőtt kereslet jótékonyan hatott az ágazatra. A válságkezelés második lépésében került sor a járványhatások tompítására.

A dísznövény- ágazat 1,5 milliárd forint támogatási kerethez jutott.

Nagy segítséget jelentett a munkaadóknak, hogy munkavállalóként 500 ezer forint bértámogatást vehettek igénybe.

Címlapkép: MTI Fotó/Balogh Zoltán

GettyImages-1194700824
getty, belgium, város
kórház egészségügy állami egészségügy koronavírus beteg orvos
vakcina oltás koronavírus
teheran iran

Alapblog Aranyat vett az MNB

A világban folyik a végtelen pénznyomtatás. Márpedig ha papírpénzből bármennyit lehet nyomtatni, akkor az nem ér...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Árfolyamgrafikon dekódolás kezdő tőzsdézőknek.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Hitelkockázati modellező

Hitelkockázati modellező

Üzleti modellező

Üzleti modellező
2021-04-14
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2021
2021-04-29
Lakossági hitelkockázatok & behajtás 2021 Meetup
2021-06-01
HR Revolution 2021
2021-06-03
Financial and Corporate IT 2021
Jose Socrates portugalia vademeles210410